Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Preprosta ljubezen
30 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Preprosta ljubezen

Avtor: |

Redna cena: 30,00 €
Vprašajte nas

Zbirka JEŽEK

Darilna vezava

Obseg: 512 strani

Format: 17 x 24 cm

Razprodano!


Podrobnosti

Jubilejni natis Ježkovih pesmi v novi, dopolnjeni in močno razširjeni zbirki, ki vključuje preko 130 pred nedavnim na novo odkritih pesmi!
Knjiga v lepem, velikem formatu, na več kot petstotih straneh prinaša vrsto pozabljenih in založenih pesniških biserov, ki bralca znova in znova navdušijo.
Uredniki priporočajo večkratno branje ali celo izvajanje pred domačim občinstvom.


Zbirka je opremeljena z vrsto velikih portretnih fotografij.


Če me ma žena pud cupata –
prava figa! Sej so znamke Bata.


Ti dotrpela si že, stara mami,
jaz pa še vedno abonma imam v Drami.


Oglejte si sklop knjige, ki je posvečen Ježkovemu nenavadnemu prispevku tovarišici reklami - tukaj.

"Našli smo več kot dvesto novih, še neobjavljenih besedil pesmi, balad, satir, popevk, konferans in reklam v verzih ... Pri spajanju in urejanju vseh - žanrsko in tematsko tako različnih - novih in že objavljenih pesmi, pa me je od prve do zadnje strani knjige tako vodila prav preprosta ljubezen. Z njo si je Ježek krajšal blatne ceste svojega življenja vse do ljubečega doma - zlatega, dragocenega zaklada pa do sveta, kjer je vse narobe prav."
Tatjana Oblak Milčinski, februar 2008

Ježkovim pesmim lahko prislunete na tej povezavi.

Odlomek

Na nebu dukat
obešen je zlat,
mal’ še tud zame sije.

Le svet’ mi, le svet’,
saj t’ko lepo je živet’.

Frane Milčinski – Ježek,

Medijski odzivi

Frane Milčinski je nenehno budil pesmi, ki so spale v njegovem srcu in budil jih je tudi v nas.
- Kristina Brenkova

Presenetljiva knjiga, ki dokazuje, da je mogoče v surovem svetu ohraniti mero za človeško nežnost, strpnost in modrost smeha. Poetični žanri, ki jih v slovenščini še ni bilo. Plemenit dedič Ivana Roba.
- Milan Dekleva

Po obsegu in kakovosti imenitno pesniško delo, ki je za marsikoga, predvsem mlajše bralce, ki Ježka šele spoznavajo, pravo odkritje.

- Radio Slovenija

Zbirka pa ni le jubilejna, ampak razširjena in dopolnjena z več kot 130 pred kratkim znova odkritimi Ježkovimi pesmimi.
- Alenka Klun, MMC RTV SLO

Zanimivo je, da je zadnje poglavje knjige posvečeno reklamam, ki so svojevrsten dokaz avtorjeve izvirnosti tudi na tem področju.
- Tanja Lesničar Pučko, Dnevnik

Ponatis Preproste ljubezni ...
- vest.si

Založba Sanje je praznovala deseti rojstni dan ...
- TV Čarli (27.2.2008)

Ježkova Preprosta ljubezen izšla v razširjeni obliki.
- Dnevnik.video.tv

Gre za najbolj obsežno Ježkovo pesniško zbirko, ki na 500 straneh razkriva, zakaj je njegov lik in delo izvenčasovno, zimzeleno in vedno aktualno.

- Studio City, TV Slovenija

Debela bukla žlahtnih verzov ...
- Tina Košir v oddaji Knjiga mene briga , TV Slovenija

Dobili smo lepo knjigo, ki kljub debelini kar kliče po tem, da jo odpremo in se potopimo v njeno vsebino. Ta je seveda še vedno najpomembnejša in znova dokazuje, kako občutljiv, iskriv in hudomušen ustvarjalec je bil Ježek. Njegove pesmi so globoko čuteče, zavezane življenju in blago ironične, kadar biča najpogostejše človekove lastnosti, predvsem pa očarajo z neposrednostjo, toplino in preprostostjo.
- razgledi. net

In torej ni nobeno čudo, da se hitri ošvrk njegovega opusa bere maltene kot leksikon tistega ozkega režnja slovenske kulture, ki bi jo, drugače od večine morbidnega pofla iz šolskih klopi, lahko arhivirali v predal z nalepko "Ki nekomu nekaj pomeni".
- Jure Aleksič, Mladina

Ježek je bil namreč rojen pesnik, ki so se mu verzi zapisovali kar sami od sebe.
- Kristina Sluga, MMC RTV SLO

