Brezplačna dostava nad 35 €

Pater Karel Gržan: Friderik in Veronika

Pater Karel Gržan: Friderik in Veronika

08. maj 2024 2 min branja

Friderik in Veronika

 

 

»Razmišljal sem in se odločil, da Veroniko vzamem za ženo, potem bo pred Bogom in cesarjem žlahtna gospa Celjska in oče jo bo moral sprejeti.« 

Veronika je ob Friderikovih besedah vztrepetala. »Tvoja žena, pred Bogom in cesarjem, tvoja žena …« je šepetala v objemu k njegovemu srcu. 

Friderik ji je dvignil pogled in jo poljubil: »Za vedno moja žena.«

 

Friderik in Veronika sta nedvomno najbolj znana slovenska zaljubljenca, njuna ljubezen se je žal končala tragično, saj je bila že od začetka polna zunanjih spletk, skrivanja, bežanja pred preganjanjem Friderikovega očeta, grofa Hermana.

Ljubezenska zgodba med Friderikom in Veroniko je še toliko let kasneje živo navzoča v slovenskem kolektivnem spominu. Tudi letošnjo slovensko predstavnico na tekmovanju Evrovizija je navdihnila njena brezčasna, a tragična tema prepovedane ljubezni.

 

Zgodba Friderika in Veronike je romantična in skrivnostna, tragična in kljub temu polna upanja – upanja in zaupanja v ljubezen, ki je močnejša tudi od smrti. Bila sta preganjana zaradi posvetne želje po moči in oblasti. Redko pa je njuna zgodba osvetljena tudi z druge plati, s plati tistih, ki so jima skušali pomagati, ju skušali zaščititi pred besom grofa Hermana.

 

Kar je bila za Romea in Julijo Verona, je bil za Friderika in Veroniko Jurklošter – zatočišče in kraj poslednjega počitka –, in kar je bil za Romea in Julijo pater Lorenzo, je bil za Friderika in Veroniko prior Arnold – zaščitnik in zaupnik.

 

V zgodovinski pripovedi patra Karla Gržana tako svoj glas dobi tudi prior Arnold, ki je nesrečna zaljubljenca branil, dokler ju je le lahko, hkrati pa pomembno vlogo odigra tudi jurkloštrski samostan, ki še danes skriva nekatere neodkrite skrivnosti tragične ljubezenske zgodbe. Te želi pater Gržan razkriti v spremni besedi k svoji presunljivi pripovedi. Veronikin poslednji dom so po njeni smrti namreč iskali že številni, med njimi tudi Anton Martin Slomšek, vse poti pa po mnenju patra Gržana vodijo v Jurklošter, kjer sta zaljubljenca preživela večino tisto malo skupnega časa, ki jima je bil namenjen, pod zaščitno priorja Arnolda. Le primerno bi bilo, da je Friderik svojo ženo dal pokopati tam, kjer sta bila najsrečnejša.

 

»V tem zavetju naj počiva telo moje drage Veronike! V tem samostanu naju je za vedno povezala Ljubezen, naj zato Jurklošter hrani zgodbo najine ljubezni.«