Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zbrane pravljice in pripovedke
33 EUR Zaloga: Na zalogi

Zbrane pravljice in pripovedke

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Ana Razpotnik Donati

Redna cena: 33,00 €

Sanjska cena: 18,00 €*

Prihranite: 15,00 € (45%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

V svežnju pred vami se nenavadno iskrijo in tajinstveno švigajo že tolikokrat izgovorjene Desetnica, Poldrugi Martin, Tolovaj Mataj, Kralj Matjaž, Gospod in hruška; uho ganjeno vsrka Vilo, O dušici majceni, ki ni smela v nebesa, Cigana kralja; trebuh živahno poskoči, ko ga Fran pospremi v vas, nak, mesto, ki leži tri ure hoda za pustno nedeljo; blage cvetove v prsih ohranja boriška pripovedka; izpod kopit junakovega konja prši rdeči ogenj – knjigo pravljic in pripovedk zmagoslavno zapečatijo Zgodbe kraljeviča Marka, kakor jih je obnovil Fran Milčinski.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 30. 01. 2015

Zbirka: SANJSKA KNJIGICA
Trda vezava
Obseg: 464 strani 
Format: 165 mm x 235 mm
Ilustrirana izdaja

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Zbrane pravljice in pripovedke so cvetoči vrt – kamor koli se ozreš, vsepovsod dražeče dehtenje. Šumeči vrhovi dreves, čudokrasne rože, Majdalenkino koprnenje, pa nato globine in pečine, kjer zvonovi ne zvoné in petelini ne pojó.

 

Odlomek

Graščak se je začudil, kako da je že nazaj in brez krav. Tomaž pa je dejal: »O gospod, kaka sreča je doletela vaše krave! Pomislite, nebesa so se jim odprla! Krave, uboge sirote, so kar norele noter, ko so zagledale prelepo nebeško pašo. Le Dimka, sirota stara, je zaostala, tik pred gobcem so ji zaprli nebeška vrata, obvisela je na brezi, lahko jo še vidite.«

Medijski odzivi

"Milčinskemu ni ušel noben otrokov gib, vse je videl, vse razumel, vse je znal pravilno in smehljaje se tolmačiti. Čitatelju je približal otroka z vsem njegovim bitjem in žitjem."
- Kristina Brenkova

"Fran Milčinski nadaljuje literarni kontinuum, ki sega nazaj vse do antičnega mita. Popolnoma naravno je, da je Milčinski iz izročila vzel kakšen motiv - a obenem je imel do tradicije tvorni, ne trpnega pristopa, ki bi mu po domače rekli "copy-paste". Ker je pravljice posodabljal in jim dodajal nove elemente, jim je omogočil novo eksistenco; če tega ne bi počel, bi odmrle. Navezoval se ni le na model slovenske, pač pa evropske, svetovne pravljice. V knjigi so tako zbrane avtorske pravljice."
- Milena Mileva Blažič

"Milčinski se je še posebej rad naslanjal na narodne pesmi, zaradi česar je tudi jezik njegovih pripovedk še posebej melodičen in literaren. Urednika sta se potrudila, da sta ga pustila tudi v novi izdaji neokrnjenega."

- Ana Jurc, MMC RTV Slo

"To sočno, srčno, prevejano, šegavo, žmohtno branje je zapisano z besedami, ki so prešle v citate."

- Maja Črepinšek, Moj malček

"Pisatelj Fran Milčinski se je v slovensko književnost zapisal tudi kot pisec pravljic, ki jih je hotel dati lastnim otrokom in slovenski mladini."

- Silvester Čuk, Ognjišče

"S knjigo Zbrane pravljice in pripovedke je slovenskim bralcem in bralkam na voljo precejšen del opusa velikega pripovednika in prvovrstnega humorista, ki je znal pogledati v slovensko dušo in jo razgaliti na sprejemljiv način."

- Zdenko Matoz, Delo

 

Avtor: Fran Milčinski
Urednik: Rok Zavrtanik, Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Grafična zasnova in oblikovanje: Jana Pečečnik
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743246
Jezik: slovenski
Datum izida: 30. jan. 2015