Preprosto Ježek. "Mislim, da bi rekel, da ne ve, ali si je to zaslužil," je na vprašanje, kako bi Frane Milčinski - Ježek komentiral novo izdajo svojih pesmi z naslovom Preprosta ljubezen, odgovoril njegov sin Matija Milčinski.
- Daša Birša, Žurnal24

Ježkov humor je bil vsaj inteligenten in hkrati za množice, njegove pesmi pa se človeka enostavno dotaknejo. Razen tistega, ki se je zaprl pred čustvi. Literarna veda namreč pozablja, da je brez "žive" literature sploh ne bi bilo.
- Matej Krajnc, Mentor

Težko bi danes našli tako vsestranskega umetnika, kakršen je bil Frane Milčinski Ježek ... Zanimivo je, da se za Ježkovo zapuščino ves ta čas ni zmenila nobena od velikih založb. "Živimo v času, ki je slep za genialnost in je ne zna ceniti," dodaja Rok Zavrtanik.
- Marjana Virant, Finance

... ravnokar je priromala imenitna novost na knjižne police - knjiga najbolj žlahtnega med žlahtnimi komedijanti, kar jih premore deželica. Založba sanje je namreč izdala odlično monografijo neponovljivega Franeta Milčinskega - Ježka Preprosta ljubezen.
- Liljana Klemenčič, Štajerski tednik

Ježka večina pozna kot klovna ali "dvornega norca njegovega veličanstva - Človeka", kot se je sam imenoval. A kot je ob prvi izdaji izdaji zapisala njegova soproga Jana, je bil predvsem pesnik. Pri pisanju skečev in veselih oddaj se je precej namučil, pesmi pa so mu kar vrele na dan.
- Vzajemnost

Prav bi bilo, da bi zajetna - skoraj petsto strani obsegajoča "bukla" - našla svoj prostor v sleherni domači knjižnici. Da je ne bi prebirale le generacije, ki so rasle z Ježkovimi pesmimi, temveč tudi današnji mladi rod. Zdi se namreč, da so Ježkove pesmi brezčasne, na plan pa še vedno prihajajo nove in nove - iz zaprašenih predalov njegove zapuščine. In včasih se zdi, kot da se nam Ježek v brk smeje nekje med zvezdami ...
- Zlatica Kasal, Bonbon

Knjiga, ki je izšla kot posebna izdaja ob dvajsetletnici smrti tega najbolj vsestranskega domačega umetnika 20. stoletja, poleg bogatega slikovnega gradiva prinaša nepozaben vpogled v njegovo pesniško ustvarjanje.

- Renate Štrucl, Bukla

Pred nami je dopolnjena in razširjena izdaja Ježkovih pesmi, balad, satir, popevk in reklam v verzih, ki bodo bralcem na novo in sveže znova približale umetnika, ki je zaznamoval številne generacije.
- Ana Rozman, O osebnosti

... dopolnjena čudovita izdaja Ježkovih pesmi, ki na več kot 500 straneh prinaša vrsto pozabljenih in založenih biserov, ki bralca znova in znova navdušijo. Predvsem pa tudi mladi generaciji prinesejo na odprti dlani duha tega genija.
- Borut Omerzel, Playboy

Preprosta ljubezen poleg že znanega Ježkovega opusa postreže še s skoraj dvesto novih besedil: od pesmi, reklamnih verzov in konferans do balad, satir in popevk, prav vseh prežetih z avtorjevim pronicljivim pogledom na svet in neizmernim talentom všečnega prevračanja besed. Čeprav dolgo pozabljen s strani literarnih kritikov, si je Ježek samohodsko oblikoval ime nespornega zaljubljenca v življenje, najsi je bilo rožnato ali pa blatno.
- Manca Čujež, Na svoji zemlji

Založba Sanje je že sinonim za Ježka, saj z ljubeznijo skrbi, da njegova dediščina ostaja med ljudmi.

- Aina Šmid, Ambient

... biser slovenskega pesništva, ki ni le za branje in poslušanje, temveč tudi za razmišljanje o brezčasnosti Ježkovih stvaritev - mladim bralcem za odkrivanje umetnika, odraslim za obujanje spominov na srečanja z njim v živo, še pogosteje pa prek radijskih valov, televizijskih zaslonov in filmskih platen.
- Franceska Žumer, Otrok in družina

Avtor: Frane Milčinski - Ježek
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Spremni zapis: Jana Milčinski
Redakcija pesmi in spremni zapis: Tatjana Oblak Milčinski
Fotografije: Tone Stojko
Fotografije: Boštjan Pavletič
Oblikovanje ščitnega ovitka: Jana Pečečnik