Brezplačna dostava nad 35 €

Pred spanjem prižgite Lučko

Pred spanjem prižgite Lučko

23. avgust 2019 2 min branja

Otrokom in staršem, ki se radi družijo z dobro knjigo, položimo na srce morsko navdahnjeno izbiro za zadnje počitniške dni in prve šolske dni: preden vas zagrne spanec, skupaj prižgite Lučko. Posebna odlika nagrajenega mladinskega romana je, da ob potapljanju v branje budi empatijo. Na nevsiljiv način bo obogatil besedni zaklad ravno ob pravem času, ko otroci spet sedajo v šolske klopi. Sanje toplo priporočamo vsem, ki jim je mar rahločutnosti ...

 

To je zgodba o morju. O skrivnostnem bitju in srboritih gusarjih. O Admiralovi črni hiši, za katero se govori, da jo naseljuje pošast, in o prijateljstvu, ki ga naslovna junakinja sklene s skrbničinim sinom, zaznamovanim z drugačnostjo. O Lučki, svetilničarjevi hčerki, ki se vsak večer, ko na zemljo lega mrak, povzpne po enainšestdesetih stopnicah, da bi prižgala luč v svetilniku. O nevihtni noči, ko gre vse po zlu. A predvsem o tem, da si zmožen biti več, kot si si kdajkoli predstavljal, da si lahko.

V mladinskem romanu Lučka, kjer pravljičnost podaja roko pustolovski zgodbi, oživi domišljijski svet, v katerem se prisotnost nenavadnih zabaviščnih artistov zdi najbolj naravna stvar na svetu. V surovem okolju, ki občasno spominja na prizorišča iz klasik, kot so Povodni otroci, Skrivni vrt in Sans famille, prisrčna, sočutna Lučka odkrije, da je sposobna stati na lastnih nogah. Posebna odlika romana je način, kako vzpostavi vez s slovečo tragično zgodbo o mali morski deklici. Znano je, kako je morjanka žrtvovala svoj prelepi glas za noge, da bi lahko na kopnem zaživela s princem svojih sanj. Zgodba o Lučki se začenja tam, kjer se ta pravljica konča. Kaj ko bi morska deklica imela sina, ki bi bil pol človek, pol bitje morja? Nitko za nitko Lučka razplete uganko o pošasti in svoji lastni težavni preteklosti.

Ob nazobčanih čereh razviharjena morska pena je s strani romana Lučka odplaknila vse nebistveno. Ostala je sled vznemirljive pustolovščine, vijoča se skozi zgodbo, ki na nevsiljiv način budi empatijo. S svetilniškimi lučmi osvetljena knjiga je dobitnica prestižnih nizozemskih nagrad za mladinsko književnost Nienke van Hichtum Prijs 2017, Woutertje Pieterse Prijs 2018 in Gouden Griffel (zlato pero) 2018.

Lučko najdete na spletni strani Sanje ali se ponjo odpravite v Hišo sanjajočih knjig na Trubarjevi 29 v Ljubljani, prelistate pa jo na temle svetilniškem snopu.

 

Related posts