Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Pisma proti vojni
14.9 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Pisma proti vojni

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 14,90 €

Sanjska cena: 13,41 €*

Prihranite: 1,49 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Knjiga je sestavljena iz petih pisem, ki na približno 180 straneh opisujejo avtorjevo srečanje z ameriško vojno proti terorizmu.

NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Datum izdaje: 12. 07. 2006

Zbirka TIGR
Broširana vezava

Obseg: 168 strani
Format: 13 x 21 cm

Podrobnosti

Knjiga je sporočilno izredno močna in samosvoja. Predstavi zamolčano resnico in hkrati ohrani distanco do obeh »sprtih« strani, zavzame pa se za v tem zgodovinskem trenutku samosvojo in nepojmljivo rešitev – nenasilje, dialog in strpnost. Avtor kar se da objektivno »išče resnico«, kot pravi sam, a pri tem ne ostaja neopredeljen in mlačen. S svojim peresom se dvigne v višine duha in razmišljanja in se spopade s »svojimi« sovražniki - ignoranco, globalizacijo, netolerantnostjo, potrošništvom in občutkom večvrednosti, ki nas poneumljajo iz dneva v dan. Neverjetna in fascinantna je humanistična drža avtorja, s katero nas pelje skozi potovanje, luciden um, ki ne neha upati v človečnost, in ki jo poskuša ponovno izumiti, potem ko se je le-ta z dogodki okrog 11. septembra izkazala za izgubljeno, tako da je ena redkih knjig in avtorjev v zadnjem času, s katerimi se zahodni duh lahko identificira, še posebej mlada generacija. V danem trenutku je izredno aktualna, saj opisuje vojno v Afganistanu in začetek splošne vojne proti terorizmu in se sooča z globokimi, moralno in filozofsko zapletenimi vprašanji vojne, terorizma, človeške ignorance in nasilja na začetku 21. stoletja. Vendar teh obširnih tem ne razpreda z jalovim opažanjem neustavljivih dogodkov, temveč skozi svoje izredno poznavanje korenin in vzrokov trenutne »svetovne krize« direktno nagovarja bralca in njegovo dolžnost do sebe in drugih. Bralcu se približa z lastnim, človeškim in s politiko neobremenjenim razmišljanjem, iz katerega izžarevajo naravni in univerzalni zakoni življenja.

Knjiga je ob izidu izzvala protest ameriške ambasade v Rimu, vse do danes pa si je ni upala izdati nobena založba v ZDA ali Veliki Britaniji.

Odlomek

Te vrstice pišem iz skromnega gostišča nasproti glavnega bazarja v mestu, kjer se srednjeveška množica bradatih in v turbane ovitih mož, zavita v sinje modro meglico izpuhov avtobusov in motorčkov prepleta z osli, konji, vozovi in samokolnicami. Afganistanska meja je sto kilometrov stran in to mesto, potuhnjeno v kotanji, obdano z odljudnimi, pustimi gorami sivo rdeče barve, je ena izmed plaž, do katere malodušno segajo valovi bližnje vojne, ki za seboj puščajo običajne človeške sledi brodoloma: begunce, sirote, ranjence, berače. Ni mogoče narediti par korakov ne da bi se vam bližale mršave in proseče roke in prazni pogledi žensk izza burke. Uspel sem najti sobo tukaj zato, ker je ameriški »turist«, ki je pred tem bival v njej, nekega jutra odpotoval v Afganistan in se ni več vrnil. Prva različica njegovega izginotja je bila ta, da so ga prijeli talibani in ga obesili kot agenta CIA-e. Druga, da je bil ubit v nekem oboroženem spopadu. Talibani so preprosto dejali, da se truplo nahaja v bolnišnici v Kandaharju, in da ga lahko pride iskat kdor hoče. Nihče ni prišel, zato je lastnik gostišča ponovno oddal sobo. Kot je povedal, se je amerikanec dal klicati »major«, govoril je par lokalnih jezikov, vsem pa je razkazoval debele zvitke dolarjev. Kdo ve, kdo je bil v resnici in kaj se je dejansko zgodilo. Celo o takšni mali zgodbi je postalo skoraj nemogoče dognati dejstva.

Medijski odzivi

Terzani je v 11. septembru videl priložnost, da na novo izumimo svojo prihodnost, da ne uberemo ponovno poti, ki nas je pripeljala do te katastrofe, da še enkrat premislimo odnose med državami, odnose med religijami in našo gospodarsko odvisnost od nafte, "da naredimo kvalitativni preskok v našem pojmovanju življenja". Toda Američani so 11. september izkoristili le za to, da so Zahodu predstavili novega sovražnika - islamski fundamentalizem. Terzani, ki je hotel razumeti tudi drugo stran, džihadiste, talibane in "vero milijarde ljudi", se je zato zavihtel na drugo stran "vojne proti terorju", v Pešavar, Quetto, Kabul in Delhi, od koder je potem pošiljal Pisma proti vojni.
- Marcel Štefančič, jr., Mladina

Ta legendarni vojni poročevalec, veliki mislec in mirovnik je v svojih pismih popisoval dileme Zahoda, iz katerega je izhajal, in Vzhoda, ki je bil njegova duhovna domovina. Na svojih poteh po deželah, ki so jih uničevale vojne vihre, je velikokrat tvegal svoje življenje in se s to knjigo podal še na svoje zadnje mirovno romanje.
- Renate Štrucl, Bukla

Ne gre še za eno knjigo, ki obravnava že tolikokrat prežvečeno tematiko, ampak za izjemen mirovniški manifest tenkočutnega človeka, ki je zapisal drugo plat »medalje« – ne le tisto, ki jo v javnost lansira ameriška administracija, ampak tisto, ki jo živijo Afganistanci, ki niso vpleteni v uničenje dvojčkov, ki do 11. septembra še slišali niso za Osamo bin Ladna ali Al Kaido, pa vendar plačujejo visoko ceno maščevanja.
- Manca Čujež, Drugi svet
Avtor: Tiziano Terzani
Soustvarjalci: Prevod in predstavitev avtorja: Diana Cimprič
Spremni esej: Dušan Jelinčič
Oblikovanje: Matevž Medja
Založba: Sanje
ISBN: 9616387774
Jezik: slovenski
Datum izida: 12. jul. 2006