Brezplačna dostava nad 35 €

Okupacija in kolaboracija: neznosna lahkost "navidezne realnosti"

Okupacija in kolaboracija: neznosna lahkost "navidezne realnosti"

16. april 2021 6 min branja
Objavljeno v: Rok Zavrtanik

 

Ljudje, znanci, prijatelji in celo bližnji mi že mesece pravijo:

"Vidimo polne bolnice bolnih! Tega ne vzdržimo več❗"

Sprašujem: ali vidite, ali vidijo kamere za vas? (še pomnite: v času nacifašizma so mikrofoni poslušali za ljudi?).

Gledate na oko, na katero je dovoljeno gledati, ali na tisto, ki nam ga z vseh strani skušajo zatisniti in ugasniti?

Kajti to pred čimer danes ni mogoče zatisniti očesa, je pandemija brisanja vseh neodvisnih virov poročanja po svetu.

Četudi je "neodvisno" novinarstvo edino novinarstvo, ki sploh še obstaja: mainstream novinarstvo je namreč opustilo prvo zavezo poštenega poročanja, ki zavezuje medij k preverjanju informacije pri viru. In tako ni več novinarstvo, temveč postaja marketing. (Ki služi ... čemu in komu le? Spomnimo se: fejk njus mejnstrima je med drugim odgovoren za strahovite vojne v Iraku, Siriji, Libiji ...  na podlagi laži o "industriji za množično uničevanje" se je izvedlo množično uničevanje v Iraku. S sorodnimi lažmi –kot je tista o napadih sirijske vojske s kemičnim orožjem, za katere se je potrdilo, da so ga izvedle zahodne sile v sodelovanju s teroristi – in so rodile strahovite vojne zoper Libijo in Sirijo. "Mediji" se za lađi nikoli niso opravičili, še manj pa, da bi od lažnjivcev terjali odgovornost. To se lahko dogaja samo pod pogojem, če se poslanstvo novinarstva prelevi v marketing).

Zato, če se smemo še zanesti na lastno pamet (kar nam z ukrepi in zapovedmi "mediji" toplo odvsetujejo), memo sklepati, da je "neodvisno" novinarstvo edino novinarstvo, ki danes še obstaja. In žalostno preverljivo dejstvo je, da je takšno novinarstvo danes nezaželeno in prepovedano. Celo strogo prepovedano. (Čemu le?)

Je edini stik s stvarnostjo kot je in ne stik z navidezno stvarnostjo, z edinim dovoljenim gledališčem v zahodnem imperiju. Gledališču, katerega dogajanje odločno usmerja in vodi vladajoči razred s svojimi nagrabljenimi nakradenimi trilijoni. (vse jasneje vidimo, da v neznan(sk)ih količinah tičijo v davčnih oazah. (Čemu le?)

Toda ne briše se le novinarstvo, brišejo se tudi temeljna načela človekovih pravic, zapisana v ključnih deklaracijah, ki jih je človeštvo po večstletnem boju in grozljivih zlorabah izborilo po 2. svetovni vojni. Brisana so načela ustav, prava, ukinjana so načela demokracije.

❗Kar se godi je razredna vojna 1% proti vsem nam❗

Kaj takega je seveda nezaželeno in prepovedano pomisliti, saj je škodljivo splošnemu zdravju, škoduje našim "najbolj ogroženim". Pomisliti, da bi "pastirji" globalizma imeli kakšne nečedne namene z nami, je zavržno! Teorija zarote! Banditstvo!

Pa tudi takšna pomisel utegne škoditi vašemu ugledu in službici. Samo teoretiki zarote lahko pomislijo, da se dogaja to, kar je v polnem teku: najbolj umazana, hudobna, pretkana razredna vojna zoper človeštva in njegove kultura v pisani zgodovini.

In če se tega evropske ali slovenske "levice" ne zavedajo, to v ničemer ne spremeni dejstva: stvarnost je stvarnost. Četudi je tisti, ki se smatrajo za intelektualce ali celo "skrajno leve" intelektualce, ne priznavajo ter se je ne zavedajo.

Resnica pač ni tako neumna, da bi se morala ljudem dokazovati; Ljudje imajo spoznavna in nravna načela zato, da jih spoštujejo in spoštljivo uporabljajo. (Le kdo bi vedel, zakaj danes mnogi ravnajo v nasprotju s temu načeli, zakaj jih opuščajo, zakaj jih celo preganjajo?)

Kdo bi vedel, zakaj so ljudje pripravljeni tolerirati vse očitnejši fašizem globalizma in korporatokracije, in vse to v imenu nekega strahu pred boleznijo, ki ljudem grozi z (menda) 0,18% smrtnostjo?

