Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Krst pri Savici
15.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Krst pri Savici

Poezije III

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 15,95 €

Sanjska cena: 10,00 €*

Prihranite: 5,95 € (37%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Vprašajte nas

Datum izdaje: 01. 01. 2008

Zbirka PREŠEREN

Zvočna knjiga na CD plošči in knjižica z besedili pesmi, spremno besedo, kratkimi predstavitvami izvajalcev in njihovimi fotografijami (64 strani) v ovitku iz lepenke.

Dolžina: 72:20 min

Podrobnosti


V njej je uvodoma objavljen Krst pri Savici s posvetilnim sonetom Matiju Čopu, sledijo pa pesmi, ki smo jih zaradi tehničnih omejitev zvočnega nosilca morali izvzeti iz ustreznih razdelkov v prvi in drugi zvočni knjigi. Tako Krstu sledi poglavje Balade in romance z Lenoro in Prekopom, temu pa poglavje Različne poezije s pesmimi Prva ljubezen, Glosa in Zabavljivi napisi. Zvočno knjigo zaključuje pesnitev V spomin Matija Čopa, ki jo je Prešeren v izvirniku sicer postavil na drugo mesto v razdelku Različne poezije.

Še pojasnilo k osrednjemu posnetku te plošče, Krstu pri Savici. Posnetek je sestavljen iz treh različnih med seboj časovno precej odmaknjenih posnetkov. Uvod (Polde Bibič) ter dialog Črtomira (Pavle Ravnohrib) in Bogomile (Veronika Drolc) so novi posnetki, narejeni posebej za to objavo, večji del “epskega govora” v samem Krstu pa sestavljata dva starejša arhivska posnetka (Stane Sever, Jože Zupan). Posnetka sta nastala na Radiu Ljubljana, in sicer leta 1961 (Jože Zupan) in leta 1966 (Stane Sever). Razlogi, da smo se odločili za to nekoliko nenavadno montažo, so naslednji: Po mnenju urednika zvočne knjige je Severjevo branje Krsta interpretacijsko izjemno. Hkrati gre za edini ohranjeni posnetek Severjeve recitacije tega teksta. Ker pa Sever v izvirnem posnetku žal bere le skrajšano besedilo, je urednik pri iskanju sprejemljivega kompromisa, ki bi omogočil objavo tega posnetka, naletel na Zupanovo recitacijo integralnega besedila iz leta 1961. Četudi je posnetek tehnično nekoliko slabši, pa je izvedbeno kakovosten. Dodatni razlog za njegovo vključitev v predstavitev Krsta pa je tudi v tem, da gre za enega redkih posnetkov, na katerih Jože Zupan ta sicer izjemni in pomembni interpret poezije bere Prešernovo poezijo in hkrati za edini posnetek Jožeta Zupana v zbirki zvočnih knjig Prešernovih Poezij.
Avtor: France Prešeren
Soustvarjalci: Interpreti: Leopold Bibič - Polde
Grafično oblikovanje: Radovan Jenko
Založba: Sanje
ISBN: 9619057376
Jezik: slovenski
Datum izida: 1. jan. 2008