Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
O dežju in nosorogu | Rain and the Rhinoceros
6.5 EUR Zaloga: Na zalogi

O dežju in nosorogu | Rain and the Rhinoceros

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Ana Jelnikar

Redna cena: 10,00 €

Sanjska cena: 6,50 €*

Prihranite: 3,50 € (35%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Esej šumeče govorice dežja je duha napajajoča kapljica v obsežnem opusu znalca in iskalca, meniha in eremita, svetovno znanega pisatelja in družbenega aktivista. Brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek sredi ponorele množice, je otvoritveno besedilo knjižne zbirke Rak samotar, ki iz spanja predramlja pozabljena, neprevedena ali neobjavljenega besedila, nespregledljiva za današnji čas.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 06. 2019

Zbirka: RAK SAMOTAR
Dvojezična izdaja: slo/eng
Broširana vezava
Obseg: 27 strani
Format: 152 mm x 235 mm

Podrobnosti

Rak samotar je knjižna zbirka, s katero želimo obuditi pozabljena, neprevedena ali neobjavljena krajša besedila, ki so pomembna za današnji čas. Tudi besedila, kot rak samotar, v svojem življenju menjajo bivališča, da bi živela v novih razmerah in prostorih. Besedilom bomo v novi knjižni podobi dali domovanje v slovenskem in izvirnem jeziku.

Prvo besedilo v zbirki je esej Thomasa Mertona z naslovom O dežju in nosorogu / Rain and the Rhinoceros, ki izhaja v dvojezični, slovenski in angleški ediciji. V angleškem izvirniku je bil prvič objavljen leta 1965 v knjigi z naslovom Raids on the Unspeakable (Napadi na neizgovorljivo). Besedilo je  drobec v  Mertonovem obsežnem opusu, ki zajema več kot šestdeset del in odseva kompleksno avtorjevo osebnost. Bil je znalec in iskalec, menih in eremit, svetovno znan pisatelj in družbeni aktivist, ki je črpal navdih iz narave, literature in filozofije. 

O dežju in nosorogu je brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek.

Knjigo je podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

English:

First text in the collection Rak samotar is an essay by Thomas Merton, entitled Rain and the Rhinoceros, published in a bilingual, Slovenian and English edition.
It was first published in english in 1965 in a book entitled Raids on the Unspeakable.
The text is a fragment in Merton's extensive oeuvre, covering more than sixty works and reflecting the author's complex personality.
He was a connoisseur and seeker, a monk and an eremite, a world-renowned writer and social activist who drew inspiration from nature, literature and philosophy.

About Rain and Rhinoceros is a timeless meditation on solitude that suggests that you think about staying human.
Odlomek

Naj vam nekaj povem, preden dež postane dobrina, ki jo načrtujejo in delijo za denar. V mislih imam ljudi, ki ne razumejo, da je dež praznik, ki ne cenijo njegovega daru, ki menijo, da tisto, kar nima cene, nima vrednosti, da kar se ne proda, ne velja, in da nekaj dejansko postane, šele ko je na trgu. Prišel bo čas, ko vam bodo prodali celo dež. Zdaj je še zastonj, in jaz sem v njem. Slavim njegov dar in nesmisel.

Medijski odzivi

"Merton je iskalec. On išče, gre v globine. (...) Morda se nam zdi človek protislovij, ampak ves čas v tej napetosti, v tem iskanju smisla, resnice. Morda je najboljša beseda, ki bi jo pri tem uporabil, iskanje ljubezni – ljubezni v svetu."
– Miran Žvanut v pogovoru na Radiu ARS

“Šele v puščavi samote in praznine lahko spoznamo, da sta strah pred smrtjo in potreba po samopotrjevanju iluzija,” piše in poudarja empatijo - samotar njegovega kova ni ljudomrznik, nasprotno.
- Andraž Gombač, Primorske novice

 

Avtor: Thomas Merton
Urednik: Andreja Udovč, Jerica Šemerl Harmel
Soustvarjalci: Oblikovanje naslovnice in prelom: Tanja Radež
Založba: Sanje
ISBN: 9789612746162
Jezik: angleški, slovenski
Datum izida: 27. jun. 2019