Brezplačna dostava nad 35 €

Iz Ozvezdja Sanje (TV Sanje)

Iz Ozvezdja Sanje (TV Sanje)

09. oktober 2020 4 min branja

S sourednico Andrejo Udovč sva najnovejše dogajanje tematizirala na TV Sanje:

Ravnokar (5. oktober 2020) smo izvedeli, da je tako imenovana vlada RS v okviru apdejta "korona paketa" med drugim ukinila zakon/določilo o fiksni ceni knjige. Zakon o fiksni ceni knjige je določal, da je knjiga 6 mesecev po izidu na voljo po enaki ceni po vseh prodajnih mestih v državi. Z drugimi besedami, ko ste zadnja leta kupovali slovensko knjigo v knjigarni, ste vedeli, da knjižnih novosti v analih korporatokracij ala amazon, špar in leklerk ne boste dobili niti za cent ceneje. Kar je bila zasilna varovalka, ki je slovenskim knjigarnam – tistim, ki še vztrajamo – pomagala predihavati vse bolj zombijevske razmere tako imenovanega "tržnega kapitalizma". Točneje rečeno, finančne diktature zakona džungle, fašizma, ki daje prednost super velikim in brezobzirno uničuje majhne, ki si prizadeva uničiti vse in vsakogar, ki svoje volje ne želi podrediti virusu novega časa, po katerem človek človeku ni človek, pač pa je človek človeku – evro dolar cent.

Proti državam in ljudstvom, ki niso podredljiva, se vodi brezobzirna gospodarska, politična, medijska in po potrebi tudi vojaška vojna.

Ne, ne spodobi se, da Amazon in Špar ne moreta slovenske knjige prodajati po "super znižani" ceni. Ne, ne spodobi se, da slovenski založniki ustvarjamo in slovenski bralci berejo boljše knjige, kot jih ustvarja in dovoli Gospod Kapital. Ne spodobi se, da Slovenija prevede več del iz svetovnih jezikov kot anglo-ameriški kapitalizem. Predvsem pa se ne spodobi, da slovenski bralci, založniki, knjigarji in slovenska kultura Amazonu, NATU in Pentagonu v brk razmišljajo suvereno in po svoje. Vse kar se za slovenske knjigarne in založnike spodobi, je, da tanko, tanko piskajo in ohranjajo tiste vrste ponižnost, poslušnost in ustrežljivost, ki ju je v zadnjem desetletju obilno posvojila "slovenska" politika.

Človek, svoboda, demokracija, znanost – za evro dolar cent. Brez oklevanja in brez odvečnih vprašanj.
 
Z zakonom o fiksni ceni knjige so v Franciji in Nemčiji uspešno zajezili tsunami, ki je, denimo, v Veliki Britaniji in ZDA uničil ogromno število knjigarn. V Sloveniji smo zakon sprejeli precej pozno, ko je val že močno osiromašil knjigotrštvo. A brez skrbi: pot nadaljnemu uničevanju je ponovno široko odprta!

Novi prispevek k izdajstvu slovenske suverenosti in kulture nas niti ne bi smel presenetiti, saj že dolgo, zavestno in aktivno pa od "krize" 2008 ugotavljamo, da slovenska politika nima več licence biti suverena in slovenska, saj je dogajanje vse od vstopa v tako imenovano EU naperjeno zoper gospodarsko, politično in kulturno suverenost Slovenije in Slovencev. Slovenska država je ugrabljena in grobo zlorabljena, namesto ljudstva ji vladata korupcija in kriminal, za državljansko držo pa velja izdajstvo teh, ki se pred Slovenci visoko in strumno nosijo, glasno govorijo, kričijo in grozijo, medtem ko pred Gospodom Kapitalom pohlevno klečeplazijo, zraven pa pridno migajo z repkom in se slinijo, da se od njih z ekranov in radijskih in spletnih valov cedi na vse nas.

[Fotozapis iz akcije Skupaj za knjigo – performans Knjigocid – pred Društvom slovenskih pisateljev, 10. april 2014]

Namera skritih vojsk hobotnice g. Kapitala, ki potuhnjeno podira in briše vse, kar mu stoji na poti ter spreminja in daje pomen vsemu, kar šteje in sme šteti, vse neposredneje diktira "slovenski" politiki, kako naj razmišlja in deluje v imenu ljudstva za Gospoda, in tudi tisti "svetopisemski" mu je, kot že tolikokrat v zgodovini, lahko v izdatno pomoč.Vse, kar je dobro za slovensko gospodarsko, davčno, pravno suverenost, še posebno pa vse, kar utegne biti dobro za slovensko kulturo in knjigo, je treba razmajat, skuhat, zmehčat, razvrednotit, razprodat in zjebat. Tako kot Sirijo, Libijo, Srbijo, Jugoslavijo in Irak.

 

In knjige in pravljice vsega sveta nas učijo tisto nekaj, kar se danes veliki večini zdi nemogoče:

Kdor moč, oblast in denar postavi nad življenje in poštenje, je izgubljen.

O tem med drugim nepozabno priča pravljica Neusmiljeni graščak izpod peresa Frana Milčinskega.

Le vprašanje časa je, ko bo izdajalcem slovenstva in izdajalcem človeštva in človečnosti – sojeno.

 
Rok Zavrtanik
 
P.S.

Spremljate nas lahko na RTV Sanje.