Brezplačna dostava nad 35 €

Veliki finale fanatzijske sage Zrcalka tik pred izidom

Veliki finale fanatzijske sage Zrcalka tik pred izidom

30. avgust 2021 4 min branja
Objavljeno v: Knjižne novosti

Nepozabna junakinja, pripovedno razkošen, v skrivnosti zagrnjen svet, kristalna eleganca sloga – in neizprosna zarota v osrčju zgodbe. Drage braljke in braljci, Vihar odmevov, četrta knjiga velike fantazijske sage Zrcalka, ki je med vsemi deli najzajetnejša, je tik pred izidom! Zgodba o prehajalki zrcal Ofeliji, Thornu, družinskih dušah in duhovih, sesutju starega sveta in rojevanju novega  se v Viharju odmevov na krilih domišljije izteče v veliki finale. Vzporednice s svetom tu in zdaj niso zgolj naključje; močno boste zajemali sapo. Po znižani ceni je knjiga v broširani in trdi vezavi že na voljo v prednaročilu, v pripravi pa je tudi poseben komplet vseh štirih knjig o Zrcalki v darilnem ovoju. Tetralogija nezgrešljivega francoskega esprija je prejemnica nagrade Grad prix de l'imaginaire, ki jo podeljuje založba Gallimard. Za sijajen slovenski prevod gre zasluga Živi Čebulj. 

 

Svet je že skoraj padel s tečajev. Oboki so se začeli krušiti in sesuvati. Uničenje je mogoče preprečiti le na en način: treba je najti krivca. Treba je poiskati Drugega. Toda kako, če nihče ne ve niti, kakšen je? Ofelija in Thorn se skupaj odpravita po sledi odmevov, nenavadnega pojava, za katerega se zdi, da je ključ do rešitve skrivnosti. Spustiti se bosta morala globoko v zakulisje Babilona in še globlje v svoj lastni spomin. Medtem pa bi si na Podmilonebju Bog lahko prilastil moč, po kateri tako hlepi. Bog ali Drugi, kdo izmed njiju je hujša grožnja svetu fantazije?

Tetralogija Zrcalka, ki jo je soglasnoo navdušenje bralcev in kritikov po izidu bliskovito izstrelilo med francoske mladinske uspešnice in se je, podobno kot Harryja Potterja in Gospodarja prstanov, ne branijo niti odrasli bralci, pred očaranimi očmi razgrne nenavadni svet, v katerem so se ljudje ustalili na številnih obokih. Ti po razbitju Zemlje na koščke krožijo okoli starega sveta, vsak pod zaščitništvom nesmrtnega Družinskega duha. Zgodbo, ki jo odlikuje pretanjen smisel za psihologijo in čudežno, oživlja prisotnost le navidez krhke, v resnici pa nadvse bistre in prisebne junakinje, katere notranje moči kljub temu, da se znajde sredi mračnih srednjeveških spletk in dvomljivih zavezništev, ni moč razbiti na koščke. S svojim razkošjem zapletov in preobratov ter pozornostjo, posvečeno narativnim detajlom, zgradi pripovedni lok, preko katerega se ta roman iskrivega francoskega esprija zavihti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra, v njem pa se odzrcali tudi nadih belle epoque.

In nenazadnje, ko opisuje sesutje starega sveta, kataklizmično rušenje obokov, prežanje Praznine pod oblaki, Zrcalka bistveno odseva svet tu in zdaj. Kako se soočiti s tem, kar se iz fantazijske knjige že jutri lahko preseli v našo resničnost – kolikor se to ni že zgodilo? Katero zrcalo pokaže resnično naravo in kateri odsevi so lažni? Za katerim zrcalom se boči svet, ki ga je častno sanjati in ustvariti? In kakšna naj bosta zrcalka in zrcalec, da jima bo dano preiti skozenj? Morda pa je drža v tem, da se ne priklonimo pred silami, ki uničujejo življenje Zemlje, temveč se od njih odklonimo, kot se to zgodi z nekaterimi ključnimi junakinjami in junaki Zrcalke.

Ali pa storimo še kaj več.

V zrcalu tetralogije se svetlikajo številne nagrade. S prvo knjigo Zrcalke je avtorica postala zmagovalka natečaja Gallimard Jeunesse za najboljši prvenec ter prejela Gallimardovo prestižno nagrado Grand Prix de l´Imaginaire (2016). Zmagoslavje po bolezni, med katero je pisala, se je nadaljevalo, ko je fantazijski kristal postal Amazonova naj knjiga leta v kategoriji fantazijske književnosti, prav tako je bila uvrščena na seznam izstopajočih crossover literarnih dosežkov New York Timesa (2018). Nominirana je bila še v kategoriji najboljše mladinske knjige, ki jo podeljuje knjigarna Waterstones (2019). Zrcalka je bila opažena tudi v slovenskem prostoru, žirija Pionirske – Centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo jo je nagradila z zlato hruško. 

 

♦ Odlomek iz knjige

»Tu, na Uradnem glasilu,« je nadaljeval Oktavijan, »vemo samo, da so to noč začeli pripravljati cel konvoj cepelinov. Na pobudo lordov LUX. Očitno razmišljajo o tem, da bi zapustili Babilon. Mogoče so pa našli način, kako zaobiti težavo z odmevi pri navigacijskih sistemih? Čakamo na uradne izjave, da nam o tem povejo kaj več.«

Kadarkoli je Oktavijan omenil lorde LUX, se mu je v glasu zaslišala misel na mater. Veke so se spustile čez ogenj njegovih oči kakor kajfež, ki pogaša sveče, a zdelo se je, kot da lahko vidi celo skozi kožo.

»Preveriti moram avtentičnost vseh izjav,« je ponovil. »Vseh, razen tistih, ki prihajajo od LUX in s tem iz velike večine uradnih ustanov. O besedi lordov se nikoli ne dvomi. Mogoče pa mesto ni več transparentno ali jaz zdaj z drugačnimi očmi gledam na to?«