Brezplačna dostava nad 35 €

Trust, vrhunski roman o svetu visokih financ. Pulitzerjeva nagrada 2023

Trust, vrhunski roman o svetu visokih financ. Pulitzerjeva nagrada 2023

31. oktober 2023 3 min branja

V teh jesenskih dneh v branje priporočamo enega najtežje pričakovanih romanov letošnjega leta, prejemnika Pulitzerjeve nagrade 2023, ki nosi intriganten naslov Trust. Pred nami je vrhunski roman, pisan proti mitu denarja, fascinantna zgodba o družbenih razredih, neobvladovanem kopičenju dobička in pohlepu, roman, ki dekonstruira kapitalizem v vsej njegovi toksičnosti – globoko presunljivo literarno delo argentinsko-ameriškega pisatelja Hernana Diaza.

Trust je mojstrsko zasnovana romaneskna sfinga o svetu visokih financ izpod peresa Pulitzerjevega nagrajenca in finalista za nagrado PEN/Faulkner. Večplastno epsko delo pisatelja umešča med najboljše kroniste himere, ki še vedno obvladuje svet. Po romanu nastaja serija, ki jo za HBO producira Kate Winslet.

V bleščečih dvajsetih so vsi v New Yorku slišali za Benjamina Raska in njegovo ženo Helen. On je legendarni tajkun z Wall Streeta z vizionarskim talentom za delniško trgovanje, nekakšnim prirojenim orakeljskim števcem, ki mu pomaga predvideti in usmerjati tok surove, transformativne energije kapitala. Ona je učenjakinja in estetinja, edinka iz obubožane družine aristokratov iz Albanyja, odraščala je v pregnanstvu v Evropi, ki se je sprevrglo v nočno moro. Skupaj se v svetu nesramno bogatih povzpneta malodane do statusa božanstev –  v času, ko se desetletje borznih špekulacij in nebrzdanega pohlepa bliža koncu. Toda za kakšno ceno?

To je skrivnost v središču romana Vezi (Bonds), uspešnice iz leta 1937, ki jo je brala vsa newyorška smetana. Vendar obstajajo tudi druge različice zgodbe ...

Domišjena zgradba vsebino razkriva plast za plastjo, kot bi lupil čebulo, dogajanje je napeto dozirano kot v najbolj domišljeni kriminalki, pretanjeno kot v izjemnih psiholoških romanih, daljnosežno kot pri tistih literarnih mojstrovinah, ki jim uspe ujeti duh časa, da bi presegle status quo in napovedale nekaj novega. Da ne bi nikomur pokvarili bralskega užitka, smo celo pri zapisu na platnici lahko v dogovoru z avtorjem lahko odstrli le delček vsebine. Bistvo se skriva v knjigi z nespornim potencialom klasike.

Diazov drugi roman stavi visoko – med drugim s tem, da brezkompromisno preizprašuje neenakost, razvrednotenje, izbris žensk in priseljencev v družbenem sistemu, ki pozna le eno in edino mantro: neobvladovano kopičenje dobička. To je zgodba o prevarah v osebnih odnosih, o oblasti, ki z neznosno lahkoto manipulira z dejstvi, o kapitalu, ki se je strgal z verige; o iskanju resnice v labirintu iz jekla in stekla, v katerem okultna težnost denarja deluje izkrivljajoče in razdiralno na domala vse – tudi na resničnost samo.

Roman izhaja v sijajnem prevodu Polone Glavan, estetska naslovnica je delo Tajde Pavletič. Na voljo je v broširani in trdovezani ediciji, dobite ga v spletni knjigarni Sanje, v Hiši sanjajočih knjig na Trubarjevi 29 v Ljubljani in drugih knjigarnah po Sloveniji. Pohitite, tole je neobhodno nujno branje! Odlomek za prvi vtis pa si lahko preberete tule.

S prvencem In the Distance (2017) se je pisatelj Hernan Diaz Diaz uvrstil med finaliste za Pulitzerjevo nagrado in nagrado PEN/Faulkner, požel je veliko odobravanje kritikov in se uveljavil kot eden najosupljivejših talentov sodobne ameriške književnosti. Za svoj drugi roman Trust pa je Pulitzerjevo nagrado tudi prejel. Bralska in kritiška javnost je roman pozdravila s presežniki, kot so fenomenalno, izjemno, pomenljivo, neobhodno in brezčasno – ali, preprosto, mojstrovina. Na borzi bralskega zanosa obstaja tveganje, da vas bo popolnoma prevzel.