Brezplačna dostava nad 35 €

Sanjska knjižna akcija – 50 % ob praznovanju Noči knjige. Le dva dni!

22. april 2021 5 min branja

Drage Sanjalke in Sanjalci, prijateljice in prijatelji Noči knjige,

23. april se približuje s svetlobno hitrostjo, praznovanje Noči knjige 2021 je pred vrati.

Noč knjige poteka vsako leto na dan, ki ga je UNESCO leta 1995 razglasil za Svetovni dan knjige. V Sloveniji Svetovni dan knjige praznujemo od njegove razglasitve dalje, Noč knjige pa poteka neprekinjeno od leta 2014. Slovenci smo Noč knjige sprejeli in vzljubili, dogodki, povezani z branjem in knjigo, se organizirajo v vseh slovenskih mestih in vaseh in tudi v vrsti drugih  držav. Častni pokrovitelj projekta Noč knjige je UNESCO – Komisija za Slovenijo, projekt sofinancirata Javna agencija za knjigo in Založba Sanje, podpirajo pa številni posamezniki in institucije. Nosilca projekta sta Društvo festival Sanje in Založba Sanje.

Noč knjige 2021 želi navdihniti, opogumiti, opolnomočiti, razvedriti, dokazati, da upanje in zaupanje še vedno sta. Povabili smo vas k sanjanju sveta. Zdaj pa je tu še ...

☆  VELIKA SANJSKA AKCIJA!  ☆
V spletni knjigarni Sanje in Hiši sanjajočih knjig vas 23. in 24. aprila pričakuje – 50 % znižanje na celotni program Sanje s kodo SANJAMSVET

V spletni knjigarni Sanje kodo vpišite v košarici ob zaključku nakupa. Za uporabo kode se registrirajte oziroma vpišite v vaš uporabniški račun.

NE SPREGLEJTE! 

Knjigarna Hiša sanjajočih knjig na Trubarjevi 29 v Ljubljani bo na Noč knjige, torej v petek, 23. aprila odprta do 22. ure. Najlepše vabljeni na knjižnenočni obisk.

 

☆  LOVESTREAM NOČ KNJIGE 2021  ☆

23. aprila Sanje in ekipa Noči knjige pripravljamo maratonski lovestream s številnimi zanimivimi gosti iz Slovenije in sveta.

Osrednji dogodek bo prenos v živo, ki bo od 12. ure dalje potekal na strani Noč knjigeTV Sanje in številnih spletnih mestih: na Knjigi obrazov (Facebook) in YouTubu. Sodeluje vrsta slovenskih in tujih avtorjev ter podpornikov in sodelavcev projekta. Nastopili bodo pesniki, pisatelji, prevajalci, glasbeniki, mnogi tudi s premierno predstavljeno video poezijo. Z nami bodo Boris A. Novak, Jani Kovačič, Karmina Šilec, Glorjana Veber, Andraž Teršek, Anjuša Belehar, Živa Čebulj, Carmen Oven, Cvetka Poprask, Julija Lukovnjak … pa književniki iz prostorov Jugoslavije: Senka MarićDamir OvčinaMiljenko Jergović.  Program bomo povezovali Knjižnenočniki iz sanjskega plemena Rok Zavrtanik, Andreja Udovč, Jerica Šemerl Harmel in Karmen Kogoj Ogris. Tudi letos upamo na sodelovanje svetovne okoljevarstvenice in znanstvenice Vandane Shiva, katere sporočilo je danes še posebej pomembno za prihodnost naše civilizacije. Z izjavami se nam bodo pridružili pesniki in pisatelji staroselskih kultur iz različnih delov sveta. Prenos se pričenja okoli 12. ure in bo trajal pozno v noč. Po uvodnem delu s predstavitvijo Noči knjige, sprehodom po prispevkih natečaja Sanjam svet in seveda razlasitvijo nagrajencev, video poezijo in kritičnimi glasovi šolnikov bomo ob 15.30 pričeli s Sanjskim prevajalskim kotičkom, kjer se bomo z Anjušo Belehar in Živo Čebulj pogovarjali o Teoriji čudnosti in Zrcalki. Program med 17. in 20. uro bo posvečen literaturam kultur bivše Jugoslavije, v nočnem programu pa bomo besedo predajali literaturam sveta.

