Brezplačna dostava nad 35 €

ZRCALKA SE JE PRIZRCALILA!

ZRCALKA SE JE PRIZRCALILA!

11. september 2020 4 min branja
Objavljeno v: Knjižne novosti

Drage braljke, dragi braljci,

Spomin Babilona, tretji del fantazijske sage Zrcalka, je naposled tu! Diši po svežem papirju in neslutenih dogodivščinah zrcalke in braljke Ofelije, v slovenščino jo je nadvse domiselno prezrcalila Živa Čebulj. Knjiga v trdi in broširani vezavi vas pričakuje v spletni knjigarni Sanje in fizični knjigarni Hiši sanjajočih knjig v Ljubljani ter v ostalih knjigarnah v Sloveniji. Prosimo, ne zamerite, da je trajalo nekoliko dlje, da se je knjiga prizrcalila na knjižne police. Hvala vam za vašo braljsko potrpežljiovst, srčno upamo, da vas vsebina nagradi zanjo. Za vse tiste, ki pa se prvič srečujejo s fantazijskim esprijem velike sage, pa predlagamo naslednji vozni red: najprej z letečimi sanmi med strani Zimskih zaročencev, nato pod zlate strope Oblakovega v Izginotjih na Mesečini, potem srečanje z ultramodernim svetovljanskim obokom Babilonom v knjigi Spomin Babilona, ki je pravkar izšla ... v četrtem, zadnjem delu, pa bo završal Vihar odmevov.

Minili sta dve leti in sedem mesecev, odkar Ofelija veni na svojem oboku, Animi. A ob pričetku tretje knjige nastopi čas za dejanja: napraviti mora odločilni korak in uporabiti znanje, ki ga je pridobila z branjem Farukove Knjige in razvozlavanjem njegovih spominov. Pod lažno krinko Ofelija pripotuje na Babilon, svetovljanski obok, ki je pravi biser modernosti. A pod spolirano zunanjostjo in dovršenim avtomatiziranim svetom vre uporniško podtalje. Bodo zrcalki njeni nadnaravni darovi pomagali pravilno razbrati okolico? Ji bodo njene izjemne veščine omogočile prednost, ki jo potrebuje, da bi vse mogočnejšim sovražnikom prekrižala načrte? Ali ima vsaj rahlo možnost, da dožene, kam se je izgubila sled za Thornom? V tretjem, živahno utripajočem delu sage Zrcalka nadarjena provansalska pisateljica Christelle Dabos pred bralci razgrne sijajno mesto Babilon. Globoko v babilonskem središču leži nedoumljiva skrivnost, ključ, ki bi utegnil odkleniti vrata v preteklost in negotovo prihodnost ... Pred vrati je nova doba, ki bo, tako je upati, doba čudežev. Jo bo snovalcem čudežnega sveta uspelo priklicati v življenje?

Tetralogija Zrcalka, ki jo je unisono navdušenje bralcev in kritikov po izidu bliskovito izstrelilo med francoske mladinske uspešnice in se je, podobno kot Harryja Potterja in Gospodarja prstanov, ne branijo niti odrasli bralci, pred očaranimi očmi razgrne nenavadni svet, v katerem so se ljudje ustalili na številnih Lokih. Ti po razbitju Zemlje na koščke krožijo okoli starega sveta, vsak pod zaščitništvom nesmrtnega Družinskega duha. Zgodbo, ki jo odlikuje pretanjen smisel za psihologijo in čudežno, oživlja prisotnost le navidez krhke, v resnici pa nadvse bistre in prisebne junakinje, katere notranje moči kljub temu, da se znajde sredi mračnih srednjeveških spletk in dvomljivih zavezništev, ni moč razbiti na koščke. S svojim razkošjem zapletov in preobratov ter pozornostjo, posvečeno narativnim detajlom, zgradi pripovedni lok, preko katerega se ta roman iskrivega francoskega esprija zavihti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra, v njem pa se odzrcali tudi nadih belle epoque.

V zrcalu tetralogije se svetlikajo številne nagrade. S prvo knjigo Zrcalke je avtorica postala zmagovalka natečaja Gallimard Jeunesse za najboljši prvenec ter prejela Gallimardovo prestižno nagrado Grand Prix de l´Imaginaire (2016). Zmagoslavje po bolezni, med katero je pisala, se je nadaljevalo, ko je fantazijski kristal postal Amazonova naj knjiga leta v kategoriji fantazijske književnosti, prav tako je bila uvrščena na seznam izstopajočih crossover literarnih dosežkov New York Timesa (2018). Nominirana je bila še v kategoriji najboljše mladinske knjige, ki jo podeljuje knjigarna Waterstones (2019).

Tudi tretji del fantazijske sage je očaral Renate Rugelj, ki je v najnovejši septembrski številki revije Bukla zapisala:
"Če ste do sedaj uživali v osupljivih zapletih očarljivih junakov vesolja, ki mu vladajo gospodarji predmetov, živali, rastlinja, urokov, alkimije ..., potem boste tretjo knjigo iz uspešne francoske tetralogije prav težko odložili pred zadnjo stranjo. (...) Priljubljena avtorica je vpeljala še nekaj novih likov, ki postavijo trdne temelje za veliki finale in opozori, da se moramo v iskanju resnice in svobode vedno pogumno zazreti vase in neprenehno dvomiti o nezmotljivosti uveljavljenih avtoritet."

Sanje pa dodamo le še krilatico iz knjige, ki je pisana povsem v duhu časa: Predrznost z vami, državljani! ????

Related posts