Brezplačna dostava nad 35 €

Tao – knjiga poti | Pogovor ob izidu knjige in premiera kratkega filma »TAO v besedi in sliki« (I. del)

Tao – knjiga poti | Pogovor ob izidu knjige in premiera kratkega filma »TAO v besedi in sliki« (I. del)

10. marec 2022 2 min branja

Nebesa so neskončna, zemlja z njimi drži korak.

Zakaj sta zemlja in nebo večna?

Ker ne obstajata samo zaradi sebe.

Tu je skrivnost njunega obstoja.

Prav zato se modrec postavi na zadnje mesto

in konča pred drugimi.

Ostaja večna priča življenja.

Pred nami je knjiga presežnikov: ena najstarejših, najbolj nenavadnih, najglobljih in obenem ena najbolj prevajanih knjig. Samo v angleščini beležijo na stotine prevodov.
Kar napeljuje na pozabljeno preprosto modrost, ki nam prišepetava: so knjige, ki jih je toliko, kolikor je bralcev. In res: vsak bralec je svoj modrec. Svoj izumitelj. Svoj prevajalec. Svoj ustvarjalec. Pa vendar smo tako čudežno povezani vsi. V iskanju biti v sebi in v drugem. V velikem Tau, ki nam danes pomaga odstirati zagonetne poti, na katere smo zašli.
Tao je tokrat prevedel pesnik. Prevajal je iz angleščine, sam prevod pa je aktualiziral skozi lastno občutenje in razmišljanje.

Nocoj (četrtek, 10. marca) ob 18. 30 bomo na TV Sanje v živo prenašali pogovor s pesnikiom in prevajalcem Miroslavom Tičarjem. Pogovor bo vodila Karmen Kogoj Ogris.

Starodavna knjiga nas je tudi navdahnila, da smo v sodelovanju s slovenskimi umetniki zasnovali niz TAO videjev. Prvega bomo premierno predstavili nocoj.

Napovednik prenosa si (med drugim) lahko ogledate tukaj.

Knjiga Tao ali Knjiga poti je knjiga številnih presežnikov: je posebna, izjemna, njen davni izvor je povezan z mnogimi razlagami; sporočilno je izjemno globoka in paradoksna; sodi pa med najvplivnejša besedila vseh časov – ne le na Kitajskem in v Aziji, temveč tudi med zahodnimi ljudstvi. Knjiga je doživela že nič koliko natisov in prevodov, ki pa se med seboj nenavadno razlikujejo. Nauk je, da sleherna interpretacija ter vsako(kratno) branje sloni na lastni filozofiji, lastni spoznavnosti in lastnem doživljanju, ki so pri vsakem bralcu edinstveni. Prav to pa je tudi eno osrednjih sporočil Knjige poti. Knjige, ki nam pomaga razsvetljevati pot – čudež, ki je življenje samo.

Prelistaj knjigo
O knjigi

Radio Sanje
Radio Sanje | Živa misel
Radio Sanje | Zgodbe
Sanje na Tikanalu Sanje
Sanje na Knjigi obrazov
Sanje na svobodnem ozemlju Odiseja
Sanje na Takojcigramu