Brezplačna dostava nad 35 €

Vesel sem, da si srečna!

Vesel sem, da si srečna!

26. september 2023 8 min branja
Objavljeno v: Knjižne novosti

Bivamo v jezikih, selimo se iz enega jezika v drugega kot ptice selivke v želji, da bi svet bolje razumeli in ga zbližali med sabo. Bosanščina, urdujščina, angleščina, turščina – to je samo nekaj jezikovnih obal, mimo katerih je v preteklem mesecu plula barka Sanje.

A kar nas giblje v resnici, ni jezik. Jezik je le eden od možnih načinov sporazumevanja, kod za način posredovanja življenjske biti. Kar nas resnično utemeljuje, osmišlja in navdihuje, presega jezik. Govorica je vselej živa. Vsako bitje, ne samo človeško, pa tudi nebitje ima svojo, sebi lastno. Sanjsko, metafizično, edinstveno. Moderni »Meta univerzum« jih nikdar ne doume, še manj pa jih more nadomestiti. Toliko jih je na svetu, da jim do dna pridemo – nikdar.

Tu je, denimo, govorica raka samotarja, bitja, ki v svojem življenju kar nekajkrat zamenja bivališče – glede na to, ali mu je hiška prevelika ali premajna, hkrati pa z drugimi raki samotarji uprizarja pravi pravcati casa swap, ko pride čas za to. Od tu ime knjižne zbirke Rak samotar, s katero želimo obuditi pozabljena, neprevedena ali neobjavljena krajša besedila, ki so pomembna za današnji čas. Kot Rak samotar tudi besedila v svojem življenju menjajo bivališča, da bi živela v novih razmerah in prostorih.

Pravkar navdušuje nova knjiga iz te zbirke, Varljive postelje/Deceitful Beds. Četvorček provokativnih, briljantnih kratkih zgodb prihaja izpod peresa Ismat Chughtai in Saadata Hasana Manta, stebrov moderne urdujske proze. Ob izidu knjige smo v pogovoru Rak samotar: Prevajanje v izvirnik prisluhnili miselnemu toku Ane Jelnikar, ki je snovalka in urednica zbirke. Z njo se je pogovarjala Andreja Udovč, pogovor v borovem gozdičku je v svetlobi indijanskega poletja posnela Sanje TV. Najlepše vabljeni k poslušanju!

Junakinja našega časa je govorica, ki mora seči onstran omejujočih logaritmov. Svetovno odmevno delo Mattisa Desmeta Psihologija totalitarizma (zbirka Dokumenta), ki nam pomaga razumeti, kje smo in zakaj smo kot civilizacija zabredli tako globoko, obenem pa nam odstira rešitve, je znotraj establišmenta očitno nezaželena, facebookovi algoritmi vztrajno zavračajo oglaševanje, avtor Desmet, sicer profesor klinične psihologije na univerzi v Gentu in avtor številnih znanstvenih člankov, pa je z njo črtan iz univerzitetnih virov literature. Odličnemu pogovoru z Mattiasom Desmetom lahko prisluhnete v oddaji Kulturnice na Valu 202, ki jo je pripravil Gorazd Rečnik.

Z roko v roki z njo gre knjiga Premagovanje kovid teme: kako sta dva zdravnika uspešno ozdravila 7.000 bolnikov, ki sta jo na podlagi svojih zdravniških uspehov napisala dr. George Fareed, diplomant s Harvarda in cenjen profesor, ter dr. Brian Tyson, izkušen in zavzet zdravnik. Spoštovana zdravnika pripovedujeta zgodbo o prelomnih medicinskih dosežkih v premagovanju covid-19; podajata obširno znanstveno-statistično študijo o učinkovitosti in uspešnosti zdravljenja, s katerim sta ohranila življenje mnogih. Njuna odkritja in neizpodbitni dosežki radikalno postavljajo pod vprašaj dogme, ki jih kot nedotakljive in Svete varuje, neguje in z njimi kot z zasebno lastnino operira korpokracija. Njuno delo je naravnost senzacionalno, namesto da bi za svoja odkritja prejela najvišja priznanja, ju establišment v spregi s korporacijami stigmatizira in izobčuje iz javnih prostorov. Sramotno in prostaško! Knjiga Premagovanje kovid teme je obvezno čtivo za vse, ki želimo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznimi, vključno pred pandemijo nečloveške domišljavosti in brezumja. 

