Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Brez človeka
21 EUR Zaloga: Na zalogi

Brez človeka

Enoumje neoliberalizma

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 21,00 €

Sanjska cena: 2,00 €*

Prihranite: 19,00 € (90%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Knjiga Enoumje neoliberalizma z ustreznimi razlagami in primeri bralcu korak za korakom nazorno predstavi in obrazloži fenomen enoumja oziroma enake miselnosti, ki je sestavni del človekove osebne in družbene biti. 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 11. 11. 2013

Zbirka: DOKUMENTA
Gibka vezava
Obseg: 408 strani
Format: 152 mm x 235 mm


Izkaznica knjige


Podrobnosti

Knjiga Enoumje neoliberalizma z ustreznimi razlagami in primeri bralcu korak za korakom nazorno predstavi in obrazloži fenomen enoumja oziroma enake miselnosti, ki je sestavni del človekove osebne in družbene biti. Čeprav je enoumje izjemno vpliven in prisoten družbeni fenomen, ki je v primeru enoumne zagledanosti v neoliberalni model privedel celo do sedanje svetovne krize in gospodarskega zloma, je zavedanje o njegovem delovanju zapostavljeno.

 

Pri obravnavi enoumja se nujno dotikamo tudi večnih tem, pri katerih lahko ugotavljamo, da ni neke večne in enotne resnice, ampak gre za množico pogledov, ki temeljijo na različnih izhodiščih. Zato je prvi del knjige posvečen prav osvetljevanju in dojemanju miselne in fizične narave človeka, družbe in sveta skozi najnovejša fizikalna, biološka in sistemska dognanja. Skozi načeli sodelovanja in tekmovanja, ki sta osnovni psihosocialni potrebi človeka, avtor pojasnjuje tudi pomen in razvoj vrednot skozi zgodovino, izvor morale in etike ter tudi oblikovanje pravnih pravil. Pri tem bralca pripelje v človekov čustveni in miselni svet, ki je močno podvržen psihološkim vplivom in manipulacijam. Nazorno predstavi, kako snovalci socialnega inženiringa uspevajo vzpostavljati enako miselnost oziroma enoumje, ki potem deluje v korist gospodarjev družbe.

 

V drugem delu avtor bralca skozi poenostavljeno razlago delovanja gospodarskih, bančnih in finančnih sistemov vodi do razumevanja vzrokov in mehanizmov, ki so pripeljali do zadnjega svetovnega gospodarskega zloma kot posledice širjenja enoumne zagledanosti v model neoliberalizma. Pri tem se izkaže, da neoliberalni model nikakor ni nek naravni model, temveč umetna tvorba, ki daje prednost tekmovanju pred sodelovanjem, dobičku in bogatenju posameznikov pred uravnoteženostjo. Izhod nakaže v razmišljanjih in izkušnjah, ki govorijo v prid večje vloge demokratične družbe in države v urejevanju bolj uravnoteženih ekonomskih odnosov z upoštevanjem splošno sprejetih moralnih in etičnih načel. 

Odlomek

Če poslušaš slovensko vlado, če gledaš televizijo, če bereš časopise, še zlasti Finance, če poslušaš tudi decembra 2012 izvoljenega predsednika države iz vrst kvazisocialne demokracije, vsi ti govorijo, da moramo ubogati in delati tisto, kar nam narekujejo mednarodni finančnih trgi in kar nam pravi neoliberalna Evropa ter tisto, kar od nas pričakujejo mednarodne finančne institucije. Da se rešimo, je treba vse dati na trg, državno premoženje prodati, zategniti pas in zmanjšati porabo na vseh področjih. Na vse načine zagovarjajo tudi pritegnitev tujih investitorjev z ustvarjanjem ugodnega okolja za kapital, z nizkimi mezdami in nizkimi ekološkimi standardi. Vprašanje, če to Slovenija sploh potrebuje. Po moje to potrebujejo tuji in domači plenilci in preprodajalci. Slovenija in velika večina Slovencev tega ne potrebuje. Pri iskanju izhoda se raje ozrimo na primer Argentine in Islandije.

Medijski odzivi

"Presenetljiva širina in globina. Vsebina spominja na široko cesto, ki je sestavljena iz mnogo križišč. Spominja na papežev Križev pot okoli Koloseja, ko se pred vsako od 12 slik ustavi in meditira, vsaj vzbuja tak vtis. Teh slik je v tej knjigi veliko več. Pravzaprav je skoraj vsak stavek lahko izhodišče oziroma postaja za poglobljeno razmišljanje in tudi polemiziranje, saj se dotika večnih tem, o katerih še vedno ni enotne resnice, ampak le množica pogledov, ki temeljijo na različnih, povsem legitimnih izhodiščih. Zato je njena presoja po vsebini zahtevna, vendar v današnjem času aktualna, potrebna in koristna."
- Vojko Čok, ekonomist, predsednik nadzornega sveta Banke Koper

"Da bi razumeli, moramo razčlenjevati – racionirati. Ta proces označuje knjigo, ki pokriva zelo širok nabor tem, od biologije do ekonomije in še več. Iz naslova ni mogoče zaključiti, da knjiga zrcali motiviranost razumeti razumske, čustvene in duhovne aspekte človekove percepcije in spoznavanja, nadalje tudi ni razvidno iz naslova, da avtor želi obravnavati posebnosti osebne rasti in naravo množic, za katere je značilno, da se lahko organizirajo v različne ekonomske in družbene sisteme. Besedilo označujejo pronicljive podrobnosti tudi avtorjevih lastnih izkušenj. Vseskozi tudi kombinira poglede, ki želijo uvesti ravnotežje med zelo različne, kompleksno uravnavane procese našega osebnega in družbenega vsakdana."

