Brezplačna dostava nad 35 €

Sanje na knjižnem sejmu: V svoji zavesti zrcalim vse vesoljstvo.

Sanje na knjižnem sejmu: V svoji zavesti zrcalim vse vesoljstvo.

17. november 2022 5 min branja
Najlepše vabljeni k ogledu pretočnega predvajanja javne predstavitve knjižnih novosti, ki je potekala v četrtek, 17. novembra 2022, v živo iz Hiše sanjajočih knjig. Urednik Rok Zavrtanik je na njej z miselno jasnino spregovoril o aktualnih knjižnih izidih založbe Sanje, ki se vsi po vrsti tako ali drugače živo odzivajo na duh časa – še več: ustvarjajo novega. Pridružil se nam je pisateljski gost, duhoviti Branko Gradišnik, s katerim smo potovali V raj in nazaj, ter triperesna deteljica prevajalk: Zalka Drglin (predstavitev priročnika Modrost rojevanja), Alenka Ropret (predstavitev fantazijskega romana Piranesi) in Polona Glavan (predstavitev romana Ahilova pesem). Glasbenih sfer smo se dotaknili z umetnikom Andrejem Hrvatinom - Nimetujem, katerega nov album Vrtise odpira vrata v spremenjena stanja zavesti oziroma, z avtorjevim izrazom, »zvočnih enteogenov«. Dogodek je v celoto povezala Nada Vodušek.
Novinarska konferenca Založbe Sanje
V zraku je pričakovanje 38. Slovenskega knjižnega sejma.

 

Srebrni pramen, ki se bo vil skozi stojnico založbe Sanje, je verz V svoji zavesti zrcalim vse vesoljstvo. Skozi prostor in čas se je kot utrinek kozmične volje zasvetil v poeziji Srečka Kosovela.

V zakulisju pripravljamo čisto novo podobo sanjske stojnice. Ta hip je njen izgled še skrivnost, temna kot notranjost klobuka. A šepeta se, da bo prelepa. Navdihnjena!

S posebnim zanosom se ta hip vrtijo tiskarski stroji. Če bo šlo vse po sreči (držite pesti), bodo v prihodnjem tednu svetlobo knjižnega sejma ugledale naslednje sanjajoče knjige:

 • Točka brez vrnitve – v knjigi se okrog sveta z ultralahkim letalom odpravi svetovno znani letalec Matevž Lenarčič.
 • Strah in pogum, zbirka štirih novel, s katero je Kocbek ostro zarezal v tradicijo črno belega prikazovanja osvobodilnega boja. Posebna aduta nove Sanje edicije sta spremna beseda  Gorazda Kocijančiča, v kateri avtor opozori na relevantnost knjige v času poskusa uveljavitve novega svetovnega totalitarizma, ter poglobljena študija Andreja Inkreta.

 • Kje si, prelepi svet – bi to lahko bil najlepši, najbolj dozorel in najbolj hrepeneč roman Sally Rooney do sedaj?
 • Božanski imperator, četrta knjiga iz ciklusa kultnih znanstvenofantastičnih romanov o Sipini izpod peresa Franka Herberta.
 • Postaja Enajst, uspešnica odlične kanadsko-ameriške pisateljice Emily St. John Mandel, ki stke kompleksno podobo pandemičnega propada družbe in porajanja vzpona nove civilizacije dvajset let kasneje.

Knjižni sejem se bo odvijal od torka, 22. novembra, do nedelje, 27. novembra, na Gospodarskem razstavišču. Letošnji knjižni sejem je poseben zaradi več razlogov: najprej, vrača se tja, kjer je 10. novembra 1972 pravzaprav začel svojo pot – na Gospodarsko razstavišče. Posvečen bo 100. letnici rojstva Ele Peroci, pomembne slovenske otroške pisateljice in pesnice.

Vsi naši zvesti (in nezvesti :)) bralci in bralke ste najlepše vabljeni, da nas obiščete na stojnici Sanje. S pogledom iščite elegantno črno-bel ambient ... ne morete nas zgrešiti! Na stojnici vas bodo pričakali privlačni sejemski popusti, prebujene sanjajoče knjige, sončna ekipa in osvežena postavitev. Sreča stanuje v sedmem nadstropju – in v srečanjih. Pridite in si jo izmenjamo.

