Brezplačna dostava nad 35 €

Vrhunci distopične literature in Almine sanje. Neža Maurer za mir

Vrhunci distopične literature in Almine sanje. Neža Maurer za mir

09. november 2023 4 min branja

Drage bralke, dragi bralci,

še malo in čas bo za 39. Slovenski knjižni sejem (21.–26. november, Gospodarsko razstavišče). Vmes pa se z nadzvočno hitrostjo dogajajo nove knjige. Ta hip v tisk oddajamo roman Tesla: čarodej v vojni, ki prinaša vznemirljivo potovanje v življenje in dosežke skrivnostnega genija Nikole Tesle. Že na voljo v prednaročilu

V nadaljevanju podrobneje predstavljamo kli-fi mojstrovino legendarnega pisatelja znanstvene fantastike Kima Stanleyja Robinsona Ministrstvo za prihodnost v odličnem prevodu Alenke RopretKnjiga je v družbi z dvema sorodnima romana na voljo po znižani ceni v sanjskem paketu Vrhunci distopične literature: Ministrstvo za prihodnost + Težko je biti bog Postaja Enajst

Razveselila nas je novica, da je letošnjo nagrado mira, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN, prejela naša prevajalka del Alme M. Karlin Jerneja Jezernik za svoje raziskovanje in ohranjanje pisateljčine dediščine. Komisijo je prepričalo dolgoletno delo, s katerim je Jerneja Jezernik pozabljeno avtorico in svetovno popotnico s slovenskega znova umestila na kulturni zemljevid današnje Srednje Evrope. Letošnji prejemnici nagrade mira Jerneji Jezernik od srca čestitamo! V zadnjem času je pri Sanjah izšel niz trojice knjig svetovne popotnice. Po znižani ceni jih dobite v privlačnem paketu Almine sanje: Moj kitajski ženinMalik + Zmaji in duhovi.

Bralstvo navdušuje roman Trust Hernana Diaza, prejemnik Pulitzerjeve nagrade 2023. Za Sobotno branje je o romanu v pogovoru z novinarko Magdaleno Tušar spregovorila urednica Andreja Udovč, v fascinantno zgodbo te romaneskne sfinge pa vas zapeljejo vmesni odlomki iz romana. Vabljeni k poslušanju – Trust v Sobotnem branju.

Presunljivo v naš čas odmeva pesemska knjiga Litanije za mir Neže Maurer. Z mislijo na otroke v Gazi in vse nedolžno umirajoče v vojnah po svetu – spodnja pesem. 

Z novimi tedenskimi kvalitetnimi vsebinami vabi TV Sanje. Posebej vabljeni k ogledu predstavitve jesenskih izidov Sanje v družbi uredništva in prevajalk ter k poslušanju odlomkov iz romanov Ministrstvo za prihodnost in Trust v krasni interpretaciji Nade Vodušek. 

Objem za dušo,
vaše Sanje

MINISTRSTVO ZA PRIHODNOST
Sci-fi mojstrovina Kima Stanleyja Robinsona

Ministrstvo za prihodnost (2020) je kli-fi mojstrovina (žanr fantastike, ki se ukvarja s posledicami klimatskih sprememb) Kima Stanleya Robinsona, legendarnega ameriškega pisatelja znanstvene fantastike, prejemnika znamenitih nagrad hugo in nebula. Roman, ki se dogaja v bližnji prihodnosti, razpre zgodbo o hčerinski upravni instituciji, ustanovljeni znotraj Pariškega sporazuma leta 2025 s transparentnim namenom: zavzemati se za prihodnje generacije in zaščititi vsa živa bitja, sedanjost in prihodnost sveta. Ustanova kmalu postane znana kot Ministrstvo za prihodnost. Medtem ko si Ministrstvo prizadeva za različne ambiciozne projekte, postaja vse bolj jasno, da bodo podnebne spremembe odločilno oblikovale prihodnost ... 


Roman, pisan v celoti skozi pripovedi očividcev, je mojstrovina domišljije, zgodba o tem, kako bodo podnebne spremembe vplivale na nas v prihodnjih desetletjih. Dogajanje ni umeščeno v pust, postapokaliptičen svet, temveč v bližnjo prihodnost,v kateri bomo morda vendarle zmogli premagati velikanske izzive, ki so pred nami. Nujno in vplivno branje, v isti sapi polno brezupa in upanja, in ena najmočnejših in najizvirnejših knjig o podnebnih spremembah, kar jih je bilo kdaj napisanih.

TV Sanje predstavlja: Ministrstvo za prihodnost 

Interpretira Nada Vodušek

romanuso zapisali ...

»[Prepričljivo] delo domišljije o reševanju podnebne krize širom sveta ... Pripravite se, da ne boste spali, saj tega branja ne boste mogli prekiniti.«
– AudioFile

»To sijajno znanstvenofantastično delo je obvezno branje za vse, ki jih skrbi prihodnost planeta.«
– Publishers Weekly

 

Z mislijo na otroke v Gazi in vse nedolžno umirajoče v vojnah po svetu ...

LITANIJE ZA MIR
Begunka

Težka sem,
kot da nosim ves svet
in mi bombe pritiskajo na maternico.
Kaj pomaga ljubezen, 
če pripravljajo zlo še nerojenim otrokom?

Trava se klanja vetru 
in golobica golobu –
jaz pa begam pred njim, 
ki hrani v sebi moje nespeče otroke. 

Ne smem jih roditi. 
Zastrupili bi jih.

Neža Maurer

 

TV Sanje predstavlja:

MISEL

Eduardo Galeano: Šola narobe sveta, Moč ugrabiteljev
Odlomek pripoveduje o tem, kako sta mednarodni denarni sklad in svetovna banka ugrabila številne države, s posojili, ki jih zaradi oderuških obresti nikoli ne bodo mogle odplačati.


PRAVLJICA
Fran Milčinski: Zbrane pravljice in pripovedke. Laži
Pripovedka o nečimrnosti, iskrivosti in debelih zeljnih glavah. In seveda o debelih lažeh.

ZGODBA
Vladimir Bartol: Al Araf. Lutke

Ena izmed mnogih pronicljivih zgodb izpod peresa pronicljivega opazovalca človeške duše iz zbirke Al Araf.