Brezplačna dostava nad 35 €

Praznovanje Noči knjige 2023: po vsej Sloveniji, v zamejstvu in na Jadranu

Praznovanje Noči knjige 2023: po vsej Sloveniji, v zamejstvu in na Jadranu

21. april 2023 3 min branja

Na Svetovni dan knjige, 23. aprila, bomo tudi letos v številnih vaseh, mestih in deželah prižgali lučke in lučice: Noč knjige. V šolah, v knjižnicah, v galerijah, v knjigarnah, na trgih, pod krošnjami dreves.

Prižgali bomo iskrice v sebi in drug v drugem, najmlajši in najstarejši, vsak zase in vsi skupaj: prebujali bomo pozornost in jasnino, kakršne morda še ni bilo, in jo naravnavali tako, da bo vsemirje, ki nas obdaja, spet bilo tisto, kar je in kar lahko postane: vse-mir-je.

Prostor, v katerem prebiva človečnost, v katerem domujejo lepota, domišljija, sočutnost in svetost.

Eden vrhuncev bo knjižni Sejem na zraku v parku Zvezda  s programom na odru, ki se pod večer prevesi v Noč knjige – z recitalom za mir in s Pejsaži milosti glasbenice Alje Petric. Dogodek bomo prenašali v živo na spletu.

Med zaključnimi dogodki izstopa tudi Hvarski filozofski simpozij, ki ga soorganiziramo z Starograjskim muzejem in drugimi soustvarjalci konec aprila (od 28. aprila do 1. maja)  na otoku Hvaru.

 

SOUSTVARIMO NEPOZABNO NOČ KNJIGE!

Dobrodošli, da prispevate svojo iskrico, svojo zamisel, svoj dogodek.

Dogodek lahko ustvarite v svojem delovnem okolju, v šoli, v naravi ali pa celo pri sebi doma – na dvorišču, na vrtu ali pa kar v svoji dnevni sobi.

Lahko napoveste branje pravljice najmaljšim ali se odločite za pravljični izlet do slapu Savica v spremstvu knjige. Sreča je na vaši strani!

TEMA LETOŠNJE NOČI KNJIGE: MIR

V navdih in oporo sta nam letos posebej ljuba pesnika Karel Destovnik - Kajuh, katerega praznovanje 100-letnice rojstva je bilo podaljšano v leto 2023, ter Frane Milčinski - Ježek, ki je v svoji Baladi o koščku kruha zapisal preprosto, večno resnico:

»Dokler na svetu vsakdo sam
ne sme odrezati svoj krajec kruha,
od krvi zemlja ne bo nikdar suha.
Saj – verjemite mi – velika stvar
je takle majhen, tanek košček kruha.«

NATEČAJ KNJIGA MIRU

Letos skupaj pišemo Knjigo miru. Pomladno pisane prispevke – literarna besedila, video in zvočne posnetke na temu miru nam pošljite na e-naslov Noči knjige.

Prispevke bomo objavili in nagradili s knjižnimi nagradami, avtorice in avtorji najboljših prispevkov pa bomo povabili na Festival Sanje, ki se bo zgodil v drugi polovici junija.

POTNI LIST NOČI KNJIGE

Kdo: ozvezdje vseh, ki jim brez knjige ni živeti
Kdaj: Svetovni dan knjige, 23. april, in vso pomlad
Kje: povsod, kjer je še prostor za sanje
Prijavnica dogodkov: na nocknjige.si
Knjižni Sejem na zraku: v sodelovanju z Pisarno Ljubljana – Unesocovo mesto literature, 22. april v parku Zvezda
Več: na prenovljeni spletni strani Noči knjige

NOVOST!

Odslej dogodke vpisujemo in urejamo samostojno, napovedanem dogodku lahko dodamo sliko ali pa povezavo na video ali prenos v živo.

Srečno s pripravami na miroljubno Noč knjige in čudovito praznovanje vam želimo,
vaše Sanje