- prof. dr. Robert Zorec, biolog

"Zelo zanimivo branje, ki bralca popelje v razumevanje pomena in delovanja enoumja, ki ima odločujoč vpliv na delovanje družbe in posameznikov. Spoznamo njegove pozitivne vidike, ki pomenijo poenotenje stališč o neki temi, kar je pogoj za delovanje skupin, in tudi njegove zlorabe. Vprašanje je, kako dosežemo enoumje. Posameznik se lahko drži dogovora, tudi če se z vsebino sam (v celoti) ne strinja. Enoumnost je bistvena pri izmenjavi informacij, večumnost pa je sol poezije."

- prof. dr. Vladimir Batagelj, matematik


"Tema knjige (prvi tipkopis) me je zelo vznemirjala, zdaj pa sem si zadeve zelo poenostavil. Ko nam je Fran Saleški Finžgar – bilo mu je 80 let – bogoslovcem dejal: 'Na svetu je vse prav', se nam je zdelo, da se je staremu zmešalo, zdaj ga pa že skoraj razumen. Temo razumem razvojno, prehoditi je treba pot rasti in razvoja. Gre za kulturo srca, začnimo pri sebi in naredimo to, kar smo sposobni narediti – spremeniti."
- prof. dr. Stanko Ojnik, duhovnik in pravnik


"Odlična filozofska knjiga, eno redkih del, ki te sistematično in nazorno pelje v iskanje odgovorov o smislu življenja, človeka in družbe v današnjem času. Vidi se, da je knjigo pisal pravnik, ki zna sistematično podati in obrazložiti svoja stališča."
- Srečko Kukovec, politolog


"Enoumje je temelj za uresničevanje vsake velike ideje in končni cilj marketinških in komunikacijskih orodij. Države, podjetja, društva, nevladne organizacije in socialne skupine zahtevajo lojalnost, predanost, zvestobo temeljni ideji. Zahtevajo enoumje. Izjemno vrednost knjigi dajejo številne teoretične podlage in praktične razlage procesov v družbi, o katerih le redko tako kompleksno razmišljamo in ki nas vodijo v enoumje tudi, ko bi si vsakdo želel pravico do svobode odločanja. Ob tem nas avtor opozori na številne teorije, ki razčlenijo procese z jasnimi pravili, ki potekajo nekje v ozadju, nadzorovani in vodeni v nevidnih omrežjih iz nevidnega ozadja in z nevidnimi pravili. Avtor natančno in razumljivo predstavi sklop orodij in načinov, s pomočjo katerih veliki nenehno manipulirajo z našimi čustvi in mišljenjem ter nas peljejo v enoumje, ki koristi predvsem velikim."
- Marija Petek, svetovalka za odnose z javnostmi

"Je mogoče, da se za neoliberalizmom v resnici skriva enoumječ In če se, kaj potemtakem je neoliberalizemč Se ta termin nanaša na polje svobodoumja ali diktirane resniceč Ali pa resnice sploh več ni in je stvarnost rezultat totalne manipulaciječ Sama na to ne želim pristati, ravno tako kot ne soglašam z razlago, da so mediji namenjeni zgolj - zlorabi. Ta knjiga izziva bralca k ponovnem razmisleku o lastnem položaju v svetu, tukaj in zdaj."
- Milena Zupanič, novinarka Dela

"Zelo obsežno in kakovostno delo. Hitri preskoki s področja na področje, s citata na citat, iz zgodovine na sedanjost in nazaj, razkrivajo širino in delajo knjigo zanimivo, a obenem tudi težko. Ob podrobnejšem branju in razmišljanju knjiga namreč zahteva kar veliko časa. Prav bogastvo področij in razmišljanj je njena najbolj presenetljiva odlika, saj govori o mnogo stvareh, ki so tudi zame povsem nove."
- prof. dr. Jože Mencinger, pravnik in ekonomist

"V njej /knjigi/ je podrobno razčlenil ekonomske in psihološke značilnosti (neoliberalnega) enoumja in kot svobodomislec ponudil tudi orodja, kako se mu postaviti po robu. Še posebej zanimiv je sklepni del njegove knjige, saj v njem predstavi program in načrt za ustanovitev nove stranke."
- Marjan Horvat, Mladina

"Neoliberalizem se torej v resnici ni obnesel nikjer, pa ga kljub temu še vedno zagovarjamo. Zagovarjamo ga spretno, pod krinko svobode, svobodnega trga, gibanja … V bistvu pa se zadaj skriva predvsem veliki kapital, katerega glavni interes je, da se širi - le da mi tega ne razumemo."

- Vojko Starovič v intervjuju v Primorskih novicah (Alma M. Sedlar)

"Naša politična estrada le posluša ideje in rešitve iz svojih evropskih političnih central, potem pa nam jih prodaja za svoje. Zame so kompradorji."
- Vojko Starovič v intervjuju v Mladini (Marjan Horvat)

"Starovičeva knjiga je dokument časa in korak v prihodnost."
- M. M. in M. B., Delavska enotnost

"Ob polni podpori domače kompradorske politike smo padli v dobro delujoč in preizkušen model, kako neko družbo razstaviti in jo spraviti v odvisnost in podrejenost."

- Vojko Starovič v Delovi rubriki Gostujoče pero


Avtor: Vojko Starovič
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Prelom: David Križ
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741884
Jezik: slovenski
Datum izida: 11. nov. 2013