Brezplačna dostava nad 35 €

Zgodbe s Krasa in z otoka, Zmaji in duhovi iz daljne Kitajske

Zgodbe s Krasa in z otoka, Zmaji in duhovi iz daljne Kitajske

04. julij 2023 3 min branja

Kras nas je objel, mi pa smo objeli Kras.

Na kresno noč, kakor je bilo stoletja, nemara tisočetlja pri naših prednikih, staroselcih. 
V presunljivem okolju Škocjana, kjer se poljubljata zemlja in nebo, v nedrju nebeške ladje, nad prepadi Škocjanskih jam, ki so v Evropi in na Mediteranu tisočetja veljala za neke vrste središče in svetišče, popek sveta. 

Za nami je najlepše praznovanje človečnosti in lepote, najlepše doživetje festivala Sanje v njegovih 22. letih! Hvala Krasu, hvala knjigam, hvala vsem, ki ste pomagali soustvarjati čarobno doživetje!

Nekaj dogajanja smo ujeli v naš objektiv. Na Sanje TV si lahko ogledate Simpozij raz-umevanje zla, del dogajanja s sklopa Pravljična vas (Škocjan) ter pesniško glasbeni maraton Burja v Lokvi. V prihodnjih tednih bomo na Sanje TV objavili več prispevkov – sledite nam!

Medtem je tiho izšla prva knjigo v zbirki Iskra, Zgodbe z otoka Vladimirja Nazorja v slovenskem in tudi hrvaškem jeziku. Gre za sijajne zgodbe, v katerih nam pisatelj približa v pozabo potopljen spomin življenja na otoku pred 100 in več leti.

Na Festivalu je izšla tudi težko pričakovana nova pesniška zbirka Zale Djuric Ljubavi

Pred izidom je knjiga Zmaji in duhovi Alme M. Karlin, zbirka magičnih zgodb iz dežel daljne Azije. Knjigo že lahko naročite v prednaročilu, izide sredi julija. 

Nedavno je pri založbi Chiara izšla odmevna (avto)biografija patra Karla Gržana (knjigo mu je pomagal sestaviti Jure Aleksič) z naslovom Mir. Knjiga je postala nova velika uspešnica, v njej pater Karel razkriva svojo življenjsko pot. Knjigo lahko naročite tukaj.

In moč lepote in domišljije iz dneva v dan rase.

Te dni smo iz ponatisa prejeli nepozabno pesniško zbirko Franeta Milčinskega Ježka Ljubezen naj gre vedno v cvet in uvod v življensko medicino Petra Wilberga Bolezen je zdraviloKmalu izidejo neverjetne dvojezične Varljive postelje | Deceitful Beds urdujske pisateljice Ismat Chugtai in  Saadata Hasana Manta (zbirka Rak Samotar, ureja Ana Jelnikar) ter izjemno aktualna pesemska knjiga Neže Maurer Litanije za mir.

Festival smo nedavno predstavili v živem prenosuZakaj se gremo festival in kresovanje je v prenosu v živo pojasnil vodja festivala Rok, video-iskrice so prispevali tudi Zala DjuricIzak Ban in drugi, Tea Golob in Bojan Brecelj pa sta ustvarila video napovednik pripovedniškega performansa, ki sta ga uprizorila v Divaški jami (Navdih božanske iskre). 

Takole občuteno pa je vtise s krasnih dni in kresnih noči letošnjega festivala strnila Janina novinarka Urška Krišelj: "Festival Sanje sem doživela kot praznik za ljudi, ki zmorejo svojo umetniško senzibilnost ali celo eterične izkušnje prizemljiti z besedami in dejanji, za iskalce, ki vidijo onkraj in se čutijo odgovorne, da svoje izkušnje delijo. V takšnem krogu ljudi se to zdi varno, tu se ustvari pro- stor, da se lahko izrazi pristna povezanost z izvorom, vznikne priložnost, da ga vsak zase naj- de. Izkušnja, ko um utihne in pride do besede srce."

Prelepo in navdihujoče poletje vam želimo,
do kmalu!

Sanje