Brezplačna dostava nad 35 €

Tu je Zima: »Virtuozno, globoko, čudežno ... Dotik milosti na vsaki strani.«

Tu je Zima: »Virtuozno, globoko, čudežno ... Dotik milosti na vsaki strani.«

06. december 2023 4 min branja

Katera knjiga, ljuba prijateljica ali zvesti orakelj, gre s tabo v tisto pokrajino, kamor ti nihče drug ne more slediti? V prvih zasneženih decembrskih dneh najbo misel mirna, pogreznjena v naročje Zime (Sanjajoča knjiga tedna), v lahno naletavanje Snega, čarobno pričakovanje Božične knjige ...

V četrtek, 7. decembra, v Hiši sanjajočih knjig ob 12. uri istega dne organiziramo konferenco, na kateri uredništvo Sanje predstavlja sedem knjižnih novosti, ki te dni izhajajo v zbirkah Iskraroman Sanje ter Dokumenta. Z vami bomo Rok Zavrtanik, Andreja Udovč in Nada Vodušek, pridružijo se nam tudi gostje. 

Ob šestih zvečer istega dne se, prav tako v Hiši sanjajočih knjig, zgodi večer ob izidu slovenskega prevoda izredno aktualne poslanice zoper dobičkarstvo Martina Lutra, ki je nedavno izšla v zbirki Iskra. S prevajalcem knjige in avtorjem spremne besede dr. Božidarjem Debenjakom se bo pogovarjala Nada Vodušek.

Najlepše vabljeni – v živo v predpraznično toplino knjigarne in k ogledu po spletu. Oba dogodka bo v živo prenašala sanje.tv.

V decembrskih dneh v Hiši sanjajočih knjig pričenjamo s prazničnim obdarovanjem naših kupcev: vsak kupec bo lahko izžrebal enega izmed 89 knjižnih naslovov, ki jih knjigarni in bralcem podarja založba Sanje.

Srebrn zimski objem,
vaše Sanje

VIRTUOZNO, GLOBOKO, ČUDEŽNO: ZIMA

Zima? Sivina. Najkrajši dnevi, najdaljše noči. Drevesa gola in drgetajoča. Poletno listje? Mrtva stelja.

Toda zima stvari naredi vidne. Kjer je led, je tudi ogenj. In nenadoma se Artovi mami začnejo prikazovati stvari. Pravzaprav ima privide tudi Art sam. Štirje ljudje, tujci in družina, se med božičnimi prazniki znajdejo v petnajstsobni hiši v Cornwallu. Bo v njej dovolj prostora za vse?

Zimi Ali Smith se življenjska sila spoprime z najbolj neizprosnim letnim časom. Zima je del pisateljičinega literarnega cikla Letni časi, kvarteta romanov, ki se v krogotoku prehajajoče spremenljivosti gibljejo skozi letna razdobja. Pero izvrstne pisateljice iz škotskega Višavja, Orwellove nagrajenke Ali Smith, navdihnjeno z božičnim časom, zapiše zgodbo vedrega pogleda na mračno dobo post-resničnosti, odeto v spomine, zgodovino in toplino, varno ukoreninjeno v zimzelenem: umetnosti, ljubezni, smehu. V slovenščini roman izhaja v občutenem prevodu Andreje Udovč. 

Kvartet Letnih časov je zbirka štirih samostojnih romanov, ločenih, a vendar medsebojno povezanih. Jesen, Zima, Pomlad in Poletje se s  prostranimi koraki sprehajajo skozi intimne in skupnostne zgodovine, in ko jih postavimo enega ob drugega, dobimo uvid v nekaj večjega – vsi štirje letni časi, sopovezani v teku časa, trenutek, v katerem se rodi zgodba – znana domačnost in presenetljiva prenovitev, prav to, kar vsak letni čas je.

Obstaja letni čas, ki nas uči preživeti. 

Tu je Zima.  

TV SANJE PREDSTAVLJA: ZIMA
 Bere Andreja Udovč, video Rebeka Bratož Gornik,

KNJIGA MESECA

Marc J. Seifer

Tesla: Čarodej v vojni

Vznemirljivo potovanje v življenje in dosežke skrivnostnega genija Nikole Tesle. Nadvse zanimiva biografija nas s podatki iz do nedavnega tajnih dokumentov iz arhivov popelje skozi neverjetne dosežke, osebne boje in hude bitke, s katerimi se je Tesla spopadal pri svojem prizadevanju za razvoj tehnologije in spreminjanje sveta.

SVEŽE IZ TISKA

Alisa Ganieva

Salam tebi, Dalgat

Zbirka zgodb Salam tebi, Dalgat! je harmonično, barvito delo velike globine. Poleg naslovne zgodbe je v njej še enajst kratkih zgodb iz življenja prebivalcev Mahačkale in Dagestana, avtonomne republike Ruske federacije na severnem delu Kavkaza. V vsakodnevnem življenju ljudi se stare, nikoli popolnoma zatrte tradicionalne vrednote narodov, prepletajo z zmedo, terorjem, a tudi lepoto spremenljive stvarnosti.

NAPOVEDUJEMO

Annet Schaap

Deklice – že v prednaročilu

Deklice rastejo iz korenin sedmerice pravljic iz klasične zakladnice: dveh Perraultovih, petih Grimmovih. Nanje mladinska pisateljica in ilustratorka Annet Schaap, dobitnica priznane nizozemske nagrade  zlato pero, pogleda s svežim sodobnim pogledom. Čeprav Deklice temeljijo na pravljicah, se, paradoksalno, berejo kot povabilo, naj v pravljice ne verjamemo slepo naivno – koristnejše bo. Biseru otroške literature so v dodaten okras črno-bele ilustracije v tehniki lesoreza.

TV SANJE PREDSTAVLJA
Bere Nada Vodušek, video Rebeka Bratož Gornik


Fran Milčinski, Cigan kralj
Prevzetnost in nečimrnost se lahko kaj slabo končata. A okrutnost se maščuje še bolj. Malce strašljiva zgodba o lepi županovi hčeri in pretkanem ciganu. Družbeno politično nekorektna. Z napol srečnim koncem.

FMiljenko Jergović, Trojica za kartal, zgodba Noro srce
Knjiga s podnaslovom Sarajevski Marlboro remastered prinaša pogled avtorja, ki pravi, da se je od takrat, ko je pisal Sarajevski Marlboro, vse v njem in okrog njega spremenilo. Prisluhnite zgodbi o Peru Magacinarju – Noro srce. 

Giorgio Agamben, Epidemija kot politika, poglavje O resničnem in lažnem
Smo v obdobju čoveške zgodovine, v katerem se resnica omeji na en sam trenutek v gibanju laži. Za ustavitev tega gibanja, pravi Agamben, bi vsakdo moral imeti pogum, da brezkompromisno išče najdragocenejšo dobrino: besedo resnice.