Dostava na vse kontinente (izjema, zaenkrat: Antarktika). Osebni prevzem v Hiši sanjajočih knjig. Brezplačna dostava kamorkoli v Sloveniji nad 35 €.

Svitanje na Krasu. XXIII. festival Sanje

Svitanje na Krasu. XXIII. festival Sanje

07. junij 2024 5 min branja

Ta hip imamo (skupaj s ponatisi) v tisku kar 10 knjig – luč bralcev pa bodo mnoge ugledale prav na poletni solsticij, v četrtek, 20. junija, ko s simpozijem o enem najstarejših filozofskih besedil (Śvetāśvatara Upaniṣada​), otvarjamo Festival Sanje na Krasu. Do nedelje se bo zvrstila vrsta doživetij, veseli bomo, če jih bomo lahko delili tudi z vami. Najlepše dobrodošli!

 

 

Pred svitanjem Sanj na Krasu ta konec tedna nastopamo na kar dveh sejmih s posebno sejemsko ponudbo:


29. Slovenski dnevi knjige – od petka, 7. junija, do nedelje, 9. junija, na Vrtu Lily Novy Društva pisateljev med 10.00 in 20.00.

Otroški knjižni festival – sobota, 8. junij, v parku za Cankarjevim domom med 10.00 in 19.00.

 

PRAVKAR IZŠLO

V zbirki Iskra se je znova zaiskrilo in na vas čaka nova knjižica patra Karla Gržana, V mraku večera. Gre za izjemno poučen in dramatičen uvod v knjigo Vstanimo, v suženjstvo zakleti!. V času, ko se usodno poglablja polarizacija na svetovni ravni in je razumeti, da jo nevidna taktirka vodi v smer spopada za interes globalnega imperija kapitala, se zdi najprimernejši čas za osvetlitev javnosti preveč prikritih interesnih ozadij. 


PRED IZIDOM

Pred dolgim, sončnim poletjem za izid pripravljamo dela, ki ste jih težko pričakovali. Srebrni golob ruskega klasika avantgarde Andreja Belija, romaneskno delo (iz orjaške trilogije A, B, CA. Simfonija v besedi Igorja Krivokapiča, Pomlad Ali Smith in indijsko sveto besedilo Śvetāśvatara Upaniṣada (zaenkrat v hrvaščini) so nova, sveža dela, ki vsako zase predstavlja nekaj, kar človeštvo v teh časih nujno potrebuje.

Seveda nismo pozabili na težko pričakovane ponatise uspešnic, ki vam bodo lahko delale družbo ob dolgih poletnih večerih in sproščenih poletnih dneh. 

V naslednjih dneh tako prihajajo Ujemi zajca Lane Bastasić, kar dva brezčasna romana Elif Shafak, in sicer Tri Evine hčereOtok pogrešanih dreves ter njeno razmišljanje Kako ostati priseben v dobi delitev, uspešnica Sally Rooney Pogovori s prijatelji, občutene in ponovno izjemno aktualne Vrtnice vetra Widad Tamini ter knjiga, ki odstira ozadje nastankov modernih totalitarističnih ustrojev, Psihologija totalitarizma Mattiasa Desmeta.

Naj pa vam prišepnemo še, da prav konec poletja prihaja težko pričakovana  Nordijska mitologija, čudovita ilustrirana edicija ene največjih uspešnic pisatelja Neila Gaimana. Vrhunske ilustracije je prispeval Levi Pinfold, edicija pa bo prava poslastica za vse ljubitelje mitologije in Gaimanovih fantazijskih svetov.

LITERARNI VEČER V CANKARJEVEM DOMU OB IZIDU ROMANA A. SIMFONIJA V BESEDI 

Čas zorečih češenj in kozmičnih sprememb je. Letošnji Festival Sanje otvarjamo že 19. junija v Ljubljani, ko bomo v Cankarjevem domu z glasbenikom in skladateljem Igorjem Krivokapičem predstavili njegovo orjaško prozno delo A. Simfonija v besedi – »hvalnico mladosti, kot pričevanje o odraščanju, hvalnico vsem izkustvom, lepim in krutim, ki zaznamujejo in oblikujejo mladega človeka«, kot v spremni besedi zapiše Nada Vodušek. A je del ambiciozne romaneskne trilogije, ki mu bosta sledila še B in C, in predstavlja izjemen pisateljski dosežek človeka, sicer zapisanega glasbi. V literarnem večeru bosta glasbeniku pisatelju družbo na odru Cankarjevega doma delali igralka Nataša Barbara Gračner in Nada Vodušek. Priskrbite si brezplačno vstopnico!

OBJEMAM VSE, KAR ŽIVI. SANJE V ŠTIRIH DIHIH: (XXIII. Festival Sanje, 20.–23. junij, Kras)

Takoj po literarnem večeru v Ljubljani se selimo na Kras, kjer se bo med 20. in 23. junijem zasvetlikalo Svitanje vzhodnih sanj. Program 23. Festivala Sanje na Krasu bo prežet z duhom svetih besedil Vzhoda (simpozijska razprava). Skozi štiri festivalske dni nas bodo povedli štirje kozmični vdihi: Misel – Pesem – Ples – Kras. Pri Literarnih zajtrkih se bomo pogovarjali o in brali iz naših dobrih prijateljic, se družili s pohodniki na Pohodu za Palestino, pesnili, plesali, krasovali in kresovali. Podrobnejši program delimo kmalu!

TV SANJE IN PRELOMNE VSEBINE

Vabljeni k obisku platforme TV Sanje z rednimi novimi tedenskimi branji, videi, ki skozi katere se pretoči del dogajanja na Sanjah, klasikami iz svetovne filmske zakladnice, dobro muziko in vsebinami s poštenim, kritičnim pogledom na svet. V navezavi na prihajajoče referendumsko vprašanje o evtanaziji priporočamo ogled videa z dr. Vernonom Colemanom, nekdaj enim najbolj cenjenih zdravnikov v Veliki Britaniji ((preden ga je establišment prepovedal), avtorjem knjige Mit o demenci (zbirka Knjižnica sežganih knjig). Dr. Coleman tokrat opozarja na strašne možne stranpoti evtanazije, na pošastno resnico o njej: »The scariest video you will ever watch.« 

Toplo priporočamo tudi ogled filma o podnebnih spremembah Climate The Movie (The Cold Truth) / Film o podnebju (Gola resnica)

SANJE NA TELEGRAMU

Pomembna podrobnost: za dobro in hitro obveščenost predlagamo, da začnete spremljati naš kanal Sanje ter  skupnost Knjižna družina Sanje na Telegramu. Vselej bomo veseli tudi vašega obiska v knjigarni Hiša sanjajočih knjig.


Objemam vse, kar živi!

Vse najlepše!

Vaše Sanje

 

 

 

 

LITERARNI VEČER
z avtorjem Igorjemn Krivokapičem ob izidu knjig

A
Simfonija v besedi

v sredo, 19. junija, ob 19. uri
v Cankarjevem domu v Ljubljani

Z avtorjem literarnega dela se bo pogovarjala Nada Vodušek.
Odlomke bo brala Nataša Barbara Gračner.

Najlepše vabljeni!