Brezplačna dostava nad 35 €

Noč knjige 2021: Sanjam svet

Noč knjige 2021: Sanjam svet

26. marec 2021 3 min branja

Kdaj: Svetovni dan knjige, 23. april 2021, in najmanj do konca pomladi.

Kje: povsod, kjer je še prostor za sanje.

Še traja noč človeštva. Daljša je, kot smo pričakovali, bolj nepredirna, kot bi si želeli. Skoraj ji ni videti konca. A vendar,

SANJAM KRALJESTVO BREZ KRALJA.

Osrednja misel in sanja letošnje prireditve Noč knjige tudi tokrat črpa iz neizmernega vrelca Kosovelove vizije srca. Tu so, ob nas, zveste prijateljice – knjige, prhutajoče svetilke, ki skrbijo, da se ne zaletimo v zid nepredirne teme. In tako bitja tega sveta skupaj tipamo proti pomladnemu jutru, razpetemu v popek ... skozi  Noč knjige 2021.

Ta se zgodi 23. aprila, a ne le takrat. Dogodki se bodo vrstili ves april in segli tudi v maj.

Tu je PRIJAVNICA DOGODKOV.

Tudi letos bo knjižna noč drugačna ... in neustavljivo privlačna. Zvedavih oči se je knjižnonočni fokus izjasnil na temo (ki je svetloba):

SANJAM SVET: V kakšen svet se želimo prebuditi, ko v jutru odgrnemo zaveso sanj?

K ustvarjalnemu izražanju v pisni, video in avdio obliki spodbujamo in najlepše vabimo vse generacije. Napišite, posnemite nam svoje videnje prihodnosti sveta, svoj sanjam svet, in nam ga posredujte na nocknjige@gmail.com. Vse iskrive prispevke bomo objavili in ponudili v branje, poslušanje in gledanje vesoljnemu bralstvu!

Na Svetovni dan in Noč knjige knjige, 23. aprila, snujemo celodnevno (in najmanj polnočno) oddajanje v živo z gosti vesoljnega formata, med javljanji iz osrednjega studia pa bomo prebrali vaše najlepše pisne, zavrteli najbolj sporočilne video in zvočne prispevke.

Ustvarjalni navdih dihajo verzi Srečka Kosovela ... gnezdijo na Zemlji, da bi leteli v nebo.

Sanjam kraljestvo,
ki še nima kralja.
Kakor da čutim
novo ozračje na obrazu,
v očeh svetlino.
Čutim človeka,
ki iz nevidnosti
ustvarja življenje
za vse.
Nevidnost gre v vidnost
in sanja v življenje,
kot ptica,
ki v zraku svobodna
na zemlji gnezdi,
vali, rodi
svoj rod,
da nekoč
lažje in lepše vzleti
v brezbrežje zrakov
na novo pot. - Srečko Kosovel

Da bo plovba po Noči knjige srečna in ne brez posebnosti, vas na kmalu znanih zemljepisnih koordinatah pričaka Vodnik po Noči knjige 2021 – Sanjam svet. Najlepše vabljeni k soustvarjanju Noči knjige 2021.

Še vedno, za vedno in zavedno velja: delite novico in nam pomagajte širiti vest.

KNJIGE IMAJO ČAROBNE OČI. ODPRIMO JIH IN SE ZAZRIMO SKOZNJE.

Kaj je Noč knjige?

Noč knjige je prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, ki se letos odvija osmo leto zapored po Sloveniji, v zamejstvu in širom sveta. Z Nočjo knjige obeležujemo 23. april, Svetovni dan knjige. Njeno prvobitno poslanstvo je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne in odprtokodne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Tudi letošnja Noč knjige se bo zgodila v deloma prilagojenih razmerah, a ostaja neprilagojena dobičkarstvu in enosmerni pameti. Zgodila bo povsod tam, kjer je še prostor za sanje in vse, ki verjamejo vanje: v javnih prostorih, kjer je to le mogoče, v zavetju doma (lahko na privetrni strani, da bo slišati piš sprememb), v najlepših kotičkih narave – pod krošnjami dreves, na špičkah gora in s pogledom na valove morja, pa v virtualnih prostorih interneta in družabnih omrežij ... predvsem pa v kraljestvu, kjer domišljija nikoli ne zaide ... med knjižnimi platnicami seveda! Noč knjige tudi letos poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.