Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Projekt OD-RASTI (e-knjiga)
5.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Projekt OD-RASTI (e-knjiga)

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Mojca Schlamberger Brezar

Zaloga: Na zalogi

Izstopimo iz religije ekonomije in se spomnimo, da so ekonomski zakoni samo politični konstrukt, in ne naravni pojav.

Redna cena: 5,99 €

Sanjska cena: 2,50 €*

Prihranite: 3,49 € (58%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka: AKTIVNI DRŽAVLJANI

e-Knjiga

Obseg: 136 strani

Podrobnosti

Izstopimo iz religije ekonomije in se spomnimo, da so ekonomski zakoni samo politični konstrukt, in ne naravni pojav. Čas je, da ekonomijo postavimo na njeno mesto, da iz nje naredimo orodje, ki nam bo omogočilo izvajati politiko za izhod iz slepe ulice, v katero nas vedno hitreje vodi družba rasti. Desakralizirajmo ekonomijo in dekolonizirajmo svoje pojmovne predstave.


Projekt Od-rasti premišlja instrument, ki nas lahko pripelje v resnično demokratično družbo in nas s tem osvobodi lobijev, oligarhij, družbe spektakla, prisilnega dela, strahu pred jutrišnjim dnem ali pred drugimi ter nam omogoči razmere, da bomo končno lahko mirni in neodvisni. 

Odlomek

Ta družba, ki ji infuzijo daje nafta, je zadela ob meje končnosti našega sveta.

 »Kriza« je družba Rasti, ki si ni sposobna izmisliti drugačnih rešitev od produktivizma in kapitalizma, ki sta sama vzrok za »krizo«. Problem je rast, ki kopiči krize vseh vrst: okoljske, energetske, gospodarske, finančne, politične, demokratične, socialne, kulturne in družbene.

Medijski odzivi

"Gibanje od-rast poziva k družbi, ki bi se osvobodila vseprisotnosti ekonomskega diskurza, pa tudi življenja po principih trga."  
 - Deja Crnović, Planet Siol.net

"Naša družba marsičesa ne opazi več, ker so naš imaginarij popolnoma zasedli kvantitativni pristop, ekonomija, lastni interesi. Življenje je veliko bolj zapleteno."
- Vincent Liegey v Studio City (18:40)

"Od-rast je tisto, kar bi morali poskušati doseči. Povezati konce, da bi razumeli, da so čisto vsi problemi sodobnega sveta povezani. Okoljske težave so povezane z neenakostjo plač. Politične krize so povezane z migrantskim vprašanjem, terorizmom; pa s tem, da je vedno več ljudi v naši družbi prepričanih, da njihovo življenje sploh nima smisla. Ljudje se bojijo; bojijo se migrantov, bojijo se izgube službe in zato verjamejo populistom. Če ne bomo razumeli, da je vse to povezano – posledica istih stvari, bomo postajali čedalje bolj barbarski.”
Vincent Liegey v Evropa osebnoVal 202

"Avtorji v obliki manifesta podpore za neodvisnost premišljajo instrument, ki bi nas lahko pripeljal v resnično demokratično družbo, osvobojeno lobijev, spektakla in strahu pred jutrišnjim dnem ter nam omogočil mirno in neodvisno življenje."

- Samo Rugelj, Bukla

"Ne glede na pomisleke, pomanjkljivosti ali utopičnost nam projekt Od-rasti predstavlja zelo dobro iztočnico ne za radikalno spreminjanje sistema, temveč v ožjem obsegu predvsem za spreminjanje lastne kakovosti življenja."
- Klemen Uršnik, Torek ob petih

"Potrebujemo nove vrednote, s katerimi bi lahko začeli snovati novo družbo. Od tod od-rast kot alternativa rasti. Od-rast ni ideologija, temveč platforma, ki nam omogoča, da preverimo svoja prepričanja in ujetost v ideologije. Seveda pa od-rast ni vračanje v preteklost, kajti novo družbo je treba graditi tudi na pozitivnih učinkih dosedanjega razvoja in pri tem morda ponovno razmisliti o nekaterih vrednotah, ki jih je uničila ideologija neomejene gospodarske rasti."
- Vincent Liegey v intervjuju za Mladino

"Utopičnoč Zgotovo, vendar nič manj kot vztrajanje pri dosedanjih vzorcih ob hkratnem zanemarjanju razčlovečenja in zanikanju uničevalnosti, ki jo vsakodnevna ležernost vase zaverovanega ugodja povzroča."
- Mirsad Begić, Delavska enotnost

Avtor: Vincent Liegey
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Predgovor: Paul Ariès
Spremni zapis k slovenski izdaji: David Limon
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743970
Jezik: slovenski