Brezplačna dostava nad 35 €

Po(lno)letne Sanje v Medani

Po(lno)letne Sanje v Medani

16. julij 2019 3 min branja

Poletje se je začelo cigansko, s Sanjami v Medani. Čas po festivalu je zletel neznansko hitro, za tisk smo hiteli pripravljati dve poletni popotnici, Pogovore s prijatelji in Odposlanca, da ju vzamete s seboj na morje, v senco borovcev, na skale, pobeljene od soli, sonca, vetra, in še bolj od neke staročasne svetlobe, mogoče tiste, o kateri je pisal Henry Miller v Kolosu in Maroussija, vzamete s sabo v neznani nekoč-nekje, ki ju budi hrepenenje po cesti ... – pripravili pa smo tudi broširani natis kultnega znanstvenofantastičnega romana Peščeni planet po počitniško dostopni ceni ter ponatisa uspešnice Kradljivke knjig, ki prav tako kot novi Odposlanec prihaja izpod peresa Markusa Zusaka, ter Mojih izumov vse bolj aktualnega Nikola Tesle, enega najbolj genialnih umov vseh časov.

In tako se šele z zapoznelim P. S.-om spominjamo, kako lepo je bilo ... Kako je med briške griče, plameneče od sonca, naplavilo vrhunske ustvarjalce iz Brezdomnije. Kako so zaslišali glasbo črnih tipk, ki naznani, da prihaja duende, zaslišali ciganko, ki se še kar guga tam, pod srpom prve lune, zelenih las. Poslušali smo, kako se iz Stika z božanskim rodi resnična umetnost, ki ni borba ne z angelom ne z muzo, temveč z duendejem, magičnim navdihom, skrivnostno močjo, ki jo čutijo vsi, a je noben filozof ne more razložiti. F. G. Lorca jo je videl hoditi po zemlji.

Odzvali ste se kot eno telo, z vseh vetrov zbrani v razširjeno sanjajoče pleme: umetniški poglavar festivala Rok Zavrtanik, Vesna Maria Maher, Violeta Tomič, Ivan Peternelj in Blaž Šef (letošnja nenadkriljiva igralska ekipa), pesniški popotniki in popotnica Sofya-Agnessa Yakuntsova, Grega Ulen, Marko Tomaš, Jani Kovačič in Iztok Osojnik, letošnja varuhinja ognja v Šmartnem, pravljični vasi Milena Mileva Blazic, nosilke plamenice Foruma Sanje Ana Jelnikar, Anja Srpčič in Vlasta Nussdorfer, nepogrešljiva organizacijska baza Tajda Pavletič, Tisa Zavrtanik Drglin, Tim, Jerica Semerl Harmel, Ajda Zavrtanik Drglin, Marko Pogačar, Matjaž Juričak, Lidia Bučar, Tjaša Podpečan, Merima Sarajlija, fotografi Tajda Hladnik, Tajda Pavletič in Mili Arapović, Violinčki, pravljičarja iz Rezije Luigia Negro in Sandro Quaglia, nagrajenke Župančičeve frulice, PR-ovki Karmen Karmen Kogoj Ogris in Katarina Ropret, pevka uspavank Katarina Juvančič, koproducent Tadeo Stoličo in še kdo.

Jasno so iz tolmuna temne vode posvetile zvezde stalnice: velika dama slovenske poezije in šansona Svetlana Makarovič in sijajni basist Alfred Burgstaller z izvedbo Sneguročke, pretresljive zgodbe po ruskem ljudskem motivu; madžarska romska pevka Monika Lakatos s pesmimi Romanima (dobesedno začarala nas je!); dve odlični zasedbi romske glasbe, srbski trubači Bojan Ristić Brass Band in prekmurski Romano Glauso; v čadrski govorici prepevajoča skupina Bakalina Velika s pesmimi iz novega albuma Prvi krajec.

V imenu Sanj in iz svojega srca: najlepša vam hvala, bili ste nadčudoviti! ????

Festivalsko dogajanje je odmevalo v medijih, o njem si lahko preberete v Primorskih novicah, STA, MMC, pa še enkrat v Primorskih novicah, odmeval je na valovih Radia Robin in Kulturnicah Vala 202, sijal na Poletni sceni TVS in v Delovih Književnih listih, sproti pa smo novičke objavljali tudi na spletni strani Sanje. Takole pa se je v kamero ujel zakulisni posnetek nenadejanega pevskega srečanja med Moniko Lakatos in Dušanom Horvatom - Vajto.

Naj vam bo ob večerih poletnih dni občutek tak, kot da se nalahno pokriješ z laneno modro rjuho ... lepo, svobodno Poletje vsem.

Andreja