Brezplačna dostava nad 35 €

Sanjajoča kolumna: Literatura (in resničnost) apokalipse

Sanjajoča kolumna: Literatura (in resničnost) apokalipse

26. julij 2022 3 min branja

Sredi poletnega počitniškega vala so nas iznenadili ognjeni zublji, v ozračju, ki spominja na Apokalipso zdaj, so še vedno precejšen južni del starega kontinenta in drugi deli sveta, na našem ljubem Krasu, ki je konec junija ponovno nudil gostoljubje tudi Festivalu Sanje, se je narave in nas na srečo usmilil dež in divjanje požarov se je uneslo, vsaj za nekaj časa.

Kljub siceršnjim čarom poletja, ki so oživeli tudi zaradi ponovno odprtih popotniških Cest – Cesta v kerouacovskem smislu, kot prostor svobode duha in vabečih horizontov, ki se raztezajo v neskončnost do visokih belih oblakov, ki jih zida domišljija, ice cream castles in the air, bi zapela Joni Mitchell – vendarle ni mogoče kot noj potisniti glave v pesek in si zatiskati oči pred apokaliptičnim vzdušjem preteklih dni.

Skozi šivankino uho apokalipse nas povleče prvenec slovenskega pisatelja Jadrana Maja Vanatinajski rokopis. Z njegovih strani precej srhljivo in intrigantno hkrati zazveni vprašanje: Kje boste preživeli konec sveta? Več o svežem romanu na spletni strani Sanje. www.sanje.si/vanatinajski-rokopis-mv.html

Obstaja planet, na katerem je vsaka kapljica vode pravo razkošje, prostrane puščave pa so dom skrivnostnih, orjaških peščenih črvov. To je Arrakis, znan tudi kot Sipina ... Po mnenju mnogih je Peščeni planet napisan tako mojstrsko in izvirno, da mu podeljujejo kultni status največjega znanstvenofantastičnega romana vseh časov, s svojo čarobno mešanico napete drame, spletk in neustavljive pripovedi pa že več kot petdeset let buri domišljijo bralcev po vsem svetu. www.sanje.si/pesceni-planet.html

V temno ozračje apokalipse podnebnih sprememb, zastrupljanja Zemlje ter ekonomskega sistema, ki nas je pripeljal na rob izumrtja človeške vrste, pa vendar s končno optimistično noto, se spusti knjiga indijske okoljevarstvenice in prejemnice alternativne Nobelove nagrade Vandane Shiva Ena zemlja, eno človeštvo proti 1 %. Knjiga je poziv vsem ljudem, ki nam je mar za okolje in prihodnost človeštva, da se združimo in zahtevamo povrnitev pravice, da živimo svobodno, mislimo svobodno, dihamo in jemo svobodno, predvsem pa zberemo pogum za izgradnjo nove, trajnostne družbe. https://www.sanje.si/ena-zemlja-eno-clovestvo-proti-98.html

Apokaliptično tematiko skrajno podlih poskusov prilastitive in zasužnjitve človekovega telesa, duše in svobodne volje s transhumanističnimi agendami v ozadju je na letošnjem Festivalu Sanje neustrašno naslovil Forum Sanje: Kriza človečanstva. V odmevni razpravi so sodelovali eminentni sogovorniki, branilci človečanstva: dr. med. Biserka Ilin, dr. Andraž Teršek, odvetnik Domen Gorenšek. Ogled je bistven.

 https://www.youtube.com/watch?v=HpAG9hzxYFg

S poanto knjige Vandane Shiva: Enemu elitnemu procentu ni mar za svet. T. im. "elita" sveta ne bo rešila, ravno obratno: pelje ga naravnost v pogubo. Vsa odgovornost je na nas – eni Zemlji, enemu človeštvu. Zmoremo.

Dež, dobrodejni dež je v ognjenem času za nekaj časa premotil koledarje apokalipse. Vendar, kot pravi verz iz pesmi Sylvie Plath: Naj nas nič več v potuho ne uspava. Kazalci stojijo na SEDAJ. Sedaj je čas za delovanje. Čas, da v svetovnem merilu pokličemo vlade na odgovornost ~ in jih tudi odpokličemo, če ne bodo dorasle poslanstvu. In to hitro.

Za meditacijo Kosovelova videnjska misel: Človek~stroj bo uničen.

Sanjajočo kolumno piše
Andreja Udovč
(in Sanjajoča kolumna njo)