Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zapornik
24.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Zapornik

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Marko Rop

Redna cena: 24,95 €

Sanjska cena: 10,00 €*

Prihranite: 14,95 € (60%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

V romanu Zapornik spremljamo razčlovečenje triindvajsetletnega študenta Arneja in razpadanje njegove osebnosti kot posledici represivnega zaporskega sistema. 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 25. 06. 2009

Zbirka: SANJE roman

Trda vezava

Obseg: 304 strani

Format: 160 mm x 240 mm

Podrobnosti

V romanu Zapornik spremljamo razčlovečenje triindvajsetletnega študenta Arneja in razpadanje njegove osebnosti kot posledici represivnega zaporskega sistema. Stisnjen v primež med kriminalnim podzemljem v zaporu, ravnodušno upravo in zdolgočasenimi pazniki, ki si dolga dežurstva krajšajo z izživljanjem nad zaporniki, vse bolj tone v brezno brezupa in breizhodnosti. Izpostavljen spolnemu nasilju dokončno izgubi samospoštovanje in pozitivno samopodobo.

Njegov boj zase in za pravico se začne šele, ko eden od paznikov prekorači meje sprejemljivega in se spravi na študentko, ki v zaporu pripravlja diplomsko delo.

Izjemno napeto branje ter neizprosna kritika razmer v zaporih napovedujeta, da bo roman močno odmeval v slovenskem prostoru.

Odlomek

Če si hotel preživeti, si moral ves čas igrati svojo igro. Popustiti in se podrediti, v naslednjem trenutku pa že komu brez razloga surovo razbiti gobec. Neuravnovešenost je bila v tej igri prednost. Kadar nihče ni vedel, s čim lahko pri tebi računa, je bil veliko bolj previden, kot bi bil sicer. Paznik je potlačil svoj gnev in me grobo odgnal na stranišče.

… Luč na stropu se mi je boleče bleščala v glavi tudi v kratkih obdobjih, ko sem spal. Nisem vedel, ali je zunaj dan ali noč, ves čas sem preždel na razpadli stari žimnici v nekakšnem napol budnem stanju, iz katerega me je dramil le naraščajoč občutek lakote. Bil sem od sveta pozabljen in sam. Tudi če bi crknil, se ne bi nihče zmenil zame.

Prisluškoval sem gluhi tišini okoli sebe in si želel, da bi slišal bitje svojega srca, šumenje krvi v žilah in trzljaje živcev – da bi verjel, da sem sploh še živ. Čas se je ustavil. Moje telo je kakor mrtvo ležalo na poscani postelji, negibno in tiho, moja duša pa je v prsih obupano tožila za izgubljeno svobodo.

Medijski odzivi

"Knjiga, ki te zagrabi in te ne spusti ... Osvešča nas o tem, kaj vse se skriva v nas, ko dobimo nadzor nad ljudmi."
- dr. Dragan Petrovec, Inštitut za kriminologijo

"Pretresljiv roman, ki predstavlja tudi odločno kritiko represivnemu sistemu v zaporih."
- Daniela Šavli, Bukla

Avtor: Nika Maj
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Redakcija: Mateja Dermelj
Oblikovanje ovitka: Jana Pečečnik
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767194
Jezik: slovenski
Datum izida: 25. jun. 2009