Brezplačna dostava nad 35 €

Reformacija ob vseh svetih. 30 % popust na vse knjige založbe Sanje. Čarobna beseda je ...

Reformacija ob vseh svetih. 30 % popust na vse knjige založbe Sanje. Čarobna beseda je ...

01. november 2023 3 min branja

Drage bralke, dragi bralci,

zdi se, da nam je bilo usojeno to srečanje. Srečanje s pošastjo, ki je, medtem ko smo spali in bili kakor začarani zapredeni v svet vse nazornejših prividov in potrošništva, postopoma prevzemala nadzor nad našimi zgodbami, usodami, telesi in celo sanjami. Priznajmo si, bili smo neprevidni in vse preveč zaupljivi do umetnih nasmeškov, kravat, do simbolov denarja, statusa, moči, varnosti, bogastva. In zdaj smo tu: zremo v spačen obraz, ki je skrajno nestrpen in sovražen do vsakogar, ki se mu brezpogojno ne podreja. In čutimo se žalostne in nemočne. 

Toda po drugi strani gre za proces, ki je bil predvidljiv in neizogiben. »Prihaja čas, ko si bo kolektiv prilastil cilje človekove duše in njenega poslanstva,« je v svojem Partizanskem dnevniku junija 1942 vizionarsko ugotavljal Edvard Kocbek. »Do tega bo radi izdajstva duhovnih gibanj v človeštvu moralo priti.« In celo zaostril spoznanje: »Toda druga prevara bo hujša od prve, kajti skušnjava oblasti bo postala pošastno velika. Z njo se bo približala skušnjava izključno kvantitativnega urejanja.« (...) »Sila triumfira s hladno, premišljeno rafiniranostjo. Človek je pripravljen za najnižje podlosti, laže hladnokrvno in cinično streže svojim nagonom. Brez zadržkov dela skrbno premišljena nasilja in zasužnjuje svojega bližnjega. Sovraštvo se veže s popolno indiferenco.«

In ko se sprašujemo o izdajstvu duhovnih gibanj, se lahko preselimo 500 let nazaj, k premišljanjem očeta reformacije Martina Luthra, ki je v svojem spisu zoper dobičkarstvo jasno, nazorno in odločno opozoril, da načela dobičkarstva rušijo temelje človečnosti in kozmičnega reda. Nobeno naključje ni, da je njegovo razmišljanje še danes nezaželeno in preganjano, saj zadeva v bistvo današnje problematike. Zato je toliko pomembneje, da mu posvetimo pozornost, ki si jo besedilo zasluži; pripravili smo okrog uro dolg prispevek, v katerem prvič slovenskim bralcem predstavljamo ta pomemben spis, ki ga je iz stare nemščine prevedel profesor dr. Božidar Debenjak. Knjiga izide v času slovenskega knjižnega sejma. 

Veliko veselja ob branju in poslušanju naših knjig vam želimo, 
vaše Sanje


   DARILNI KUPON

– 30 %  s kodo REFORMACIJA

 

Da bi vsem olajšali vstop v svet kvalitetnega branja, 

vam v spletni knjigarni www.sanje.si

do 6. novembra ponujamo 30 % popust na vse knjige založbe Sanje. 


Čarobna beseda je REFORMACIJA


(Popust velja za knjige, ki niso vezane na Zakon o fiksni ceni knjige.)

Martin Luther je pred 500 leti zapisal ...

»Kdor peku vzame kruh s police, ne da bi trpel lakoto, ta je tat.
Če pa to stori v stiski lačen, naredi prav. Zakaj dolžan si mu dati, in mnogo tega.«


Prisluhnite razmišljanju, ki je še danes trni v peti miselnosti »gosposke«, ki se ima za edino poklicano razsojati o življenju in smrti na Zemlji.

V interpretaciji Nade Vodušek, TV Sanje