Brezplačna dostava nad 35 €

TRETJI DAN FESTIVALA SANJE: KOMBINATKE, JANI KOVAČIČ IN MIRAN KOŠUTA

TRETJI DAN FESTIVALA SANJE: KOMBINATKE, JANI KOVAČIČ IN MIRAN KOŠUTA

27. junij 2022 2 min branja

Festival Sanje se je preselil na nova prizorišča v čarobnem okolju Goriških Brd. Šmartno je postalo pravljična vas, zvečer pa smo pri razglednem stolpu Gonjače znova uživali v glasbi.

V Šmartnem so se književniki pomerili na literarnih volitvah, po volilni bitki sta nastopila pesnik Kristian Koželj in harmonikar Jure Tori. Na Gonjačah pa - Kombinatke, Jani Kovačič in Miran Košuta.

LITERARNE VOLITVE in MUZEJ ZAKLJUČENIH RAZMERIJ

Književniki so do izvoljenih vedno znova neizprosni. Ker se zaradi oblasti velikokrat počutijo poraženi, želijo zmagati na literarnih volitvah. Kaj se zgodi, če ne? Literarni kandidatke in kandidat Nataša Gaši, Maja Bernik, Dragan Mitić, Nataša Skušek in Nataša Žiger so se pomerili na prvih literarnih volitvah. Smeha je bilo veliko. Dogodek sta vodili in povezovali Sara Špelec in Milena Mileva Blažič.

Kandidate lahko spoznate v videu, v katerem sicer nastopata pesnik in igralec Kristian Koželj ter eden vodilnih slovenskih harmonikarjev Jure Tori. Pesniško-glasbeni performans Muzej zaključenih razmerij poslušalca popelje po obrisih istoimenske Koželjeve pesniške zbirke. Preplet pesniške in glasbene govorice dveh odličnih ustvarjalcev je pripravil ganljivo umetniško doživetje.

VEČERNA KONCERTA

KOMBINATKE
Kredo Kombinatk je z rdečo kredo pisati izročilo upora. Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujajo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta, in jih prepevajo v izvirnih jezikih. Te pesmi za njih niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Tokrat v sozvočju s rdečo nitjo Festivala Sanje: iskanja upornega žarka in svobode skozi pričevanje Kocbekovih Partizanskih dnevnikov.

GIORGIO GABER(ŠČIK): KONCERT V IZVEDBI JANIJA KOVAČIČA IN MIRANA KOŠUTE
Giorgio Gaber(ščik) je prava legenda italijanske popularne glasbe. Pot enega najboljših italijanskih kantavtorjev, katerega oče je bil slovenskih korenin, je hkrati zgodovina italijanske popularne glasbe.
​Koncert njegovih poslovenjenih uspešnic nas je skozi vrhunske prepesnitve Janija Kovačiča in Mirana Košute ponesel skozi Gaberščikov razvoj od popevkarja do resnega kantavtorja.