Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Nona
9.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Nona

Spomini na otroška leta

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 9,95 €

Krhko tkanje spominov Janeza Bitenca je podobno ogrlici, na katero je avtor nasul najlepše in najbolj dragocene kamenčke iz svojega otroštva.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 10. 12. 2003

Zbirka: SANJE
Trda vezava
Obseg: 208 strani
Format: 135 mm x 210 mm 

Podrobnosti

Krhko tkanje spominov Janeza Bitenca je podobno ogrlici, na katero je avtor nasul najlepše in najbolj dragocene kamenčke iz svojega otroštva: pripoved o prebivalcih hiše na Vidovdanski 2, opis doma in družine, zgodbo dvorišča, kjer so se dogajale najbolj radostne reči, spomine na najljubše igrače in živali, pa šop zgodbic o pomembnih praznikih, izletih in kulturnih prireditvah, kamor so Janezka vodili njegovi domači. Spomine na otroška leta sklene s pripovedovanjem o ljudski šoli, kamor je hodil, da se je učil brati, pisati in računati, pa tudi postajati dober človek. To je bila njegovi družini in tistim učiteljem, ki se jih Bitenc rad spominja, temeljna vrednota, malemu Janezu pa v zibel položen dar, ki žari še danes. Bogati velike in male, stare in mlade, vse, ki slišijo svoje srce in čutijo bitje srca svojega bližnjega. In vedo, kar so naučili že malega Janezka in kar živi največji skladatelj najmanjših pesmic na Slovenskem še danes: "Tisti, ki koga osreči, je tudi sam deležen te sreče." (iz spremne besede Mance Košir)

Odlomek

Ko boste brali te spomine iz mojih otroških let, se boste večkrat ustavili ob imenu Nona. To je bila mati mojega očeta, moja stara mati. Klical sem jo nona. Zakaj ne babica ali stara mama ali oma, ne vem natanko. Menda je imela daljne sorodnike v Trstu in od tam je prišlo tudi to ime. Največji del svojega prijaznega otroštva sem, tako pripovedujejo spomini, preživel z nono. Od tod tudi naslov te knjigice Nona. Posvečam jo spominu te ljubeče, plemenite, srčno dobre žene. 
- Janez Bitenc

Medijski odzivi

»Bitenčevi spomini so napisani tako, da jih človek ne more odložiti, dokler jih ne prebere. Kot bi se pred bralčevimi očmi odvijal lep film; njegove podobe pritegujejo pozornost s prisrčnostjo in sproščenostjo, ki gledalca osvoji na prvi pogled. Bitenc nam slika žive portrete, saj ima ljudi, o katerih govori, rad. Njegova nona, ki ji je knjiga posvečena in tudi poimenovana po tej “ljubeči, plemeniti in srčno dobri ženi”, spomine presvetljuje s toploto, da bralcu greje srce. Ali pa jajčarica, zelenjavarice, klošarji in sirote – še tako majhen človek je v Bitenčevi knjigi dostojanstven junak in ljub prebivalec sveta, ki ga pisatelj tako srčno riše zase in za nas.« 
- Manca Košir

Avtor: Janez Bitenc
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Uvodna beseda: Manca Košir
Oblikovanje: Eda Pavletič
Lektoriranje: Nives Vidrih
Založba: Sanje
ISBN: 9616387278
Jezik: slovenski
Datum izida: 10. dec. 2003