Brezplačna dostava nad 35 €

Ob dnevu reformacije, ob polni luni in na noč čarovnic

Ob dnevu reformacije, ob polni luni in na noč čarovnic

31. oktober 2020 2 min branja
 
 
Življenje je prebujanje – vase.
 
Šele skozi prebujanje vase postajamo kar smo in kar moremo biti – navznoter in navzven. Ljudje, drug za drugega. In tudi za druga bitja sveta. Bitja, ki jih je tvorba, ki se oklicuje za razsvetljeno in napredno (prosto po Vonnegutu: naprdkano) "civilizacijo" spremenila v produkte v svojih preračunih. Tvorba, ki od vseh nas pričakuje, da protičlovečnost sprejemamo kot modus vivendi in modus operandi vsega, kar leze in gre. In ki noče, da spregledamo, da v produkte svojega vzvišenega, a v resnici nezaslišano nepremišljenega, domišljavega in plehkega poslanstva, spreminja vse nas. Kakor v Živalski farmi, tako v 2020.
 
Toda tu je. Svetovni dan reformacije. Rojstni dan slovenske knjige. Noč čarovnic. Polna luna.
Priložnost, da izklopimo sugestivne prišepete okolice in pokukamo vase. Globoko. Še globlje. V temine, morda še povsem nedotaknjene, nikoli videne, nikoli čutene, nikoli mišljene. Morda najdemo zaklade, ki nam jih je podarilo življenje, a smo jih izgubili na življenja poti.
O, da!
Več resnice je v najbolj divji domišljiji kot v prišepetih "resnic in resničic", s katerimi nas dnevno trkljajo, božkljajo, masirčkajo in bombardirčkajo nekakšni "mediji", "vlade", "korporacije". In celo zadnje trdnjave našega upanja niso izjema: "človekoljubne organizacije", "napredna združenja", "neprofitne" in "nevladne organizacije" za to in ono in vsako reč.
Vse nam z vseh strani prišepetujejo bolj ali manj isto dolgočasno zgodbo o tem, kaj je in česa ni, in kako se je vesti in kako ne, kako je teba misliti in kako ne, kako je treba meriti in kako ne, kako je treba čutiti in kaj se ne spodobi ... sicer se zna zgoditi, da izpademo iz domene naprdka "civilizacije". In postanemo luniji, heretiki, teoretiki zarote, odločno in nedvoumno obsojeni na izumrtje.
Več človečnosti, več srčnosti, več odgovornosti, več pameti in tudi več resnice je v *najbolj* divji pravljici kakor v "stvarnosti", ki nam jo z oholo samozavestjo generala in gesto veščega hipnotizerja zapoveduje civilizacija naprdka.
 
Zakaj naša pravica do svobode, pravičnosti in suverenosti je osrednji plen sodobnih posodobljenih tehnokratskih plenilcev.
 
Zato: berimo pravljice.
 
Podajmo si roke skozi pravljice, tako, kot so nam jih podali tisti, ki so jih skozi tisočletja pripovedovali. In tako skozi tisoče govoric ohranjali najdragocenejše, kar imamo: skrivnosten, neizmeren zaklad, ki nam ga je podarilo Življenje samo. Zaklad, ki premore moč, o kakršni se civilizaciji naprdka ne sanja.
 
Rok Zavrtanik
 
 
 
Knjige reformacije za 21. stoletje: pater dr. Karel Gržan: