Brezplačna dostava nad 35 €

Prihodnost je ženskega spola

Prihodnost je ženskega spola

08. marec 2023 2 min branja

Drage bralke, snovalke prihodnjega sveta, danes gre posebna pozornost vam. V košarici vas pričakuje izbor knjig ob 8. marcu izpod peresa avtoric založbe Sanje. V navdih in voščilo ob enem najlepših praznikov v letu pa vam poklanjamo besede pesnika Rainerja Marie Rilkeja, ki je takole zapisal na začetku 20. stoletja zapisal v Pismih mlademu pesniku:

"Šele za začetku dojemanja medčloveških odnosov kot prostih predsodkov in pristranskosti smo; naše prizadevanje za vzpostavitev tovrstnih odnosov je brez poprejšnjih zgledov. Vendar pa nam bodo, negotovim začetnikom, skozi čas v pomoč nekatere stvari. Dekleta in ženske bodo v procesu svežega razcvetanja svojega sebstva le začasno posnemale moško vedênje, pa naj na slednje gledamo kot na nekaj slabega ali dobrega, in le začasno prevzemale moške poklice.
 
Ko se bo razkrila neprimernost opisane razvojne stopnje, bo jasno, da so ženske šle le skozi začasen proces prelevitve, da bi svoje bitje očistile vpliva drugega spola. Ženske, ki so zmožne neposrednejšega, plodovitejšega in zaupnejšega odnosa do življenja, bodo skozi ta proces navsezadnje postale bolj človeške od moških, ki nenazadnje ne gredo skozi preizkušnjo porajanja novega življenja in ki v svoji nepremišljeni aroganci podcenjujejo to, kar naj bi ljubili.
 
Vse to se rojeva pod površjem življenja, bolečin in zatiranja, vznika iz človečnosti – človečnosti ženske, ki bo, potem ko se bo otresla družbenih norm, ki njeno ženskost omejujejo, in doživela spremembe zunanjih okoliščin, osupla in presenečena, ko bo nekega dne stopila v javnost (v severnih državah že vidimo jasne napovedi tega). Prišel bo dan, ko dekle, ženska, ki sebe ne bo zamejevala v moško pojmovanje, temveč se bo opredeljevala iz lastnega sebstva – kot ženski človek –, ne bodo potrebovala nikakršne druge dopolnitve.
 
Zaradi tega velikanskega premika se bo spremenil značaj ljubezni – ki ga dandanes odpor moških zavira –, in odnosi se bodo oblikovali na osi od človeka do človeka, ne od moškega do ženske. In ta bolj človeška ljubezen (neskončno pozorna in prosojna in dobra in jasna, ki se bo izpolnjevala skozi bližino in prostost), se bo približala tisti ljubezni, ki ji tako goreče tlakujemo pot – ljubezni, sestavljeni iz dveh samot, ki se ščitita, mejita druga na drugo, se pozdravljata."
 
Skozi sedanjost proseva prihodnost; obe sta ženskega spola.
Iskrene čestitke, vse najlepše in najhrabrejše ob Mednarodnem dnevu žensk!
 
Vaše Sanje