Brezplačna dostava nad 35 €

Najnovejša romaneskna stvaritev Elif Shafak: Otok pogrešanih dreves

07. april 2023 2 min branja
Objavljeno v: Knjižne novosti

Drage bralke, dragi bralci,

pomlad se ganljivo razcveta pred našimi očmi, na drevesnih vejah poganjajajo zeleni brsti, rožnati popki ... mi pa vam v aprilskih dneh v branje priporočamo Otok pogrešanih dreves, pravkar objavljen roman turške literarne mojstrice Elif Shafak. Knjiga, ki jo prebiramo v izvrstnem prevodu Maje Ropret, prinaša bogato, čarobno, ganljivo pripoved o pripadnosti in identiteti, ljubezni in travmi, spominu in pozabi, naravi in prerojenju – kot nalašč za pomladno prerojenje.

"Če so družine kot drevesa, kot pravijo, razraščene strukture s prepletenimi koreninami in posameznimi vejami, ki štrlijo pod čudnimi koti, so družinske travme kot gosta, prosojna smola, ki kaplja iz zareze v lubju. Curljajo čez več generacij," beremo v najnovejšem romanu Elif Shafak. Margaret Atwood je o njem zapisala, da gre za "čudovit, srce parajoč roman«, Ian McEwan pa je o pisanju Elif Shafak dejal, da predstavlja "edinstven in močan glas v svetovni literaturi".

V romanu, v katerem se prepletejo korenine fige, ki raste sredi taverne ob robu ciprske Nikozije, korenine družine, ki se razrašča na obe strani razdeljenega otoka, in korenine države, v katero leta 1974 zarežejo usodne spremembe, priljubljena in večkrat nagrajena pisateljica izpiše bogato, čarobno, ganljivo pripoved o pripadnosti in identiteti, ljubezni in travmi, spominu in pozabi, naravi in prerojenju.

Najnovejša romaneskna stvaritev turške literarne mojstrice se je uvrstila v ožji izbor za nagrado costa (2021), v ožji izbor ženske nagrade iz leposlovja (2022) ter v širši izbor za nagrado ondaatje (2022). Zablestela je tudi v knjižnem klubu Reese Witherspoon.

Sanjamo, da bo k srcu prirasla tudi vam.