Brezplačna dostava nad 35 €

Vihec na Sanjeviziji

Vihec na Sanjeviziji

11. december 2021 2 min branja

Zabavne zgodbe o pomenu prijateljstva, o premagovanju strahu, o tem, kako pomembno je narediti prav, čeprav to ni najlažja pot... Vihec se mladim bralcem in bralkam zdaj predstavlja tudi v obliki, ki ji lahko prisluhnete – naročite se na kanal Zvezdica Zaspanka.

Preden je leta 1971 ugledala luč knjižna izdaja, je v nizozemski reviji izhajala vrsta zgodbic o pogumnem dečku z rdečim tovornjakcem z žerjavom, ki se vseli v stolp visoke stolpnice in tam z novimi prijatelji in nenavadnimi stanovalci doživlja vedno nove prigode. Z njimi so odraščale generacije nizozemskih otrok.

Vihec iz Vrhovišnika razkrije, zakaj je treba s čistočo obsedeni gospe Sijajšek kdaj kakšno vendarle zagosti, zakaj rešiti živali pred pozidavo neokrnjenega koščka narave v mestu ter še mnogo drugega. In verjetno ni veliko otroških junakov, ki bi imeli tako svojevrstne prijatelje, kot sta prikupni ščurek Žuža in podjetna golobica Debela Dulči.

Vse epizode si lahko ogledate na Sanjeviziji, naročite se na kanal Zvezdica Zaspanka. Pripovedovanje zgodb Nada Vodušek, video produkcija Renata Bratož.

Vihec najde dom. Prva zgodba iz niza iskrivih zgodbic iz knjige Vihec z Vrhovišnika.

Topotački.

Galebi.

Annie M. G. Schmidt je med številnimi nagradami (Pluk van de Petteflet je leto dni po izidu prejela tedaj novoustanovljeno nagrado Zilveren Griffel, danes eno od najpomembnejših nizozemskih nagrad na področju otroške in mladinske književnosti) leta 1987 prejela nagrado Constantijna Huygensa za svoj opus, leta 1988 pa iz rok Astrid Lindgren nagrado Hansa Christiana Andersena. Knjiga je prejemnica znaka za kakovost zlata hruška 2017.

"Če se sprašujete, kaj ta skoraj 50 let stara knjiga lahko pove današnjemu bralcu, je odgovor jasen. Zahteve družbenega kozmosa, ki jih predstavlja nebotičnik, se sploh niso kaj dosti spremenile. "Imaš tovornjak z dvigalom ali ga nimašč" se mora vprašati Vihec, ko se zmeden znajde pred problemom nekoga drugega. In to je vprašanje, ki sega daleč preko konkretne situacije in preko koncepta "tovornjaka z dvigalom". Vprašanje lahko razumemo tudi takole: "Znaš pomagati ali ne znaš?" - Frankfurter Allgemeine