Brezplačna dostava nad 35 €

Zdravje

Kaj je zdravje?

Raziskave sodobnih znanstvenikov, raziskovalcev in preučevalcev odpirajo povsem nove poglede na razumevanje bolezni in njenega zdravljenja. 

Skupno jim je, da je obdobje mehanicističnega pristopa razumevanja delovanje živih organizmov ne le pomanjkljivo, temveč tudi v temeljih zgrešeno. V opreki s principi, ki omogočajo življenje in zavedanje. 

Založba Sanje je tem novim pristopom posvetila nekaj knjig, naj jih naštejemo:

 

1. Wilhelm Reich: Umor Kristusa – čustvena kuga človeštva. Wilhelm Reich je resno raziskoval Freudov pojem libida in prišel do presenetljivih zaključkov: do ugotovitve o izjemnem pomenu seksualne energije, ki jo ideologije in politike oblastništev v temelju manipulirajo, da bi se podredile ljudi. 

Dočim se je Freud že zgodaj distanciral od Reichove dejavnosti, pa je Reich resno nadgradil, z eksperimenti preveril in potrdil svoja predvidevanja ter svoja spoznanja pričel učinkovito uporabljati v praksi – znan je njegov boj za seksualno emancipacije med delavci (»Sexpol«), kasneje odkritje življenjske energije, ki jo je poimenoval orgonska energija. 

Reich je že leta objavil ostro kritiko fašizma »Množična psihologija fašizma« (slovenski prevod Sanje pripravljamo), ki je bila prepovedana pod fašizmom. Zamnimivo je, da so se Reichu odrekli kolegi iz krogov psihoanalitkov, kasneje tudi komunistov, preganjali so ga nacisti, nazadnje pa so ga ubili – kapitalisti. Slednji so mu namreč (pred uradnih institucij, kot je bila FDA – Food and drug administration – na sodnih procesih – ki so farsa in posmeh pravu in znanosti – prepovedali opravljati dejavnost in raziskave ter prepovedali njegove knjige. Umrl je v zaporu – tik pred izpustitvijo. Svoji ženi je v enem zadnjih svojih pisem napovedal: »Veš, da mu od tu ne bodo spustili živega«. 

Zgodba Wilhelma Reicha je sijajno povzeta v filmu »Nenavaden primer Wilhelma Reicha« (Strange case of Wilhelm Reich, 2012), ki je dostopen na YouTubu, žal le v angleščini.

Sanje smo objavile tudi njegovo odmevno knjigo Prisluhni, mali človek! ki velja za eno zadnjih knjig, ki se jo je na Zahodu zažigalo po sodnem nalogu. 

 

Druga knjiga je delo filozofa Petra Wilberga Bolezen je zdravilo – uvod v življenjsko medicino. V njem jasno pokaže na iracionalnost mehanicistične obravnave telesa in odstrne povsem nove pristope v razumevanju bolezni in zdravja. 

Peter Wilberg je ob slovenskem prevodu podal izjavo, ki si jo lahko ogledamo na Sanje TV. Problema sodobne »medicine« in uveljavljenih metod zdravljenja se kritično dotakne tudi v svojem delu Znanost kot zabloda (Sanje, 2022). 

Peter Wilberg: Statement At The Launch Of Slovenian Translation Of THE ILLNESS IS THE CURE

 

Tretje in četrto delo sta delo italijanskega misleca in raziskovalca, profesorja Marka Pfisterja.

Gre za deli, ki se naslanjata na delo še enega preganjanega znanstvenika in zdravnika, zloglasnega dr. Hammerja, ki so mu prav tako onemogočali delo, ga zapirali in organizirano zasramovali. 

Prvo delo je drobna knjižica z naslovom Bolezen je nekaj drugega, v kateri avtor pojasni osnove povsem drugačnega razumevanja bolezni in pripravi bralca na naslednjo knjigo.

Ta knjiga je Zbuditi se iz hipnoze bolezni – priročnik za uporabo petih bioloških zakonov, ki jih je odkril dr. Hammer

V predstavitvi knjige je zapisano naslednje:

Strokovna in vestna uporaba petih bioloških zakonov pomeni delovati sočutno in spoštljivo do vsakega posameznika ter pripomore k prebujanju iz hipnoze "bolezni". Posvečeno vsem ljudem, ki si z iskrenim srcem in nameni prizadevajo za boljši svet.

Priročnik za uporabo petih bioloških zakonov predstavlja natančen in učinkovit pristop za tiste, ki delajo na različnih poklicnih področjih, povezanih z »zdravjem«.
Ta znanja omogočajo natančno opazovanje tega, kar se dogaja v organizmu, in še posebej: etiologije (natančen in preverljiv izvor vsakega simptoma ali »bolezni«), različnih funkcij (običajna fiziologija in specialna fiziologija), specifičnih načinov rasti različnih tkiv (celični razvoj), ki se spreminjajo v odvisnosti od embrionalnega izvora, in potemtakem ustreznih možganskih predelov, ki ta tkiva upravljajo (oživčujejo).

Uvod v pogovor s prof. Markom Pfisterjem, Bolezen je nekaj drugega. 29. 9. 2017

 

Izjemno zanimiv in aktualen je tudi nedavno preminuli ruski znanstvenik dr. Peter Gerjajev; preminul je nekaj tednov po tem, ko je bil uradno nominiran za nobelovo nagrado za medicino. 

Večdesetletno raziskovalno delo Gerjajeva je povsem prelomno, saj odpira povsem nove oblike razumevanja življenja; s svojimi interdisciplinarnimi raziskavami, ki so obsega področja sodobne fizike, mikrobiologije, kemije, itd, ugotavlja neizpodbitno, tesno zvezo med zvokom, jezikom, genomom, dna ... Njegovo delo sijajno povzame njegova znanstvena sodelavka iz Dunaja, Ulrike Granögger. Žal je video dostopen le v angleščini. Obširneje Ulrike delo Gerjajeva predstavi v predavanju »Wave Genom«, ki je dostopen na portalu Solari Report

 

Nobel Prize candidate / Dr. Peter Gariaev (2021) / The Wave Genome / linguistics / genetics / DNA