Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Terra Nullius
22.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Terra Nullius

Potovanje po nikogaršnji zemlji

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 22,95 €

Sanjska cena: 10,00 €*

Prihranite: 12,95 € (56%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Terra nullius. Iz latinskih besed terra, zemlja, dežela, in nullius, nikogaršnja.
Z drugimi besedami: zemlja, ki ne pripada nobenemu človeku. Ali vsaj nobenemu človeku, vrednemu tega imena. Izvorno je bila to zemlja, ki ni pripadala rimskemu imperiju. V srednjem veku je bila to zemlja, ki ni pripadala nobenemu krščanskemu vladarju. Kasneje pa zemlja, ki si je ni prilastila še nobena evropska dežela. Zemlja, do katere je upravičena prva evropska država, ki jo okupira.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 14. 05. 2008

Zbirka: DOKUMENTA

Trda vezava

Obseg: 224 strani

Format: 130 mm x 210 mm

Podrobnosti

V Terri nullius se je Lindqvist lotil zgodovine evropskega »osvajanja« Avstralije. Terra nullius pomeni nikogaršnja zemlja; ta pravna izmišljija je skupaj z vulgarnodarvinistično doktrino o »obsojenih rasah« (»nižjih« rasah, obsojenih na iztrebljenje) služila za upravičevanje prisvajanja avstralske zemlje, izrivanja staroselcev in genocida nad njimi – vse v imenu civilizacije, napredka in večvrednosti »belega« človeka. Lindqvist v razpravo pritegne zgodovino, leposlovje, antropologijo in izkušnje z lastnih potovanj, da iz omare potegne okostnjaka in izriše zgodovino sramotne arogance Evrope. Zgodovino, ki je še vedno prisotna – v predpostavkah in teorijah, kjer bi se je najmanj nadejali.


Prevod knjige je podprl The Swedish Arts Council.

Medijski odzivi

"Antropologijo vidim kot nekaj, kar je bilo za aborigine pomembno in vredno, kot nekaj, kar so poskušali izumiti tudi sami. Poznali so namreč ideje belcev in njihove intence, da jih iztrebijo. S smrtno napovedjo pa je težko živeti in jo sprejeti."
- Sven Lindqvist, intervju v Indirektu

"Brezkompromisno odkrivanje črne zgodovine belega človeka v Avstraliji. Moralka leta!"
- Samo Rugelj, Vikend

"S pretresi vodi v nasilno srce razsvetljene družbe - lep primer, kako bi se morali pisati potopisi."
- Jernej Prodnik,  Bajta.si

"Najizvirnejše delo o Avstraliji in njenem ravnanju s staroselci, kar sem jih kdaj prebral."
- Philip Knightley

"Sven Lindqvist je bleščeč in izviren pisec ter ognjevit polemik. S Terro nullius se je odpravil na še eno uničujočo pot zgodovinskega raziskovanja." 
- Geoff Dyer

"Ta močna knjiga me je spremljala še mesece po branju."
- Anthony Sattin, Sunday Times

"Na tem nepravičnem svetu si lahko želimo čim več tako sočutnih in razgledanih ljudi, kot je avtor te izredne knjige o Avstraliji in njenih prvotnih prebivalcih."
- Knjižni molj, siol.net

"Kroki belske narave, zahodne družbe in evropske zavojevalske strategije, ki deluje skozi politiko, ekonomijo, religijo in tudi umetnost."
- Maja Megla, Mag

"Sven Lindqvist, švedski zgodovinar imperializma, kolonializma, rasizma in genocida, ki se kot popotnik klati po Avstraliji, kjer je lepota posejana s sledmi rasizma, ki je iztrebil Aborigine. Avstralci se lahko tolažijo le s tem, da so genocid nad Aborigini izvedli v času, ko izraz genocid še ni obstajal. Saj veste, pred Hitlerjem. Šit, pa toliko prostora imajo."
- Marcel Štefančič, jr., Mladina

"Avtor se loteva podobne teme kot v svojem izjemno vplivnem delu Exterminate all the brutes, v katerem zapiše, da so se fantazije o ne samo beli superiornosti, temveč dejanskem iztrebljanju t. i. manj pomembnih ras, globoko ukoreninile v evropski kolonializem in rasistično ideologijo, ki se je osrediščila v holokavstu."
- Nika Vistoropski, intervju v Delovi prilogi Ona

"Slaba vest zahodne civilizacije, ki ne prizanaša niti samemu sebi, je le redko tako vznesena, a hkrati tudi tako neusmiljena."
- Samo Rugelj, Bukla

"Skupek pretresljivih zgodb od pisca, ki je poln sočutja ... To je zgodba o zemlji, o celini, kjer so do prihoda belcev živela domorodna plemena Aboriginov, a jim je bila postopno prav nasilno odvzeta. Mislim, da ima Lindqvist prav, ko pravi, da sta jih pred popolnim uničenjem rešili njihova umetnost in kultura, ki ju še tako aroganten beli svet ni mogel več spregledati. Ob tem se mi poraja vzporednica tudi z nami, Slovenci, ki smo kot narod obstali zavoljo svoje kulture in književnosti."
- mag. Bert Pribac, na predstavitvi knjige v Etnografskem muzeju, več ...

