Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Dvignite se!
2 EUR Zaloga: Na zalogi

Dvignite se!

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod:

Redna cena: 2,99 €

Sanjska cena: 2,00 €*

Prihranite: 0,99 € (33%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Dvignite se! je besedilo, ki historično izkustvo opre na politično analizo, empatijo in neogibno potrebo po revolucionarnem refleksu. V epohi, ki je vse bolj razkosana in razrvana, Hesselove vrstice netijo ogenj zavedanja in nudijo prepotrebno oporo inteligibilni, emotivno zreli drži odgovornega državljana. 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 06. 05. 2011

Zbirka: AKTIVNI DRŽAVLJANI

Broširana vezava

Obseg: 64 strani

Format: 198 mm x 125 mm

Podrobnosti

V epohi, ki je vse bolj razkosana in razrvana, Hesselove vrstice netijo ogenj zavedanja in nudijo prepotrebno oporo inteligibilni, emotivno zreli drži odgovornega državljana. Stéphana Hessela slovenski bralec prepoznava kot enega tvorcev Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki s človeškim dostojanstvom in z dramljenjem zavesti o neodtujljivih pravicah na čelu dviguje prapor svobode, pravičnosti in, ne nazadnje, sporočila miru. Besedilo, ki historično izkustvo opre na politično analizo, empatijo in neogibno potrebo po revolucionarnem refleksu (še posebej v veku, ki se brezsramno vdaja letargiji), bo ogovorilo široko bralsko občestvo. Po njem bi smel seči slehernik, ki doumeva vrednote, kakor jih deklarirajo demokracije, in v istem pogled upira v skrivnostno, brezdanje brezno preračunljivih potez sodobnih oligarhij. (Tjaša Koprivec)  
 
Natis ožlahtnita pripisa Milana Kučana in Branka Sobana.

Knjiga je izšla v okviru projekta Knjige za vsakogar.

- Umrl je Stéphane Hessel (Delo: Mimi Podkrižnik)

- Stéphane Hessel: Umrl je fenomen (Mladina: Marcel Štefančič jr.)

- Upor za slovo (Dnevnik: Primož Škerl Kramberger)

- Stéphane Hessel ima prav: Politika ni samo politika (Sobotna priloga: Irena Štaudohar)

Odlomek

Produktivistično razmišljanje, ki se je razvilo na Zahodu, je pahnilo svet v krizo, iz katere se je treba izviti z radikalnim odmikom od strategije kopičenja »vedno več«, tako na finančnem področju kot tudi v znanosti in tehniki. Skrajni čas je, da prevladajo skrb za etiko, pravičnost in trajnostno ravnovesje. Kajti zdaj nam grozijo mnogo hujše stvari. Lahko se zgodi, da se bo zaradi njih končala človeška pustolovščina na planetu, ki bi utegnil postati neprimeren za življenje. ...

Medijski odzivi

"Imamo mednarodno pravo, temeljno listo Združenih narodov, konvencije o človekovih pravicah, toda tega nihče ne spoštuje v celoti ... Veliko je brezposelnih. Premalo je stanovanj in šol. Zdravstvo je v težavah. Človekovih pravic in demokracije ni nikoli dovolj. Tega se morda še posebej zaveda mlada generacija."
- Stéphane Hessel v intervjuju z Brankom Sobanom za Sobotno prilogo Dela

"Toda optimist ne pomeni biti naiven, nisem naiven, vem, kako velikanski so problemi in kako hude so pretnje za celotno človeštvo. A mislim, da je treba zaupati v zmožnost ljudi, da vedno razrešijo tudi najhujše preizkušnje in težave. Presegli so uničenja ob poplavah, cunamijih, grozote vojn… presegli so jih in jih bodo tudi v bodoče."
- Stéphane Hessel v intervjuju s Tanjo Lesničar Pučko za Dnevnikov Objektiv

