Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Ježek pripoveduje
6.22 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Ježek pripoveduje

Zvočna knjiga

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 6,22 €
Zgodbe in pravljice, ki jih je napisal Fran Milčinski, prebral pa njegov sin Frane – Ježek posnete na magnetofonski trak. Pripovedke: Butalski policaj in Cefizelj, Butalci sejejo sol, O Butalcu v smreki in mački, ki ni marala pipca, Kako sta se skušala Butalec in Tepanjčan, Laž in njen ženin, Gospod in hruška.

NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Datum izdaje: 10. 10. 2001

Zbirka JEŽEK

Zvočna knjiga na kaseti

Dolžina: 40 min

Podrobnosti

Ježek je nedvomno eden največjih pripovednikov za otroke. Med največje bisere s tega področja pa sodi njegova interpretacija tistih pripovedk in pravljic, ki jih je napisal veliki pravljičar, Ježkov oče, humorist, pisatelj in zaščitnik zapostavljenih otrok, Fran Milčinski (1867–1932). Najbolj znani so seveda znameniti Butalci. Butalci so doživeli vrsto dramatizacij in radijskih uprizoritev v bogatih zasedbah, toda nobena ne pričara vzdušja in dogajanja tako prepričljivo in duhovito kot ta preprosta izvedba, v kateri Ježek nastopi popolnoma sam. Resnično mojstrstvo, ki je navdušilo že generacije otrok ...

To je prva izdaja serije, s katero si Založba Sanje prizadeva postopno v celoti predstaviti Ježkovo pripovedno (avtorsko in poustvarjalno) ustvarjanje za otroke.

Ježek je nekoč izjavil: »Po očetu sem podedoval staro uro in ljubezen do otrok. Uro sem prodal, ljubezen do otrok pa ostaja (...)« Tisto o prodani uri ni res – pač licentia poetica, zato da se lepše sliši. Kolikor vem, je očetova ura še vedno pri hiši, mislim, da jo ima Ježkov najmlajši brat. Tisto o ljubezni do otrok pa je čista resnica. Otroke sta imela oba – oče Fran in sin Frane – zelo zelo rada. Oba sta za otroke napisala veliko lepega. Oče Fran Ptičke brez gnezda, pravljice po motivih narodnih pesmi in zgodbe o Butalcih; sin Frane pa kar precej veselih pesmi, zgodb in radijskih ter televizijskih oddaj. Od vseh je zagotovo najbolj znana Zvezdica Zaspanka, ki je kot lutkovna igra prepotovala velik del sveta. V knjigi in na kaseti pa še dandanes razveseljuje slovenske otroke. Svojega očeta se je Ježek pogosto spominjal. Rad je pripovedoval, kako je svoje štiri otroke ob nedeljah vodil v botanični vrt ali pa je z zobotrebcem po zemljevidu z njimi prepotoval ves širni svet. Vse, kar se je dogajalo okrog njega, tudi o svojih otrocih, je beležil s kot palec kratkim svinčnikom, s tistim, ki so ga drugi zavrgli, in iz teh beležk so nastale zgodbe in pravljice, ob katerih smo rasli vsi tedanji otroci. Tudi Ježek. Pozneje je te pravljice večkrat prebiral za radio, še posebej mu je bilo lepo, ko so nekatere med njimi presneli na gramofonsko ploščo.

Del prihodka od prodaje Ježkovih del za otroke je namenjen 'ptičkom brez gnezda', varovancem Vzgojno-varstvenega zavoda Fran Milčinski v Smledniku, ki jim je Ježek, kot pred tem že njegov oče, vse življenje posvečal posebno pozornost.

Medijski odzivi

»Ježkove besede, jezik, poln opojne domišljije, in za današnje čase nazaslišana iskrenost so pač večni. Pri njegovi interpretaciji butalskega policaja in Cefizlja se še vedno neznansko zabavam. Hvala bogu, da je gramofonske igle zamenjal mehki laser.«
- Irena Štaudohar, Mag

Avtor: Frane Milčinski - Ježek
Soustvarjalci: Avtor besedil: Fran Milčinski
Pripovedovalec: Frane Milčinski - Ježek
Oblikovanje: Eda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 3830021 920042
Jezik: slovenski
Datum izida: 10. okt. 2001