 

 

Tri romaneskne protagonistke, ki bodo luč sveta ugledale prav na Noč knjige, so Ujemi zajca Lane Bastasić v prevodu Dijane Matković, Teorija čudnosti Pavle Horákove v prevodu Anjuše Belehar ter Odlašanje. Parezija Andreja Nikolaidisa , prav tako v prevodu Dijane Matković. Vse tri knjige izhajajo v zbirki Otroci Slave, ki prinaša leposlovne vrhunce izpod peresa avtorjev iz slovanskega prostora. Prevajalka Anjuša Belehar, tudi avtorica odlične spremne besede k Teoriji čudnosti, ki s pogledom, svežim kot svet po pomladnem dežju, povabi na panoramski sprehod po sodobni češki literaturi, bo gostja letošnjega lovestreama Noč knjige 2021.

 

Da bo plovba po letošnji Noči knjige varno vodila mimo Scil in Karibd distopičnih časov, smo na zemljepisnih koordinatah domišljije ustvarili povsem sveži interaktivni

☆ VODNIK PO NOČI KNJIGE 2021: SANJAM SVET ☆

Poln je idej, ustvarjalnih isker, svež, prebujajoč, miselno oster, sočuten in – poseben. Na voljo je za listanje na spletu in v pdf formatu, da si ga lahko shranite in natisnete.

Na spletni strani Noči knjige najdete PROMOCIJSKO GRADIVO, ki ga lahko po mili volji uporaljate in prilagodite svojim potrebam: tu so promo video Sanjam svet, plakat Sanjam kraljestvo brez kralja, knjižnonočna kazalka Branje v teku, nepopisan list za literarno ustvarjanje in še marsikaj.

 

Praznovali bomo 23. aprila, a ne le takrat: 23. april je šele začetek! Dogodki se bodo vrstili ves april in segli tudi v maj. Najlepše vabljeni, da pripravite svoj dogodek ter nam ga zaupate, še vedno vas pričakuje

☆ PRIJAVNICA DOGODKOV ☆

Noč knjige poteka v razmerah, ko nam ni dovoljeno srečevanje na dogodkih v živo, zato se bomo tudi letos povezovali in srečevali predvsem v domišljiji, v svetovih virtualne, navidezne resničnosti, in v njej kovali najlepše in najdragocenejše, kar zmoremo zase, za drug drugega in za prihodnost kulture, znanja in omike, brez katere preprosto – ne obstajamo. Še posebej ne mi, Slovenci, ki smo se kot ljudstvo ohranili in vzpostavili s knjigo.

 

☆ NATEČAJ SANJAM SVET ☆

Letos sanjamo svet, kot ga še ni. Sredi distopije snujemo lepšo prihodnost. V kakšen dan se želimo prebuditi, ko v jutru odgrnemo zaveso sanj? Navdih – Kosovelov stih Sanjam kraljestvo brez kralja.

In kakšni dogodki so zažljeni? Knjžni dogodek naj bo preprosto nekaj takšnega, kaj je ukrojeno po meri vsakogar od Knjižnenočnikov in Knjižnenočnic. Lahko je to pogovor s prijatelji o prebrani knjigi, lahko branje pravljice najmlajšim za lahko noč, ali pa prijeten večer v družbi sam/a s sabo in knjigo ter seveda vsemi knjižnimi junaki med platnicami, združen z urejanjem knjižnega kotička v svojem domu. Le prijazno vas prosimo, da si vzamete nekaj minut in svoj dogodek prijavite na spletni strani Noči knjige, da bomo vedeli, da Noč knjige diha in živi tudi v 2021.

Še vedno, za vedno in zavedno velja: delite novico in nam pomagajte širiti vest.

"Sanjam se, da grem v knjigo ..." pravita Leia in Lila, dve od najmlajših Knjižnenočnic.

Se sanjamo v Noči knjige. ♥