Brezplačna dostava nad 35 €

Urednikova popotnica v neobičajni priročnik

Urednikova popotnica v neobičajni priročnik

05. julij 2018 2 min branja

Tim Ferriss piše debele knjige. Kar je zanimivo, saj so njegove knjige učbeniki učinkovitosti, poenostavljanja življenja in varčevanja s časom. A širok krog bralstva in prodajne številke kažejo, da izbrana snov in način njegovega pisanja prinašata nekaj, kar izstopa iz poplavnega vala priročniške literature in je vredno zajetne količine potiskanega papirja.

Ferriss je predvsem strasten, skoraj obsesivno-kompulziven samoraziskovalec, človeški poskusni zajček, ki ga navdušuje neposredna izkušnja poseganja v življenjske procese. V Telesu v 4-ih urah, njegovi drugi knjigi, ki je doživela tudi dolgotrajno preobrazbo v slovenski jezik, se je namenil vdreti v skrivnosti človeškega telesa. Rezultat je duhoviti izvleček skoraj desetletja norih eksperimentov, sodelovanja s tisoč sotrpini, letanja po laboratorijih, univerzah, inštitutih, pogovorov z vrhunskimi znanstveniki, najuspešnejšimi trenerji in zvezdniškimi porno divami. Knjiga, ki je pred vami, je avtorjev prispevek k razrešitvi paradoksa izbire: »Kako v poplavi napotkov, informacijski diareji in ob kroničnem pomanjkanju časa poskrbeti za kakovostno bivanje v lastnih telesih?« Na vprašanje, kaj je kakovostno bivanje, si moramo seveda odgovoriti sami, Ferriss nam ponuja le vpogled v drobovje veščine.

Na prvi vtis sta, za pripadnika ali pripadnico melanholično navdahnjene slovanske kulture, Ferrissov podjetniški pristop in silicijevska samozavest morda nekoliko moteča, a kmalu se ob nasmihanju njegovim duhovitim prigodam zavemo, da nam »delo na sebi« lahko ponudi igriv pristop k izkušnji telesnosti. Bodimo kritični, a ne pozabimo se igrati s seboj! In domet pričujočega dela je precej širok. Je tako mala šola poljudne znanosti o delovanju telesa kot mini tečaj o pametnem razporejanju časa. Je ponovno obujanje uporabne seksologije in hkrati uvod v veščine branja znanstvenih raziskav.

Knjigi, ki me je spremljala in na svoj način učila zadnjih nekaj let, želim radovedne bralce in kakšen kavni madež, kapjo znoja ali katero izmed manj »kulturno sprejemljivih« telesnih tekočin med platnicami. Morda se s Ferrissovo pomočju tudi vi, slovenske bralke in bralci, podate na zanimivo pustolovščino samoraziskovanja.

Če ne drugega, lahko izveste, kako brez pretiranih posledic preživeti nedeljsko kosilo pri tašči.

Jure Capuder, (so)prevajalec in urednik knjige.

Knjiga je izšla v trdi in broširani različici. Več o knjigi.
Prvih 33 strani lahko prelistate tukaj ali pa kliknite na sliko:

Video predstavitev v angleščini (ena izmed številnih):