Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zbrana dela Billyja the Kida
12.18 EUR Zaloga: Na zalogi

Zbrana dela Billyja the Kida

Levoročne pesmi

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Tomaž Metelko

Redna cena: 12,18 €

Sanjska cena: 10,40 €*

Prihranite: 1,78 € (15%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Legendo o odpadniškem Billyju the Kidu, modrookem revolverašu Divjega zahoda, je Ondaatje mojstrsko prenesel s precej površinske popularne nesmrtnosti, ki se ga je prijela, na novo, bolj človeško in tudi bolj karizmatično raven.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 08. 08. 2004

Zbirka: HIŠA PESMI
Broširana vezava
Obseg: 143 strani
Format: 130 mm x 205 mm 

Podrobnosti

Založba Sanje je izstrelila prestižno zbirko Zbrana dela Billyja the Kida Michaela Ondaatjeja, avtorja svetovne uspešnice Angleški pacient. Ondaatje velja za enega najbolj samosvojih kanadskih piscev. Za svoje delo je prejel številne nagrade, tudi za Zbrana dela Billyja the Kida (1970). Legendo o odpadniškem Billyju the Kidu, modrookem revolverašu Divjega zahoda, je Ondaatje mojstrsko prenesel s precej površinske popularne nesmrtnosti, ki se ga je prijela, na novo, bolj človeško in tudi bolj karizmatično raven.

William H. Bonney (1859–1881) ali Billy the Kid je bil samotar, ki ga je že za časa življenja ovijala legenda; deset mesecev po njegovi smrti je izšlo kar osem romanov o njegovem življenju. O njem so posneli več kot štirideset filmov in dvajset gledaliških iger. Fant, ki je trdil, da je umoril toliko ljudi, kolikor je štel let – dvaindvajset. Prestopnik, ki je zbujal grozo in občudovanje žensk. Zakrknjen morilec ali očarljiv mladenič?

Zbrana dela Billyja the Kida so mojstrska sinteza pripovedovanja, zgodovine in mita, s katero nas pisatelj popelje nazaj k znanim legendam, vendar z novim občutkom za osupljivo. Ondaatjejeva zbirka fotografske poezije in proze bo pritegnila vsakega bralca. Njegov jezik je eksploziven kot pokanje krogel, njegove podobe so žive in prepričljive.

Odlomek

Zdaj smo se premikali v množici. Ne le Dave Rudabaugh, Wilson in jaz, pač pa tudi Garrett, namestnika Emory in East, sedem drugih, ki jih še nisem videl, in Charlie, ki je mrtev ležal na konjskem hrbtu, medtem ko so mu roke in noge bingljale ob strani, zvezane, da ne bi padel. Bil je pokrit z rjuho, da se na soncu ne bi preveč sušil. Sledil je slab teden. Charlie mi je vzel klobuk, ki pa se je razletel na koščke, tako da ni bilo klobuka zame, ko smo šli sem in tja, drug ob drugem po deželi, in se izogibali ljudi in zakona. Linčarji so bili zdaj na pohodu in, glej glej, Garrett tega ni želel. Tako smo šli vzdolž prerije Carrizozo do pobočja Oscurosa, ostali en večer pri gori Chupadera, nazaj do Carrizoza, mimo plemena Evan, za telegrafsko žico do Punte de la Glorietta, tam pa več kot 40 linčarjev. In smo odšli, nobenega klobuka zame, mučno obdobje za vse nas.

Medijski odzivi

»Knjiga je izvrstno zastavljena in tudi izpeljana. Ko jo beremo, kar čutimo, kako lezemo v čas, ko se je porajala sodobna Amerika.«
- Samo Rugelj, Premiera

Avtor: Michael Ondaatje
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Spremna beseda: Tomaž Metelko, Mirko Jurak
Oblikovanje naslovnice: Polonca Strman
Oblikovanje notranje strani: Eda Pavletič
Lektoriranje: Mateja Dermelj
Založba: Sanje
ISBN: 9789616387125
Jezik: slovenski
Datum izida: 8. avg. 2004