Brezplačna dostava nad 35 €

Prvi večer Festivala Sanje: čarobnost sevdaha

Prvi večer Festivala Sanje: čarobnost sevdaha

24. junij 2022 2 min branja

Prvi dan Festivala Sanje je v čarobnem okolju Divaške jame zazvenel v notah zgodb in ljubezni. Nastopil je princ sevdaha Damir Imamović, katerega knjiga Sevdah je prav na prvi dan festivala izšla pri naši založbi. Sevdah je prva knjiga, ki na enem mestu povzema glasbena, poetična, kulturno-zgodovinska in popularna prizadevanja v razvoju te glasbene zvrsti skozi stoletja. Je tudi prva knjiga o sevdahu, ki jo je napisal nekdo, ki je tudi sam ugledni izvajalec te zvrsti in avtor sevdalink.

Damir Imamović, bošnjaški glasbenik, pevec in skladatelj, je izjemen ustvarjalec in poustvarjalec sevdah poezije oziroman sevdalink, tradicionalne glasbe Bosne in Hercegovine. Je dobitnik nagrade The Best of Europe (Najboljši evropski umetnik) britanske glasbene revije Songlines, najpomembnejše revije, ki se ukvarja z glasbenimi tradicijami sveta. Imamović je bil leta 2021 nominiran za najboljšega evropskega umetnika in za najboljšega umetnika ter tako postal edini nominiranec v kar dveh kategorijah.

Nastopili so še saksofonisti glasbene šole Sezana in Andrej Hrvatin – Nimetu, ki je z glasbo spremljal branje Nade Vodušek.

Pripravili smo vam nekaj fotoutrinkov včerajšnjega večera.

Nastop saksofonistov Glasbene šole Sežana pod mentorstvom Tomaža Nedoha. Nastopili so Tisel Samuel, Ivana Grižon, Amadej Vatovec, Matija Bogdan in Jure Zdavc.

Andrej Hrvatin Nimetu in Nada Vodušek ob branju zgodb Marjana Tomšiča.

Damir Imamović, princ sevdaha, je prižgal kresnice sevdalink.