Tudi v času knjižnega sejma vas v Hiši sanjajočih knjig na Trubarjevi 29 v Ljubljani ter v spletni knjigarni Sanje pričakuje velika sanjska akcija KNJIGE LETIJO V NEBO. Knjige boste po privlačnih sejemskih cenah lahko kupovali  v spletni knjigarni Sanje. Prav tako bo od popustov živahno vrvela naša zidana knjigarna Hiša sanjajočih knjig na Trubarjevi 29 v Ljubljani. Toplo vabljeni, da si priskrbite knjižno ozimnico: Leposlovje za odrasleOtroško in mladinsko leposlovjeStvarna literatura.

Sanje bomo na knjižnem sejmu organizirali tri dogodke, ki jih ne gre zamuditi.

 • Zvezdne poti s Karlom Gržanom: torek, 22. novembra ob 12h, Pogovorna postaja
  Naš gost bo avtor in prijatelj založbe pater Karel Gržan. Beseda bo tekla o njegovi najnovejši knjigi Zvezdne poti, prelepi novi sanjski ediciji, ki nas odpira dopuščanju možnosti slutnje starodavne civilizacije, ki je z megalitskimi strukturami po vzoru neba zaznamovala prostor med Savinjo in Sotlo, severno od Save.
 • Partizanski dnevnik Edvarda Kocbeka Rokom Zavrtanikom: torek, 22. novembra ob 13h, Pogovorna postaja  
  Edvard Kocbek, sodobnik Srečka Kosovela in njegov brat po duhu, v svojem partizanskem dnevniku pričuje najpomembnejšo bitko, ki jo je kdaj bojeval slovenski narod. Ko smo se Slovenci prvič v pisani zgodovini družno zoperstavili trinogu brez primere, smo se s tem obenem – kot ugotavlja Kocbek – prvič v svoji zgodovini družno, jasno in odločno zoperstavili tujemu gospodarju, in obenem vsaki tuji, vnanji, najsi še tako mogočni in arbitrarni avtoriteti. O pomenu Kocbekovega velikega dela bo neustrašna beseda tekla z urednikom knjige Rokom Zavrtanikom.
  Oba torkova dogodka bo povezala Nada Vodušek.
 • Vloga umetnosti v pandemični oz. antiutopični družbi: sreda, 23. novembra ob 19h, Pogovorna postaja
  Skozi nedavno pandemijo se je posebej izkazal pomen umetnosti, ki je skozi navidezne svetove mnogim nudila nadomestilo za medčloveški stik. Vloga umetnosti v pandemičnih, antiutopičnih ali celo apokaliptičnih družbah je pogost literarni motiv že od Dekamerona naprej in je med drugim pritegnila tudi Alberta Camusa, Cormaca McCarthyja, Kurta Vonneguta, Raya Bradburyja ter Stephena Kinga, hkrati pa je tudi ključni motiv v knjigi Postaja Enajst kanadske pisateljice Emily St. John Mandel, svežem izidu založbe Sanje. Pogovor z Majdo Širco in Mirtom Komelom bo moderiral Igor Harb.

Za radovedne, ki jih zanimajo razlogi za selitev sejma – organizatorji so o tem zapisali tole: "Prvič, zagotoviti vsem razstavljavcem enake razstavne pogoje, več razstavnih površin ter boljše poslovne razmere za razvoj sejma v prihodnje; drugič, sejem bomo lažje izvedli v hibridni obliki, kar bo zagotovilo lažjo dostopnost do sejemskih vsebin vsem slovenskim knjigoljubcem; tretjič, sejem bo »zadnji trening« pred predstavitvijo slovenske knjižne produkcije na največjem knjižnem sejmu na svetu v Frankfurtu, kje se bo Slovenija prihodnje leto predstavila kot država gostja."

Na skorajšnje sejemsko snidenje,
vaše Sanje

RTV SANJE
Trikrat na teden – ob torkih, petkih in nedeljah ob 19.15 – vam na Radiotelevizija Sanje podarjamo izbrane misli, zgodbe in pravljice, enkrat na mesec pa se z avtorji in misleci srečamo v živo v Hiši sanjajočih knjig.

 

Na RTV Sanje, ki vsak teden redno oddaja na založbinih komunikacijskih kanalih, si lahko ogledate: