Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Tri skodelice čaja - razprodano
24.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Tri skodelice čaja - razprodano

Poslanstvo enega človeka za širjenje miru … ena šola naenkrat

Avtor: | | Založnik: Sanje

Redna cena: 24,95 €

Sanjska cena: 20,00 €*

Prihranite: 4,95 € (20%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

"Pri nas (v Pakistanu in Afganistanu) med poslovnim srečanjem spijemo tri skodelice čaja: med pitjem prve ste še tujec, med pitjem druge postanete prijatelj, med pitjem tretje pa vas sprejmemo v družino, in za družino smo pripravljeni narediti vse - celo umreti." - Hadži Ali, poglavar vasi Korfi v gorovju Karakorum v Pakistanu

Vprašajte nas

Datum izdaje: 21. 06. 2010

Zbirka: DOKUMENTA

Gibka vezava

Obseg:  432 strani

Format: 235 mm x 152 mm

Podrobnosti

Alpinist Greg Mortenson je leta 1993 po neuspelem poskusu, da bi osvojil vrh K2, med sestopom zataval v siromašno pakistansko vasico, ki leži sredi pogorja Karakorum. Prijaznost njenih prebivalcev ga je ganila, zato jim je obljubil, da se bo vrnil in tam zgradil šolo. Tri skodelice čaja je zgodba o tej obljubi in o njenem nenavadnem uspehu. Na prepovedanem območju, ki je zibelka talibanstva, je Mortenson v naslednjem desetletju zgradil ne samo eno, ampak petinpetdeset šol - predvsem za deklice. Njegova zgodba je napeta pustolovščina in resničen dokaz, česa vsega je sposoben dobrodelni duh.

Medijski odzivi

"... če bi vodilni politiki sveta prebrali vsaj Američana Grega Mortensona in njegove Tri skodelice čaja, bi se njihov odnos do nesmiselne vojne proti terorju zelo hitro spremenil."
- Branko Soban, Delo

"Razsvetljujoča biografija Američana, ki se proti terorizmu bori z izobraževanjem ..."
- Manca Čujež, siol.net

"Knjige, kakršna je Tri skodelice čaja, bi morale biti obvezno branje duhovnikov, politikov, študentov in dijakov, učiteljev, mirovnikov in prostovoljcev vseh sort, da bi se ob njej navdihovali, utrjevali sočutje in zaupanje v ljudi, se učili poslušati in za dobro drugih zamejevati svoj ego. /.../ Brati o predanem Mortensonovem služenju je kot gledati Luč, ki zmore spreminjati svet. Kako potrebni smo te svetlobe, kako zelo potrebni!"
- Manca Košir, Bukla

"Revščina ljudi v Karakorumu je že sredi sedemdesetih pretresla švicarskega fizika Jeana Hoernija, zato je bil prvi, ki je Mortensonu doniral denar za gradnjo šol."
- Polona Balantič, mmc rtv slo

"Debela bukva, ki jo stežka odložimo - bere se zelo tekoče - je izšla leta 2006 in od ust do ust postala mednarodna knjižna uspešnica. Vodilni časniki so jo namreč sprva prezrli. Podobno kot se ni na Mortensonove prošnje za sredstva odzval skoraj nihče, dokler niso denarja začeli zbirati osnovnošolci iz Wisconsina ..."
- Manager/Finance

"Mortensonovo poslanstvo je občudovanja vredno, njegovo prepričanje neomajno, njegovo področje delovanja nenavadno in čas izvrstno izbran."
- The Washington Post

"Če bi se Američani radi česa naučili iz lastnih napak … bi morali poslušati Grega Mortensona."
- Diane Sawyer, Good Morning America

"Tri skodelice čaja je čudovito napisano delo. Hkrati pomeni pomembno kritično besedilo današnjega zgodovinskega trenutka. Tako pakistanska kot afganistanska vlada sta se popolnoma izneverili svojim učencem. Mortensonov projekt najrevnejšim otrokom omogoča uravnoteženo izobraževanje, zato pa jih ekstremistične sile madrasa teže pridobijo na svojo stran."
- Ahmed Rašid

"Ganljivo ... Dokaz, da preprost človek s pravo mero značaja in odločnosti resnično lahko spremeni svet."
- Tom Brokaw

"Splet dramatičnosti, nevarnosti, romance in dobrih dejanj vse to prinaša Mortensonova zgodba, ki nas opominja, kakšno moč imata dobra zamisel in odločnost, združeni v eni osebi, ki je trdno prepričana, da kljub velikanskim oviram ne bo omagala."
- The Christian Science Monitor

"Navdihujoča pripoved … Glavnemu junaku brez zadržkov lahko rečemo heroj."
- People

"Očarljiva in napeta zgodba, polna nepričakovanih prijateljstev in sovraštva, bo osvojila srca številnih bralcev."
- Publishers Weekly

"Bralci, ki jih zanimajo sveži pogledi na kulturo in splošen razvoj Srednje Azije, bodo navdušeni nad neverjetno zgodbo o dobrodelnosti."
- Booklist

"Mortensonova vrlina je v tem, da se v Himalajo ni vrnil kot kakšna dobrodelna Mati Tereza ali vseveden tehnik iz mednarodnih razvojnih organizacij. Vrnil se je, da bi povrnil svoj dolg in se odzval na potrebe vasi."
- Jeff Biggers, The Bloomsbury Review

"Najmočnejši del Mortensonove knjige je pripoved o tem, kako je z odločnim sledenjem svojemu cilju, da zgradi šolo, navdihnil širok in neverjeten razpon likov, ki so se mu pridružili pri njegovih podvigih. Med njimi na primer najdemo plemenske starešine, ki se spoprijateljijo z njim, taksista, ki postane njegov angel varuh, ter Vazirje iz Vaziristana, ki ga ugrabijo, omamljeni od hašiša."
- Ahmed Rašid, New York Review Of Books

"Soavtor Relin s privlačnimi prikazi vaških starešin, prevarantskih umetnikov, človekoljubov, mudžahidov, talibanskih uradnikov, ambicioznih šolark in pokončnih muslimanov, s katerimi se Mortenson srečuje, njegova prizadevanja opiše navdušujoče podrobno. Ko knjiga doseže svet po 11. septembru, Mortenson in Relin zagovarjata, da bi se morale Združene države proti islamskim skrajnežem na tem območju boriti na podlagi skupnih prizadevanj za blaženje revščine in izboljšanje dostopnosti izobraževanja, posebej za dekleta. Ta privlačna in napeta knjiga, ki nas prevzame tako s pripovedmi o sovražnostih kot o neverjetnih prijateljstvih, bo osvojila srca mnogih bralcev."
- Publishers Weekly

"... knjiga s sporočilom. Tako čistim in jasnim, da ga lahko razumejo vsi. Razen politikov. Ti pač živijo v drugem svetu. Mortenson namreč pravi: Vojna ne rešuje ničesar. Zgolj podira mostove in poglablja prepade. Spremembe prinaša samo znanje. Spoznavanje in priznavanje drugačnosti."
- Branko Soban, Književni listi, Delo

Avtor: David Oliver Relin, Greg Mortenson
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Tinka Kos
Oblikovanje ovitka: Jerneja Rodica
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767798
Jezik: slovenski
Datum izida: 21. jun. 2010