Sanjsko pismo
Žeparka
11.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Žeparka

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Alenka Ropret

Redna cena: 11,99 €

Sanjska cena: 10,79 €*

Prihranite: 1,20 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Žeparka je izjemno domiselna zgodba, ki prekipeva od prevar, norosti in skrivnosti.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 14. 06. 2010

Zbirka: KIOSK

BHroširana vezava

Obseg: 680 strani

Format: 130 mm x 200 mm 

Podrobnosti

Žeparka je izjemno domiselna zgodba, ki prekipeva od prevar, norosti in skrivnosti.

 

London leta 1862. Sue Trinder, od rojstva sirota, odrašča med malimi tatovi – žeparji – pod nekoliko grobim, vendar ljubečim varstvom ge. Sucksby in njene “družine”. A vse odkar je Sue prvič pomežikala v svet, je njena usoda povezana z usodo neke druge sirote, ki odrašča v mračnem dvorcu ne tako zelo daleč stran.

 

Sarah Waters se je z romanom Žeparka uvrstila v ožji izbor za ugledni britanski nagradi Orange in Man Booker, prejela pa je nagrado CWA Ellis Peters Dagger za historični kriminalni roman.

 

Britanski BBC je leta 2005 na podlagi Žeparke posnel televizijsko nadaljevanko, v kateri so med drugim zaigrale Sally Hawkins, Elaine Cassidy in Imelda Staunton. Avtorico je priredba navdušila.


Prevod dela sta gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS in Kulturni program Evropske unije (2007-2012).

Medijski odzivi

"Pisanje ljubim in odlično je, ko teče samo od sebe, vendar ni vedno tako. Včasih je to zelo težak in zahteven proces."
- Sarah Waters v intervjuju v Delovi prilogi Ona

"Romani Sarah Waters so izjemno napeti, zabavni in prepričljivi in nevsiljivo zanetijo zavist do tistih, ki jih še niso prebrali ... Žeparka je viktorijanski roman, ki je izjemno domiselna zgodba in tako napeta, da je knjigo skoraj nemogoče odložiti."
- Zdenka Petan, Ona (Delo)

"... zagrizite v domiselno zgodbo, prekipevajočo od prevar, norosti in skrivnosti ter se preselite v London med viktorijansko razkošje krinolin."
- Marija Šelek, Jana

"Pomirjujoče šilce džina, morda, da preprečimo nevarnost vnetja miselnih organov, literarno možgansko vročico, ki lahko sledi vsrkavanju tako čudovito prepletenega naklepa."
- Adam Mars-Jones, The Observer

"Vedno se najdejo romani, za katere ljudem, ki jih še niso prebrali, zavidamo užitke, ki jih še čakajo. To je eden izmed njih. Obsežen, mračen, zavit in navdušujoč. Izjemno literarno delo, pri katerem je največji pisateljičin dosežek v tem, da se ne počutimo toliko, kot bi brali, temveč kot bi knjigo doživeli – nepozabna izkušnja." 
- Julie Myerson, The Guardian

"Vražje skovana zgodba o dveh sirotah v viktorijanskem podzemlju, ki prekipeva od prevar in poželenja."
- Robert McCrum, The Observer

"V tej neodickensovski zgodbi o rejnici otrok in o najdenki, ki se ob nakani proti bogati dedinji zaplete v strašljivo intimnost, se izbrušen posluh za skrivnostnost izkaže za pisateljičino osnovno opremo."
- New York Times

"Sarah Waters pove prepričljivo zgodbo, ki zase zadrži prav toliko, kot razkrije."
- Tom Gilling, The New York Times

"Zadovoljujoče obsežen roman Sarah Waters je literarni biser, ki nas potegne vase ... Njen slog je izdelan, erotika čudovito zadržana, knjiga pa se svojimi 548 stranmi ne zdi niti za besedo predolga."
- Pam Barrett, The Sunday Times

"Žeparka izpod peresa Sarah Waters je zmagoslavje čarobne pripovedi, žareča, zastrašujoča čarovnija, osvetljena od zadaj."
- Hilary Mantel, The Times Literary Supplement

"... polna presenečenj združuje prefinjene podrobnosti zgodovinskega obdobja z zapletom, ki je tako napet, da knjige skoraj dobesedno ni mogoče odložiti ..."
- Christina Patterson, The Independent

"Prozna dela Sarah Waters so resna zabava, kar bi moral biti vsak roman, Žeparka pa poleg tega vsebuje enega najbolj neverjetnih preobratov, kar jih poste kdaj prebrali."
- Nich Hornby, Times Online

"Uničujoča kritika viktorijanske moralne in spolne hinavščine, napeta melodrama, pa še ljubezenska zgodba. Ta knjiga domiselno obdela vrsto resnično klasičnih tem."
- Travis Elborough, Amazon.co.uk

"V tem hitro tempiranem in dobro spisanem primerku viktorijanske teatralne grozljivke s prepletom zločinov in krinolin, ki je Sarah Waters ponesel med zvezde, najdemo vse: brke, okrutnost in lezbijke. Zaplet se zvija kot namaščeno prase in prav toliko je tudi zabaven."
- SL, The Telegraph

"Napeti triler Sarah Waters, ki bralca povsem prevzame, bi Wilkieja Collinsa, viktorijanskega mojstra suspenza, navdal s ponosom."
- Kristine Huntley, American Library Association

"Poleg spletk pisateljica Sarah Waters pripoved, postavljeno v čas, ko so se po londonskih ulicah vozile kočije, začini s pornografskimi besedili, životarjenjem v norišnici, prekaljenimi žeparji, skrivnostno poroko in čudaškim življenjem angleške podeželske gosposke."
- Daša Birša, Žurnal

"... njeni romani so izvirni, kompleksni in polni presenetljivih ter nepričakovanih preobratov. Tak je tudi roman Žeparka, ki že s samim naslovom daje slutiti, da ne gre za enodimenzionalni "goth" roman."
- Špela Standeker, Dnevnik

Avtor: Sarah Waters
Urednik: Tjaša Koprivec
Soustvarjalci: Lektura: Tinka Kos
Oblikovanje naslovnice: Jerneja Rodica
Prelom: Bojan Primožič
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767132
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 14. jun. 2010