Brezplačna dostava nad 35 €

Prva noč festivala Sanje v Medani

Prva noč festivala Sanje v Medani

29. junij 2019 3 min branja
Vipolže, Goriška Brda - Prvi večer Festivala Sanje, ki v Goriških Brdih poteka od 28. do 30. julija, so zaznamovali Svetlana Makarovič in trobilni orkester Bojan Ristić Brass Band. Obiskovalci so v čarobnem okolju Vile Vipolže uživali tudi v pesniškem potovanju Stopiva v dež.
 
Prvi večer v vrsti treh Ciganskih noči poezije in vina se je začel z branjem avtorske poezije gostujočih umetnikov, zbranih z vseh vetrov "v eno sanjajoče pleme". Med drugim so nastopili Marko Tomaš (njegova zbirka Želim postati terorist je prav v času festivala izšla pri založbi Sanje), avstralski pesnik David Brooks, Jani Kovačič, Sofya-Agnessa Yakuntsova, Iztok Osojnik in Gregor Ulen. V ciganskem duhu zasnovan večer so popestrili odlomki iz romanov ZoliPokoplji me pokončno in Zgodbe dežja v izvrstni interpretaciji dramskih igralcev Ivana Peternelja, Violete Tomič, Vesne Marie Maher in Blaža Šefa.
 
 
Prvi vrhunec večera je bilo prav gotovo potovanje v Rusijo. Svetlana Makarovič je ob spremljavi avstrijskega pevca in instrumentalista Alfreda Burgstallerja obiskovalce začarala s svojo Sneguročko. "Srhljivo lepa balada, ki nikogar ne pusti hladnega", so nekoč zapisali o tej pravljici za odrasle. Izjemna odrska prezenca Svetlane Makarovič z izjemno zgodbo je kombinacija, ki je navdušila tudi obiskovalce prvega večera Ciganskih noči poezije in vina.
 
 
Petkova festivalska noč se je zaključila v nalezljivih ritmih ciganske glasbe, ki je tokrat zadonela iz polnih pljuč. Nastopil je namreč 9-članski trobilni orkester Bojan Ristić Brass Band, trikratni zmagovalci festivala v Guči. Orkester, ki že več kot 15 let nastopa povsod po Evropi (sodelovali so npr. z Magnificom in Severino), je s svojo neumorno in nalezljivo energijo poskrbel za živahen zaključek prvega festivalskega večera.
 
 
Sobota, drugi dan Ciganskih noči poezije in vina, smo pričeli s programom v Pravljični vasi Šmartno z dopoldansko delavnico uspavank. Delavnico petja in raziskovanja glasu je vodila Katarina Juvančič, antropologinja in kantavtorica, ki se z uspavankami ukvarja že 14 let. Posveča se predvsem ljudskim uspavankam, pravi namreč, da se ji zdijo zanimivejše od avtorskih. "Ljudske uspavanke odražajo kompleksna čustva in slikajo življenje, kakršno je nekdaj bilo. Bile so ventil za izražanje materinih čustev, tako do otroka, (odsotnega) moškega in patriarhalne družbe," je povedala ob uvodu v delavnico. Z uspavankami se v slovenski folklorostiki do Juvančičeve ni ukvarjal praktično nihče, saj je ohranjenega materiala malo, in še ta je slabo raziskan. "Vsaka uspavanka, ki jo odkrijem na novo, mi odpre povsem nov, drugačen svet," je dodala Juvančičeva.
 

Popoldne bo obiskovalce od 16. ure skozi svet pripovedk vodila Milena Mileva Blažič v družbi pripovednikov iz Rezije in Violinčke. Večerni program, ki se bo danes odvijal v Gradu Dobrovo, bodo ob 19.30 znova otvorila pesniška potovanja, tokrat pod naslovom Ustvariva glasbo in ples. Nato bomo stopili v svet romske glasba: nastopila bo madžarska glasbenica Monika Lakatos, ob 22.30 pa še zasedba iz Prekmurja Romano Glauso.

Srčno vabljeni!