Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Opravičilo človeka
14 EUR Zaloga: Na zalogi

Opravičilo človeka

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 14,00 €

Sanjska cena: 6,99 €*

Prihranite: 7,01 € (50%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Opravičilo človeka je razmislek o stanju današnje družbe in poziv k spremembam. Besedilo je nastajalo v kontekstu vstajniškega gibanja, četudi se nanj eksplicitno ne naslanja, in izraženih potreb javnosti po družbeni refleksiji, njegov namen pa je artikulacija akumuliranega nezadovoljstva.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 15. 07. 2014

Zbirka: AKTIVNI DRŽAVLJAN
Trda vezava
Obseg: 64 strani
Format: 190 mm x 125 mm

Izkaznica knjigePodrobnosti

Avtorica ga je napisala iz jeze in razočaranja nad svetom, v katerem živimo, njegov osnovni namen pa je presekati molk in apatičnost. Kritično, mestoma radikalno besedilo načenja ključna vprašanja današnje dobe in osvetljuje krivice, ki smo jim vsakodnevno priča v svetu, v katerem živimo. Razdeljeno je na poglavja, ki obravnavajo posamezne depriviligirane skupine, od brezposelnih, mladih, bolnih, vse do živali, saj je zadnje poglavje posvečeno krivicam, ki jih naša civilizacija s svojim arogantnim in brezvestnim delovanjem prizadeva drugim živim bitjem.

Opravičilo človeka je razširjena različica istoimenskega eseja, ki je bil nominiran na natečaju Slovenskih dnevov knjige za najboljši esej in bil objavljen v reviji Sodobnost.

Preberite Opravičilo intelektualca.

Del prihodka od prodaje knjige je namenjen zavetišču za živali Horjul.

Odlomek

Z družbo, ki ne ve, kam z mladimi, ko odrastejo, je nekaj temeljito narobe. Z družbo, ne z mladimi. Delovna mesta niso tu zato, ker jih potrebuje trg, temveč zato, ker so del družbene ureditve - družba pa smo ljudje. Otrok ima vse od rojstva dalje pravico do vključenosti v družbo. Izobraževalni sistem in trg dela morata razviti mehanizme, ki to vključenost omogočajo. Če jih ne razvijeta, ju je treba zamenjati ali spremeniti, saj je pravica do dela ena temeljnih človekovih pravic. Nikdar v preteklosti se nismo soočali z absurdno situacijo, da bi mladim ob prehodu v odraslost sporočali, da v družbi ni mesta zanje in naj torej še malo počivajo. Sodobna delovna mesta morajo slediti spreminjajočim se potrebam sodobne družbe, ki že danes kaže velike potrebe po zaposlitvah na področjih socialnega varstva in grajenja mrež za pomoč in vključevanje ostarelih ter obolelih, edini razlog, da nismo priča eksploziji tovrstnih zaposlitev, pa je, da še vedno dovoljujemo preživeti diktat kapitala, ki v teh delovnih mestih ne vidi priložnosti za dobiček.

Medijski odzivi

"Opravičilo človeka je prava knjižica ob pravem času, napisana s pravimi besedami o pravih stvareh. O tem, čemu in zakaj se moramo upreti. Aktivirajmo jezo in prenehajmo tiho sodelovati z zlom. Kajti: »Tisti, ki lahko, mora spreminjati svet in mora ravnati prav.« V Sloveniji nas večina to lahko – saj smo priviligirani sloj svetovnega prebivalstva! – stori. Zato tudi MORAMO. "
- Manca Košir, soustanoviteljica gibanja za trajnostni razvoj Slovenije TRS

"Pripoved je slikovita, neposredna, ne boji se biti niti čustvena. Bralko in bralca že od samega začetka nagovarja k aktiviranju, saj, kot pravi Karin C. Vah, »se počasi artikulira spoznanje, da se ukrepati morda zdi težko izvedljivo, toda neukrepanje je nesprejemljivo«."
- Ivan Kukuljan, študent fizike

"Prevečkrat pogledamo stran"
- intervju s Karin Cvetko Vah v prilogi Ona (Klavdija Miko)

"Čeprav bi si želel marsikdo umakniti pogled ali zamahniti z roko, tega ne dovolita besedili dveh knjig, Opravičilo človeka in Kazen brez zločina, novosti založbe Sanje. Z izbrušeno besedo naslavljata kritičnega bralca, ki ga ne zadovoljijo trivrstične novice."
- Poletna scena, TV Slovenija 1

"Nujno se moramo vplesti"
- intervju s Karin Cvetko Vah v reviji Jana (Urška Krišelj Grubar)

"Kulise, zrezek in poševne mreže."
- intervju s Karin Cvetko Vah za Dnevnikov Objektiv (Kristina Božič)

"Kadar usahne vera v moč nad lastnim življenjem in jo izpodrine občutek nemoči, je ta knjiga resnično najboljša prijateljica. Dvigne te. Povrne ti vero v človeka. In te opogumi, da stopiš vstran, na toplo, svetlo, človeku prijazno stran. Karin Cvetko Vah je z navdihujočim, strastnim besedilom uspelo prispevati ne majhen, temveč velik del v mozaiku."
- Danaja Lorenčič, Sensa

"Ustaviti je treba tiho sprejemanje nastalih situacij."
- intervju s Karin Cvetko Vah za Planet Siol.net (Barbara Gradič Oset)

"Iskreni, brezhibni zapisi so oblikovani kot sedem opravičil: avtorica je intelektualka, belka, zaposlena, odrasla, nosilka družbenih vlog spola, zdrava in je človek."
- Kristina Božič, Dnevnik (Objektiv)

Karin Cvetko Vah v oddaji Kulturni fokus na Radiu Slovenija 1 (Magda Tušar).

"Gre za poziv k individualnemu prebujenju, k proaktivnemu državljanstvu, k odgovornemu (so)bivanju."
- Žiga Valetič, Bukla

"Opravičilo človeka je drobna knjiga o krivdi in slabi vesti, ki jo po besedah profesorice matematike dr. Karin Cvetko Vah nujno občuti ozaveščeni sodobni človek, ko se sooči z zlom našega časa."
- Dragica Korade, Večer

"Ob branju dobi človek občutek, kako majhna žrtev bi bila, če bi se privilegirani odpovedali le manjšemu delu svojih privilegijev in že bi večina neprivilegiranih lahko živela bolje."
- Miha Naglič, Gorenjski glas

"Karin Cvetko Vah: Delo in denar bi morali bolj pravično razdeliti."
- intervju za Delo (Sonja Merljak)

"Poglabljanje v matematiko in medčloveške odnose ni nekaj instantnega, je nekaj bolj trajnega, nekaj, kar ostane, ko vržeš stran duha časa."
- Karin Cvetko Vah v intervjuju za revijo Story (Suzana Golubov)

"Opravičilo človeka je knjižica, ki vabi h ključnim spremembam."
- Andreja Časar, Moj pogled

Karin Cvetko Vah v oddaji Studio City na TV Slovenija 1 (Marcel Štefančič jr.) (od 47:27)

"Karin Cvetko Vah: "V matematiki raziskuješ števila in si v končni fazi osamljen"
- intervju za revijo Sensa (Danaja Lorenčič)

Avtor: Karin Cvetko Vah
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Prelom: David Križ
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742829
Jezik: slovenski
Datum izida: 15. jul. 2014