Brezplačna dostava nad 35 €

Skozi oči bralke. Zrcalka: Preslikave preslikav

Skozi oči bralke. Zrcalka: Preslikave preslikav

21. januar 2021 3 min branja

Neverjetna domišljija, to je prvo, kar pade bralcu/bralki na pamet, ko prebere prvih nekaj strani tetralogije Zrcalka. Lep, tekoč jezik, to je drugo. In potop – to se zgodi, ko padeš v svetove Christelle Dabos. Ven ne prideš, dokler, no, ne prideš. In komaj čakaš na prevod zadnjega dela, ki, pravijo, ima priti letos spomladi.

Zgodba Zrcalke (treh do zdaj v slovenščini objavljenih knjig, Zimska zaročenca, Izginotja na Mesečini, Spomin Babilona) je hkrati zapletena in enostavna. Zapletena zato, ker avtorica na oder dogajanja vseskozi postavlja nove akterje, pri čemer bralec/bralka ne ve, kakšna vloga jim je namenjena – glavna ali stranska. Ali so prišli na oder in bodo tam ostali, ali so se prikazali samo v nekakšnem mimohodu, ali pa se bodo skozi stranska vrata spet vrnili. Zapletena tudi zato, ker so ti akterji zapleteni v mnoštvo odnosov, ki so lahko popolnoma odkriti ali pa prikriti, taki, da jih moraš brati med vrsticami ali še globlje. In imaš vseskozi občutek, da morda stvari niso popolnoma take, kot se zdijo.

Zgodba pa je na nek način enostavna v svoji premisi potovanja skozi različne svetove ter vedno nova in globlja vprašanja, ki jim sledi glavna junakinja Ofelija. Pravzaprav spominja na dobro komponirano detektivko v slogu whodunit. Da bi odkrila skrivnost, končni odgovor in končnega odgovornega, mora Ofelija iz rodnega sveta - oboka, Anime, odpotovati v nov svet, Pol, v tretji knjigi na tretji svet, Babilon, pa potem še na četrtega, itd… Kdo ve, kaj se bo zgodilo v četrti knjigi?

Kaj iščeta Ofelija in njen nenavadni zaročenec, kasneje soprog, Thorn? Na kratko – odgovor. Svet je pred davnimi časi bog razbil na koščke, različne svetove – oboke. Dvajset jih je, vsakemu vlada družinski duh, prebivalci vsakega oboka imajo posebne darove. Ofelija, animčanka, zna prehajati skozi zrcala in brati predmete – vstopi lahko v dušo vsakogar, ki se je določenega predmeta dotaknil. Thorn, njen soprog, ima silno moč, lahko fizično rani – a brez vidnega nasilja. Prav Thorn je tisti, ki Ofelijo potegne v vrtinec iskanja odgovorov na vprašanji kdo je bog in zakaj je razbil svet? Skrivnost je očitno velika in skrbno varovana….

Še nekaj je sijajno uspelo mladi francoski pisateljici (Christelle Dabos je rojena v Provansi, a zdaj že nekaj let živi v Belgiji, tako da jo nekateri razglašajo za belgijsko J.K. Rowling). To morda ni vidno na prvi pogled, a ko opaziš, je več kot očitno. Zrcalka je pripoved o totalitarnih družbah. In o tem, kakšnih kompromisov, preskokov, slepil in kolobocij je zmožen človeški um, da tega, da živi v takšni družbi, ne bi nikoli uzrl. Pod blagoslovom tistih, ki so pri koritu, seveda. Vidnih in onih v ozadju. Šele v tretjem delu Ofelija spozna, da so morda prav slednji tisti, ki jih je treba razkriti… Pravo branje za čase, v katerih živimo.

Priporočam vsem.