Ene najlepših in najsubtilnejših govoric je govorica rastlinskega sveta. V knjigi, Otok pogrešanih dreves, ki jo turška pisateljice Elif Shafak posveča "drevesom, ki smo jih pustili za sabo", prisluhnemo govorici fige. Figa kot prvoosebna pripovedovalka "opazuje zapletenost in dinamičnost sveta okrog sebe, razlaga svoja stanja in občutja ter razkriva ljudem tisto, česar sami ne opazijo". V oddaji Sobotno branje na Radiu Prvem o romaneskni uspešnici prevajalka Maja Ropret in novinarka Magda Tušar.

Govorica planetov, govorica Zemlje ... in govorica letnih časov. Iz romaneskega kvarteta Ali Smih (Orwellova nagrajenka) boste poleg Zime vsak čas lahko brali tudi Pomlad in Jesen. Ta pretresljivi in še in aktualen cikel se bo zaključil s Poletjem, ki izide prihodnje poletje.

Prozornost jezkovnih govoric – zanimivo, da v nekaterih jezikih pojmi iz pomenskega polja financ sovpadajo s pojmi, vezani na čustveni svet, medtem ko drugi jeziki za takšna poimenovanja poznajo svoje besede. Primer sovpadanja iz angleščine: trust, bonds! Letošnji pulitzerjev nagrajenec Trust Hernana Diaza doživlja sijajne odzive tudi v slovenščini, toplo vam priporočamo v branje!

Govorica novorojenih: pred meseci je izšla težko pričakovana prenovljena in razširjena edicija svetovne uspešnice Modrost rojevanja, ki sodi med najbolj zaželene priročnike za pare, ki pričakujejo otroka. Porodni vodnik je življenjsko delo najbolj znane svetovne babice Ine May Gaskin. Najnovejši izid smo pospremili s posnetkom, v katerem knjigo predstavi urednica in prevajalka knjige Zalka Drglin. Toplo vabljeni k ogledu!

Edinstvena govorica pravljic. Izšli sta čudoviti poetični slikanici Starka in Vesel sem, da si srečna. Obe je ilustrirala odlična iranska umetnica, prijateljica Nahid Kazemi. Bisera otroške literature, namenjena otrokom vseh starosti.

V zbirki Otroci Slave je nedavno izšel pretresljivi, črno-duhoviti Nikamor, od nikoder Bekima Sejranovića. Roman je prejemnik nagrade Miša Selimovića in izhaja v prevodu Dijane Matković.

Tik pred izidom je Trojica za kartal Sarajevski Marlboro remastered, ki ga je prevedla Sovretova nagrajenka Aleksandra Rekar in v katerem se Miljenko Jergović vrača na ulice Sarajeva med vojno, gre za nekakšen poetični rekviem za Sarajevo, vendar to ni rekviem, v katerem se poslavljamo od »mrtvega mesta«, saj je Sarajevo še kako živo. 

Prisrčen pozdrav in navdihujoče branje vam želimo,
vaše Sanje

 

 

Rak samotar: Prevajanje v izvirnik
Pogovor z urednico zbirke Ano Jelnikar

Ina May Gaskin, Modrost rojevanja
Predstavlja prevajalka in urednica Zalka Drglin

TRUST
Mojstrska romaneskna sfinga, Pulitzerjeva nagrada 2023

V bleščečih dvajsetih so vsi v New Yorku slišali za Benjamina Raska in njegovo ženo Helen. On je legendarni tajkun z Wall Streeta z vizionarskim talentom za delniško trgovanje, nekakšnim prirojenim orakeljskim števcem, ki mu pomaga predvideti in usmerjati tok surove, transformativne energije kapitala. Ona je učenjakinja in estetinja, edinka iz obubožane družine aristokratov iz Albanyja, odraščala je v pregnanstvu v Evropi, ki se je sprevrglo v nočno moro. Skupaj se v svetu nesramno bogatih povzpneta malodane do statusa božanstev –  v času, ko se desetletje borznih špekulacij in nebrzdanega pohlepa bliža koncu. Toda za kakšno ceno?

To je skrivnost v središču romana Vezi (Bonds), uspešnice iz leta 1937, ki jo je brala vsa newyorška smetana. Vendar obstajajo tudi druge različice zgodbe ...

S prvencem In the Distance (2017) se je Diaz uvrstil med finaliste za Pulitzerjevo nagrado in nagrado PEN/Faulkner, požel je veliko odobravanje kritikov in se uveljavil kot eden najosupljivejših talentov sodobne ameriške književnosti. Za svoj drugi roman Trust pa je Pulitzerjevo nagrado tudi prejel. Bralska in kritiška javnost je roman pozdravila s presežniki, kot so fenomenalno, izjemno, pomenljivo, neobhodno in brezčasno – ali, preprosto, mojstrovina. Na borzi bralskega zanosa obstaja tveganje, da vas bo popolnoma prevzel. 