"S samorefleksivnim razmišljanjem o krivdi, odgovornosti, opravičilu in stremenju k vsaj delni popravi krivic se zavemo, da je velik uspeh že to, da se je razprava o zgodovinski krivdi sploh začela. Pomemben korak k popravi krivic ima tudi nedavno opravičilo avstralskega premiera »izgubljeni generaciji« tisočih odvzetih otrok."
- dr. Jaka Repič

"Lindqvist v svoj avstralski potopis vplete zgodovino, pričevanja, dejstva in dogodke, Darwina in Mary Bennet, Engelsa, Freuda, Claudea Lévi-Straussa, Picassa in Avignonske gospodične, Siouxe, Jude in azbestne bolnike … ter iz vsega skupaj splete izredno konsistenten esej."
- dr. Tomaž Zupančič

"Marsikaj so zmlele bele čeljusti, a ne staroselske umetnosti prepevanja in pripovedovanja, predvsem pa ne naslikanih zgodb. Vse močnejše so postajale in izkazale so se za čarobne prerojevalke staroselske kulture. Z umetnostjo, ki ni samo to, so Aborigini uspeli prepričljivo opozoriti nase. Vse od 1930-ih let se glasovi naprezajo, da bi zakrpali vsaj nekaj razdejanega aboriginskega kozmosa, združujejo se v demonstracije, podpisujejo peticije, zahtevajo enakost ter zanikane jim socialne in politične pravice. Lindqvistov prispevek k prepoznanju človeške blaznosti se vseskozi vrača k vprašanju opravičila."
- Tina Volarič, kolumna v reviji Naša lekarna

"Ni ne potopis ne esej, je kritični zapis o kolonializmu, o avtorjevem potovanju po Avstraliji in iskanju ostankov trka belske in aboriginske kulture. O krivicah in napakah, stereotipih in predsodkih, pa tudi o spravi. Belsko osvajanje Avstralije je temna stran aboriginske in belske kulture. Zato je prav, da o tem vemo vse več."
- Indirekt

"S pretresi vodi v nasilno srce razsvetljene družbe - lep primer, kako bi se morali pisati potopisi."
- Jernej Prodnik, bajta.si

"V knjigi je avtor prepotoval dobrih 11.000 kilometrov po rdeči neprijazni celini. Medtem ko lirično opisuje avstralsko pokrajino rdeče neskončnosti, njeno edinstveno rastlinstvo in živalstvo, se ne more izogniti zgodovini dežele na južni polobli, ki razkriva šokantno ravnanje s staroselci, za katere se zdi, da si morajo po tisočletjih staroselstva iskati nov prostor pod soncem. Lindqvistov spomenik Aboriginom nas postavi v realnost, ki se je na žalost dogajala (in se še dogaja) tudi v 21. stoletju - tako opevani demokratični dobi ... Terra nullius bralca ne pusti ravnodušnega, ampak ga pripravi do tehtnega premisleka o zgodovinskih zablodah bele rase, utemeljenih na doktrini različno vrednih ras."
- Manca Čuješ, Na svoji zemlji

"... zgleden kompendij čtiv, ki osvetljujejo tragično aboriginsko zgodovino."
- Alenka Vesenjak, Polet

"... delo, v katerem spoznamo, da zgodba o kolonizaciji Avstralije ni le bolj ali manj enoznačna "pesem ptic trnovk", temveč prej "pot pesmi" oziroma zamolčana brutalna saga o pokolu aboriginov pri Pinjarri. Lindqvist bralcu razkriva različne zamolčane krinke genocida."
- Robi Šabec, Dnevnik

"Lindqvistova Nikogaršnja zemlja je tudi naša, njegovo potovanje pa bo v zavest bralke ali bralca vtisnilo neizbrisen pečat."
- Rasto Božič, Park

"Terra nullius ponuja nesramno ogledalo evropski večvrednostni samopodobi."
- Mirjana Mladič, direktorica podjetja Neways (v Dnevniku)

Avtor: Sven Lindqvist
Soustvarjalci: Oblikovanje: Matevž Medja
Redakcija besedila: Tina Volarič, Vesna česen, Tjaša Koprivec
Spremna beseda: Bert Pribac, Jaka Repič
Založba: Sanje
ISBN: 9789616653183
Jezik: slovenski
Datum izida: 14. maj 2008