"Dvigniva se!
Čas je za prebujo.
Za impozanten razvojni proces.
Za z jekom presekano diktaturo finančnih trgov.
Za testo človeka, ki se zmore upreti nesprejemljivim oblikam totalitarizma."
- Tjaša Koprivec

"Bil je veteran francoskega odporniškega gibanja, kot kasnejši diplomat v OZN pa soavtor Splošne deklaracije o človekovih pravicah, soustanovitelj Russellovega sodišča, Kučan ga je spoznal v okviru Mednarodnega etičnega kolegija, ki je 2001 zasedal na Bledu. Nazadnje je bil Hessel v Gazi in se zavzel za Palestince. Ni čudno, da ga nekateri predlagajo za Nobelovo nagrado za mir (Michel Rocard, Peter Sloterdijk)."
- Peter Kolšek, Delo

"Ljudje smo postavljeni pred izziv nekje med zunanjim konformizmom in notranjo vestjo," meni urednica Tjaša Koprivec. Je torej ta zunanji konformizem nabrušen do te mere, da nas knjiga po tem, ko jo v miru preberemo, dovolj razjezi, da končno vstanemo - tudi v prenesenem pomenu?"

- Dijana Matković, Dnevnik

"... manifest, ki ni komunistični, je pa prav tako kot njegov znameniti predhodnik iz 19. stoletja usmerjen proti vladavini globalnega kapitala."

- Miha Naglič, Gorenjski glas

"Velja pa, kar je dejal filozof Pascal: obstajajo resnice srca, ki jih razum ne pozna. To je tudi bistvo Hesselovega občutka."

- Janez Stanovnik v intervjuju za Delo

"... Stephane Hessel, še vedno bojeviti in vitalni Francoz, ki mu pri 93 letih ni moč očitati niti pomanjkanja izkušenj niti sebičnih interesov niti zgolj salonskega pametovanja." 
- Bojan Glavič, Nedeljski dnevnik

"Ob svetovni krizi zadnjih let, ki je revne naredile še revnejše, ter grozi s sesutjem osnovnih pravic socialne države, Hessel vleče vzporednice z uporniškim gibanjem med drugo svetovno vojno in poziva tudi na nenasilni upor proti »vsem sredstvom množičnega obveščanja, ki naši mladini ne odpirajo drugih obzorij kot množično potrošnjo, prezir do šibkejših od sebe in do kulture, splošno amnezijo ter tekmovalnost na življenje in smrt."
- Samo Rugelj, Bukla

"Hessel podobno kot naši govorniški frontniki iz OF in NOB vabi na okope Francoze s programom Narodnega sveta odpora (Resistance), s katerim so se uprli nacizmu in je že takrat temeljil na načelih in vrednotah moderne demokracije: socialna država, dostojne pokojnine, viri energije in banke v rokah države ter zavarovanje skupnega naravnega bogastva in skupaj ustvarjenih sadov dela. Vse, kar je samostojna Slovenija z gnusom zavrgla. V bistvu sta bila programa OF in Narodnega sveta izredno podobna dokumenta, le da smo Francozi in Slovenci do sedanjega razvrednotenja zapisanega prišli vsak po svoji poti."
- Aleksander Lucu, Nedeljski dnevnik


"Francoski knjižni fenomen tudi pri nas ..."
- Dijana Matković, VideoDnevnik.si

"Knjižica, ki smo jo v slovenskem jeziku dobili maja (izdali so jo pri Založbi Sanje), je bila v maju najbolje prodajano delo v slovenskih knjigarnah, v Franciji so jo prodali v že kar 1,5 milijona izvodih."
- Alenka Klun, mmc rtv slo


"Zadnji dnevi raja ..."
- Marcel Štefančič, JR., Mladina

Avtor: Stéphane Hessel
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Uvodni pripis: Milan Kučan
Spremna beseda: Branko Soban
Oblikovanje naslovnice: Luka Umek
Prelom: Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740634
Jezik: slovenski
Datum izida: 6. maj 2011