SVEŽE NA SANJSKIH POLICAH

Zbirka osupljivih, magičnih zgodb Zmaji in duhovi Alme M. Karlin (prevedla Jerneja Jezernik). 
Nov, razširjen ponatis Bartolovega Alamuta v angleškem prevodu
V zbirki Rak samotar (uredila Ana Jelnikar, prevedla Tina Mahkota) so izšle vrhunske Varljive postelje / Deceitful Beds urdujskih avtorjev (Ismat ChugtaiSaadat Hasan Manto). 
Mattias Desmet: Psihologija totalitarizma (prevedel Vid S. Žigon, uredil Rok Zavrtanik). 
 Brian Tyson, George C. Fareed: Prehajanje kovid teme – kako sta dva zdravnika uspešno ozdravila 20.000 bolnikov (prevedel Aleksander Urbančič). 
Hernan Diaz: Trust (prevedla Polona Glavan, uredila Andreja Udovč). 
Slikanici naše iranske avtorice in ilustratorke Nahid Kazemi, Starka in Vesel sem, da si srečna.
Kim Stanley Robinson: Ministrstvo za prihodnost (prevedla Alenka Ropret). 
Neža Maurer: Litanije za mir (zbirka Iskra).
Bekim Sejranović: Nikamor, od nikoder (prevedla Dijana Matković). 
Vladimir Bartol: Alamut (angleški prevod, Michael Biggins)

V TISKU

Miljenko Jergović Trojica za kartal (Sarajevski Marlboro remastered) (prevedla Aleksandra Rekar). 

V PRIPRAVI ZA TISK

Marc J. Seifer: Tesla, čarodej v vojni
Orhan Pamuk: Novo življenje (prevedel Vid S. Žigon, redakcija Erna Pačnik Felek)
Alisa Ganieva: Salam, Dalgat! (prevedel Tomaž Sever, redackija Sara Špelec)
Marija Sreš: First There Was a Woman
Fran Milčinski: Fairy tales (prevedla Patricia Dillon, Charles Debevec)
Mila Kačič: Zbrane pesmi
Martin Luther: Fararjem za pridiganje zoper dobičkarstvo
(prevedel in spremno besedo zapisal Božidar Debenjak, zbirka Iskra)
p. Karel Gržan: Veliki inkvizitor (zbirka Iskra)
Sara Zupan: Dnevnik nore skulirane sladostrasnice
Lela B. Njatin/Melanie Habjanič: Zmaga! 
Wilhelm Reich: Množična psihologija fašizma (prev. Vid S. Žigon)
Vladimir Bartol: Duh vojne (zbirka Iskra)

PREMIERE NA SANJE TV

Zbirka Rak samotar: Prevajanje v izvirnik
Pogovor z urednico zbirke Ano Jelnikar

Ina May Gaskin, Modrost rojevanja
Predstavlja prevajalka in urednica Zalka Drglin

KURT VONNEGUT: HARISSON BERGERON
Kultna zgodba velikega Vonneguta! Eden prvih posnetkov Sanje TV

TONČI KUZMANIČ: O KOSOVELU IN FRANETU MILČINSKEM - JEŽKU
Odlomek iz pogovora s Tončijem Kuzmaničem, 21. julij 2021 v Seči.

MARIJA SREŠ: NAJPREJ JE BILA ŽENSKA

Čudovita zgodba iz knjige Marije Sreš Najprej je bila ženska (ljudske pripovedke staroselcev Dungri Garasija) – video z naslovno zgodbo Najprej je bila ženska (v izvedbi Nade Vodušek). 

DR. VERNON COLEMAN: MIT O DEMENCI

Zakaj je farmacija tako radodarna z zastonjskimi kosili, v katerem sodu se skriva pamet in kako ostaneš zvest svoji veri, četudi piješ rakijo

 

PREDVAJANJA NA SANJE TV

Torek, 26. september ob 19.15
Wilhelm Reich, Umor Kristusa, čustvena kuga človeštva

Petek, 29. september ob 19.15
H.C.Andersen, Polona Lovšin, Deklica z vžigalicami

Nedelja, 1. oktober ob 19.15
Orhan Pamuk: Ime mi je rdeča, Jaz, Satan

Prijetno poslušanje!

 
 
Related posts