Brezplačna dostava nad 35 €

Noč knjige 2021 sozveni s šolami in vrtci po Sloveniji

Noč knjige 2021 sozveni s šolami in vrtci po Sloveniji

13. april 2021 7 min branja
Objavljeno v: Noč knjige

Drage učiteljice in učitelji, vzgojitelji in vzgojiteljice, mentorice in mentorji, šole širom po Sloveniji,

tokrat besedo namenjamo posebej vam. Pedagogi ste se v preteklih letih izkazali za izjemne zaveznike Noči knjige. Zato vam pišemo vam v iskrenem upanju, da naše pismo da v teh zahtevnih časih ukreše tisto prepotrebno iskro poguma in zagona za soustvarjanje letošnje Noči knjige, vsebina pisma pa obogati vaše delo z učenci in učenkami. Zavedamo se, da če ni tako veljalo že prej, je pa sedaj, v času, v katerem živimo, vaš poklic gotovo eden najzahtevnejših in najpomembnejših, kar jih obstaja. Upamo in želimo, da bo kot takšen ostal – ali postal – prepoznan. Vse spoštovanje in poklon, resnično!

Tudi letos kljub situaciji, v kateri smo, se torej navdihnjeno pripravljamo na 23. april in se po najboljših močeh trudimo ohranjati zanos, srčnost in ljubezen do preživljanja časa s knjigo in druženja ob njej na tisoč in en način – vrline, iz katerih vsako leto v pomladnih dneh vzklije Noč knjige. Gre za vseslovenski in mednarodni projekt, posvečen knjigi in branju v vseh plasteh družbe,  ki poteka pod častnim pokroviteljstvom UNESCA. Ključni ambasadorji Noči knjige ste tudi učiteljice in učitelji, šolski knjižničarji in knjižničarke, pedagoški delavci in šole širom Slovenije. Osrednji del Noči knjige se zgodi 23. aprila, na Svetovni dan knjige, dogodki pa bodo potekali tudi pred in po tem datumu. Letošnja Noč knjige želi navdihniti, opogumiti, opolnomočiti, razvedriti, dokazati, da UPANJE in ZAUPANJE še vedno sta.

Že imate idejo za dogodek (ali več njih), s katerim bo letošnja Noč knjige zasijala tudi na vaši šoli?

PRIJAVNICA DOGODKOV JE ODPRTA! 

 


Noč knjige in njene platforme ponujajo prostor, kjer ljudje prek povezave s knjigo in branjem izražajo vsebine, ki jih sicer ne morejo. Ob snovanju tokratnega praznika knjige smo se nosilci projekta, Društvo festival Sanj in založba Sanje, še posebej osredotočili na otroke, ki so med največjimi žrtvami razmer, v katerih živimo. Pretresa denimo podatek, da se eden od štirih (!) otrok v teh časih sooča z depresijo in da je potreba po psihološki ali psihiatrični pomoči pri otrocih in dijakih v velikem porastu. Prednostno njim je namenjen sicer vsegeneracijski natečaj Sanjam svet in mnoge druge dejavnosti.

VODNIK PO NOČI KNJIGE 2021: SANJAM SVET

Da bo plovba po Noči knjige varno vodila mimo Scil in Karibd distopičnih časov, smo na zemljepisnih koordinatah domišljije ustvarili povsem sveži interaktivni Vodnik po Noči knjige 2021: Sanjam svet. Poln je idej, ustvarjalnih isker, svež, prebujajoč, miselno oster, sočuten in – poseben. (Za)upamo, da vam radovednost ne bo dala miru in ga boste brž prelistali. Drage prijateljice in prijatelji Noči knjige, glavo pokonci in naj vam bo v navdih pri soustvarjanju letošnje Noči knjige.

Vodnik je na na voljo za listanje na spletu in v pdf formatu, da si ga lahko shranite in natisnete.

V njem boste našli sijajne idejne iskrice za organizacijo Noči knjige:
•  v poglavju Med dvema svetovoma ideje za ustvarjalne, knjižno navdahnjene pedagoške aktivnosti
(npr.: Ko prekrijemo večino besed – skrita poezija (blackout poetry), geolov – knjigolov ali besedo, Knjižna avdicija, Zmenek na slepo – s knjigo, Beri svoj domači kraj, Pasti za branje, Bralni kotiček, Branje drevesom itd.),
•  predstavitev in napotke za organizacijo Noči branja,

•  prvovrstne bralne namige za vse starosti in okuse,

•  informacije o natečaju Sanjam svet,

•  primere ustarjalnih izdelkov učencev in dijakov (skrita, t. i. "blackout" poezija),

•  grafite iz Huxleyjevega Krasnega novega sveta, da bi se pogledali v ogledalo distopije in zmogli sanjati lepši svet – in še in še.

Na spletni strani vas pričakuje PROMOCIJSKO GRADIVO, ki ga lahko po mili volji uporaljate in prilagodite svojim potrebam: npr. plakat Sanjam kraljestvo brez kraljaknjižnonočno kazalko Branje v tekunepopisan list za literarno ustvarjanje in še marsikaj.

 

LITERARNI NATEČAJ SANJAM SVET: VABILO K SODELOVANJU

Vabilo k sodelovanju

Komu je natečaj namenjen?

