Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zavzemimo denar
18 EUR Zaloga: Na zalogi

Zavzemimo denar

Pot v ekonomski sistem, v katerem bomo vsi zmagovalci

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Maja Ropret

Redna cena: 18,00 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 10,00 € (56%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Znanje o denarju, predstavljeno v tej knjigi, ni novo, vendar ponuja nov pristop k njegovemu razumevanju.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 06. 11. 2013

Zbirka: AKTIVNI DRŽAVLJANI
Trda vezava
Obseg: 112 strani
Format: 125 mm x 198 mm

Podrobnosti

Knjiga je zelo natančen in nevtralen opis gospodarske dobrine, imenovane denar, in njenega delovanja danes in skozi zgodovino. Ne predstavlja ustvarjanja sanj o čudežnem izginotju gospodarskih težav, prav tako nima opraviti z načelom jemanja denarja tistim, ki ga menda imajo preveč, in dajanja tistim, ki ga imajo premalo, zato jo je treba brati brez predsodkov, saj si je z vidika našega gospodarstva včasih težko predstavljati, kaj bi denar sploh pomenil brez obresti ali inflacije. Margrit Kennedy odlično opisuje primere iz zgodovine, ko je bil denar v rabi drugače kot danes.

Znanje o denarju, predstavljeno v tej knjigi, ni novo, vendar ponuja nov pristop k njegovemu razumevanju. V številnih starodavnih kulturah je bilo preprosto prepovedano zaračunavati obresti. Za Kennedyjevo to nikakor ni etično vprašanje, ampak ima zelo konkretne gospodarske temelje, saj obresti lahko – in to se tudi dogaja – v zelo kratkem času uničijo cvetoče gospodarstvo. Inflacija lahko le zadržuje neizogibno gospodarsko krizo, ki bo sledila takoj, ko se bo vrednost denarja eksponentno povečala in se ločila od vrednosti dobrine, ki jo je denar predstavljal.

Eno glavnih sporočil te knjige je, da mora denar krožiti, da je lahko koristen; čim hitreje, tem bolje. Eden od argumentov Kennedyjeve je, da obresti delujejo kot spodbuda za varčevanje denarja, kar neizmerno upočasnjuje pretok denarja. Brez obresti celo zelo majhne vrednosti denarja (kar bi se lahko napačno razlagalo kot s strani vlade povzročena inflacija) v daljšem časovnem obdobju delujejo kot močna spodbuda za ohranitev pretoka denarja.

Odlomek

Ni bil mogoče polom finančne in politične elite posledica podcenjevanja nevarnosti eksponentne rasti?
Finančna industrija se po najboljših močeh trudi ohraniti status quo in se upirati spremembam. V Bruslju, na primer, se za nadaljnje mirovanje vsak dan porabi tri milijone evrov lobističnega denarja. V Washingtonu na vsakega člana predstavniškega doma pride pet finančnih lobistov.
Toda gibanje Zavzemimo Wall Street in njegovi posnemovalci kažejo, da ljudje ne bodo več trpeli statusa quo. Izjemno pomembno je, da to miroljubno evolutivno gibanje raste in pomaga izoblikovati prepotrebne spremembe v našem monetarnem in finančnem sistemu.
Prišel je čas za sistematično uvajanje trajnostnega denarja. Zganimo se.

Medijski odzivi

"Kako bomo zavzeli ekonomijo, da spet postane stvarna v smislu povezovanja ljudi z odnosi dajanja in prejemanja, ki so temelj vse ekonomije? Eden od načinov je, da več ekonomskih dejavnosti prenesemo na lokalno raven. Zavzemimo denar opisuje, kako se to že dogaja: s časovnimi bankami, z vzporednimi valutami, regionalnimi valutami in podobno. To so praktične rešitve, ki jih lahko uporabi vsak državljan, ne da bi moral čakati, da oblast uvede spremembe od zgodaj." 
- Charles Eisenstein v spremni besedi

"Knjiga, ki je izšla pri založbi Sanje, odstira meglo "normalnosti" našega monetarnega sistema, o katerem razmišljamo, kot da je naraven organizem in ne čisto navaden (ter spremenljiv) družbeni dogovor. Obenem pa knjiga preprosto in brez nerazumljivega ekonomističnega žargona razgali smrtonosne motnje v tem sistemu in kataklizmo, v katero zaradi njih nezadržno drvimo."
- Tina Nika Snoj, Jana

"Aktivistično pisana knjiga, ki o denarju razmišlja na drugačen način. /.../ V nadaljevanju te inspirativne knjige avtorica predlaga še kar nekaj novih denarnih konceptov, od izobrazbene in zdravstvene do svetovne referenčne valute, ki bi po njenem mnenju izboljšali svet."
- Samo Rugelj, Bukla

"Rast denarnega premoženja, ki je posledica načina obrestovanja, se odraža v rasti dolga. Finančna sredstva enega so dolg nekoga drugega, pravi Margit Kennedy v knjigi Zavzemimo denar."
- Alma M. Sedlar, Planet Siol.net

"Denar mora krožiti, da je lahko koristen: čim hitreje, tem bolje," je glavno sporočilo knjige nemške pisateljice, sicer zagovornice komplementarnih denarnih sistemov, ki je pomagala pri pripravi trajnostnega denarnega sistema v Indiji, kolumbiji, Argentini, Nemčiji in na Novi Zelandiji."
- Saša Banjanac Lubej, MMC RTV Slovenija

"Bralec bo presenečen, kako malo ve o predmetu in gospodarski dobrini, s katero se srečuje vsak dan. Avtorica se do njega opredeli nevtralno, ne populistično."
- Andrej Predin, Nedeljske novice

"Obresti in še posebej konformne obresti – obresti na obresti, konformni način obrestovanja – so ena izmed največjih hib monetarnega sistema, pravi Kennedyjeva. In ta hiba – patološka obsedenost z obrestmi in rastjo – nam ne uničuje le življenja, ampak tudi denar nenehno prerazporeja od revnih in srednjih slojev k bogati večini, obenem pa neizbežno vodi v dolgoročni monetarni zlom."
- Marcel Štefančič jr., Mladina

"Da bi denar osvobodili in, še pomembneje, da bi sebe osvobodili njegove nadvlade, pa ga moramo najprej zavzeti, kakor v naslovu te navdihujoče knjižice poziva Kennedvjeva. Le tako nam bo denar služil, namesto da mi služimo njemu."
- M. M., M. B., Delavska enotnost

Avtor: Margrit Kennedy
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741921
Jezik: slovenski
Datum izida: 6. nov. 2013