Zakaj jih ne zanimajo strahovi pred visoko uničevalno smrtnostjo, ki jo prinašajo bolezni "razvoja", grozljive prehranske in farmacevtske industrije, vojaške in nuklearne industrije, energetske industrije, spletne industrije navideznih stvarnosti? Zakaj Google in celo Wikipedija ljudi, ki se s pravnimi sredstvi neustrašno in uspešno borijo zoper hudodelstva korporacij in elitne druščine hudodelcev, zoper hudodelstva, ki so na sodiščih po svetu stokrat dokazana, dosledno in arogantno označujejo z izrazi kot so "teoretik zarote" ali "antivakser"? Kot to počno proti Robertu F. Kennedyju mlajšemu, ki nadaljuje boj svojega ubitega očeta Roberta F. Kennedyja in svojega strica JFK-ja, ki sta se oba borilo zoper taisti kriminal?

Ali smo ljudje res kakor tiste ovčke, ki vse življenje trepetajo pred volkom, in si ne drznejo NITI POMISLITI, da jih bo na koncu vendarle pospravil pastir?

Ljudje, prižgimo luč zavedanja! To kar se dogaja je razredni boj zahodnih roparjev, ki jih naši predniki skozi stoletja ali celo tisočletja niso znalu ustaviti.

Bilo je neogibno, da se prejkoslej znajdemo na tem križišču, kjer se moramo odločiti, ali bomo stopili korak zase in drug za drugega ali pa bomo šli v korak s fašizmom, ki nas (še naprej) pelje v pogubo.

Gledano skozi optiko etike in racionalnosti: smo na natanko istem križišču, na katerem so se znašli naši predniki leta 1941 ob okupaciji in razkosanju Slovenije.

In označevalec "teoretik zarote" ima danes natanko isto pomen in namen, enako vlogo, kot jo je imel leta 1941 izraz "bandit", s katerimi so nacistični in fašistični okupatorji označevali tiste, ki so se na križišču odločili za pot svobode, suverenosti in samostojnosti. Za kar so morali imeti izjemen pogum in neustrašnost, saj so se goloroki znašli pred najmogočnejšim vojaškim strojem v človeški zgodovini, strojem 1% proti vsem nam, ki ni skrival namena, da nas – Slovence in Slovane – želi iztrebiti?

Zato je treba nizu "razumnikov" in "umetnikov" in "intelektualcev", ki se te dni javno hvalijo, da so se – ob vseh očitnih in grobih kršitvah zakonov razuma, znanosti, demokracije, ustavnosti ... – cepili z eksperimentalnim izdelkom farma velikanov, ki so v rokah in pod nadzorom 1% ... in k istemu pozivajo celo druge, jasno in nedvoumno povedati:

četudi ste trenutno na varnem v toplem objemu mainstream podpore, v varnem objemu kolektivizma "čredne miselnosti" (ki jo je proizvedel pastir s staro preverjeno metodo "palica in korenček),

majhnost vašega dejanja in odločitve ne bo ❗ostala prikrita očem prihodnosti ter novega človeka – kakršnega je napovedal že Kosovel v svoji manifestni pesnitvi Mehanikom! Lastno svobodo ste zamenjali za košček zagotovila varnosti. In to nečastno dejanje postavljate celo vzor vsem drugim,  ki morda niso bili deležni vaše izobrazbe in privilegijev in ki niso deležni vaše pozornosti v  javnosti?

Ali res ne opazite, da ste s tem zakvartali svobodo in fašizmu pomagali v enem njegovih ključnih ofenziv zoper človeštvo?

Ali ste pomislili, da ste s tem – v usodni etični dilemi, ki jo 1% že stoletja postavlja pred nas, – svobodi in pravici obrnili hrbet?

Prihodnost je na strani neustrašnih in pogumnih.
Četudi se zde danes nemočni in goloroki, so oni mogočna sila prihodnosti, ki jo je vredno živeti!

»Ali ne čutite tega svetlikanja?
Ali ne čutite gibanja množic?
Novo človečanstvo vstaja.
Kaj, če prihaja iz nižin! Ponižano je bilo.
Kaj, če prihaja iz dna! Oskrunjeno je bilo.
Kaj, če prihaja z nevihto in strelami! Tlačeno je bilo.
Samo eno je: da prihaja, da le prihaja! Odprite okna,

odprite duri, osvobojeni človek prihaja!

Poklonite se njegovemu trpljenju, pokleknite pred njegovim ponižanjem, pozdravite njegovo silo! Kajti iz trpljenja se je rodila radost, iz ponižanja poveličanje, iz sile vstajenje.

Veliko trpljenja je bilo, veliko ponižanja!

Ali ne radost ne poveličanje nista vstala iz njega pri nas. Jaz pa prinašam radost, poveličanje in vstajenje.
V meni je čas, ko bo človek človeku: človek.

V meni je čas, ko bo narod narodu: narod.

Dajte mi roko, plahi, ponižni, zasužnjeni, dajte mi roko, da gremo v vstajenje ...«

 

[Zapisal Rok. Daljši citat: Srečko Kosovel. Slike: Srečko Kosovel: Mehanikom! Oblikovanje grafik: Sava Kosmač]