Vsem generacijam! Natečaj je razdeljen na otroško in odraslo kategorijo. K sodelovanju najlepše vabimo učiteljice in učitelje slovenščine in tujih jezikov, pa tudi drugih predmetov, mentorje in mentorice literarnih in novinarskih krožkov ter drugih interesnih dejavnosti, da učence spodbudijo k sodelovanju.

Kakšna je tema?

Letos sanjamo svet, kot ga še ni. Sredi distopije snujemo lepšo prihodnost. V kakšen dan se želimo prebuditi, ko v jutru odgrnemo zaveso sanj? Navdih – Kosovelov stih Sanjam kraljestvo brez kralja.

Kako sodelovati?

Napišite, posnemite, narišite svojo vizijo sveta. Sprejemamo prispevke v pisni, slikovni, video, avdio, vonjski in tipni obliki, lahko pa tudi še kakšni po vaši domišljiji.

Kam in do kdaj poslati prispevke?

Na e-naslov nocknjige@gmail.com do 19. aprila 2021. Nabiralnik je odprt in željan vaše pošte!

In potem?

Na Svetovni dan knjige in Noč knjige (23. aprila) se nam obeta oddajanje v živo z gosti, med javljanji iz osrednjega studia pa bomo objavljali vaše najlepše prispevke. Posebej izvirna sanjanja sveta bomo nagradili s privlačnimi knjigami založbe Sanje.

 

NOČ BRANJA 

Zavedamo se, da letošnja Noč knjige poteka v časih, ko so se nad šolstvo zgrnili številni temni oblaki. Prav zato je še pomebneje širiti zavest o pomenu knjige in njenega praznovanja. Za nekaj vzpodbudnih besed kolegicam in kolegom iz pedagoških vrst smo zaprosili Marjano Cenc Weiss, pobudnico Noči branja v Sloveniji ter tesno sodelavko pri nastajanju Vodnika Noč knjige 2021. Naj navdihnejo in opogumijo tudi vas.

"Noč branja že več kot deset let plemeniti šolsko življenje, prav tako Noč knjige navdušuje bralce doma in po svetu že pravljičnih sedem let. Vem, šolski vsakdan je letos izjemno nepredvidljiv, a prav zato še bolj kliče po lepih in iskrivih trenutkih. Digitalno ali analogno, privoščite sebi in svojim učencem  čudokrasen dogodek s knjigo."
– Marjana Cenc Weiss, pobudnica Noči branja na Slovenskem

Navdihnjeni? Na spletni strani Noč knjige zbiramo vaše knjižne dogodivščine in domislice.

PRIJAVNICA DOGODKOV

vas željno pričakuje na zgornji povezavi.

POTREBUJETE ŠE DODATNO SPODBUDO?

V naš nabiralnik se že stekajo prvi prispevki Sanjam svet, navdušeno preberemo prav vsakega in komaj čakamo novih! Naj vam bodo v navdih in spodbudo, da skupaj sanjamo in ustvarjamo lepši svet. Ničesar ni v resničnosti, česar ni bilo prej v glavi in srcu.

NAJMLAJŠI NA NOČ KNJIGE

Takole pa sta led med najmlajšimi z otroškim čudenjem nad svetom in njegovo čudežnostjo posebej za Noč knjige prebili Leia in Lila.

Čista resnica, da otroci vidijo stvari, ki so očem nevidne – a so morda prav zato še toliko bolj resnične. Prisluhnite jim, damo vam častno samorogjo besedo, da vam ne bo žal. :)

In če je v vas kanček vzgojiteljske radovednosti in navdušenja, vas bo po poslušanju prvih prispevkov najmlajših zagotovo zamikalo, da jim tudi vi zastavite prav ta, podobna ali še kakšna drugačna s knjigo povezana vprašanja, na katera sta odgovarjali mali Knjižnonočnici, ali pa k temu spodbudite njihove starše.

Kaj je to knjiga?
Zakaj beremo?
Kaj je pravljica?
V kakšnem svetu si želim živeti?
Kaj ti pomeni beseda sanjam svet?
Ali je svet res lahko samo dober?
Kaj je to Noč knjige?

Najlepše vas vabimo, da odgovore posnamete in nam posnetke pošljete na nocknjige@gmail.com. Objavili jih bomo na spletni strani Noči knjige ter najbolj izvirne nagradili z lepimi knjižnimi nagradami. In še to: vsi odgovori so pravilni! (Če se morda porajajo kakšni zadržki pred snemanjem, naj na tem mestu ponovimo, da je Noč knjige projekt odprtokodne in izrazito nekomercialne nagrade, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom UNESCA.)

Za vsa vprašanja smo vam z veseljem na voljo preko e-pošte noc.knjige@gmail.com in na naši Facebook strani – Noč Knjige - Slovenija.

Noč knjige je vrt domišljije. Negujte ga, naj tudi v teh negotovih časih pomladno vzcveti. Vaši in naši otroci, učenke in učenci pa – naj bodo VKLJUČENI in SLIŠANI.

In kot vedno velja: s svojimi pedagoškimi kolegi in kolegicami delite novico in nam pomagajte širiti vest.

Z vami rama ob rami,
ekipa Noči knjige