Brezplačna dostava nad 35 €

Pesmi muce potovke: Velika ilustrirana knjiga zbranih pesmi za otroke Svetlane Makarovič

Pesmi muce potovke: Velika ilustrirana knjiga zbranih pesmi za otroke Svetlane Makarovič

09. december 2023 3 min branja
 
V času znamenitega »lockdowna«, tega žalostnega pričetka strahovladja korporativnega kapitala, je tiho izšla čudovita knjiga za otroke: zbrane pesmi za otroke Svetlane Makarovič.
Bržčas gre za eno najzahtevnejših in najlepših knjig, kar smo jih v 27 letih našega knjigogradništva »pridelali« v založbi Sanje.
To se odraža tudi pri ceni knjige – 45 evrov, kar je mnogim nedostopna cena, posebno še v času velike negotovosti, ko kupna moč v Sloveniji tako strmo pada. 
 
Toda vendarle je nastopil trenutek, ko smo se odločili, da knjigo članom knjižne družine Sanje ponudimo po znatno znižani in dostopni ceni. 
 
lustrirane zbrane pesmi za otroke velike mojstrice verza in umetniške besede so eno najlepših leposlovnih del mladinske literature v slovenskem jeziku. Knjiga je nastala v sodelovanju s cvetom dvaintridesetih slovenskih ilustratork in ilustratorjev. Knjiga v snop poveže zajeten izbor pesmic iz pesniških zbirk, lutkovnih predstav, pesnitev in radijskih iger, ki jih je Svetlana Makarovič napisala po lastnih in tujih predlogah. V Pesmih muce potovke se srečajo Sapramiška, Korenčkov palček, vila Malina, kosovirji, coprnica Zofka, Rdeča kapica, žaba Regica, pek Mišmaš, lačni krokodil in mnoga druga domišljijska bitja.
 
 
 
 

Svetlana Makarovič: Velika ilustrirana knjiga zbranih pesmi za otroke | Pesmi muce potovke

 
 
Svetlana Makarovič sodi v nesporen vrh pesniškega ustvarjanja pri nas, po eni strani piše pretresljivo baladno liriko za odrasle, po drugi pa izjemne pravljice za otroke. Je avtorica številnih vrhunskih umetnin, Boris A. Novak je nekoč zapisal, da v njenem obširnem opusu ni niti ene slabe pesmi. Svoje pravljice je predelala v številne radijske igre in lutkovne ter igrane predstave, pesmi je tudi sama uglasbila. Makarovičeva je namreč tudi izvrstna glasbenica in avtorica imenitnih šansonov – gre za edinstveno, izvirno in vsestransko umetnico, ki nemalokrat svoja besedila pospremi tudi z ilustracijami. Pesmi muce potovke so obsežna zbirka pesmi, nabranih iz njenih pesniških zbirk, songov iz lutkovnih predstav in radijskih iger, ki jih je napisala po lastnih in tujih predlogah, in manj znanih pesnitev. V knjigi lahko beremo pesmice Sapramiške, Korenčkovega palčka, sovice Oke, coprnice Zofke, kosovirjev, takšnih in drugačnih strahov, Rdeče kapice, kokokoške Emilije, peka Mišmaša in še mnoge druge. 
 
Razdeljene so v dvaintrideset pesemskih sklopov, pri čemer je vsakega ilustrirala druga ilustratorka ali ilustrator, triintrideseti sklop pesmi z mačjo tematiko, tako zvanih mačnic, pa je mehko razpreden po vsej knjigi. Mnoge pesmi že dobro poznamo, precej pa je takšnih, ki jih v tej čudoviti knjigi beremo prvič, saj doslej še niso izšle. Pesmi, ki jih je Makarovičeva napisala za otroke, so duhovite, pikre, pretresljive, malček prismuknjene pa tudi ljubke in izrazito lirične. Tako ni nič nenavadnega, da jih, tako kot njene imenitne pravljice, radi beremo tudi odrasli. V Pesmih muce potovke so prvič zbrane v cvetoberu, s tem pa smo dobili eno najpomembnejših in najdragocenejših knjig na področju otroškega leposlovja na Slovenskem. Spremni besedi sta prispevala pesnik Boris A. Novak ter urednik Žiga Kosec.
 
 
 
Tehnični podatki:
Format: 170 x 240 mm
Obseg: 344 strani
Papir: Arena Natural Smooth 140 gramski
Ovitek: Imitlin Aida Bianco
Trda vezava - raven hrbet
 
 
Kje knjiga domuje?