Brezplačna dostava nad 35 €
Zgodbe kraljeviča Marka
Zgodbe kraljeviča Marka

Zgodbe kraljeviča Marka

Avtor: Fran Milčinski Založnik: Sanje Jezik: slovenski

Kraljevič Marko, junak knjige, je povzet po ljudskih pripovedkah in slog pisanja je prav tako barvit in starosveten, kot so ljudske pripovedi o njem. 

1,00 € - 15,99 €
Redna cena: 3,99 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 3,99 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  V bogatem opusu del Frana Milčinskega naletimo na stvaritve, ki našemu ušesu in spominom sežejo do dna. Kdo še ni slišal vsaj za katero od njegovih del, za Igračke (1909), Pravljice (1911), Muhoborce (1912), Ptičke brez gnezda (1917), Tolovaja Mataja in druge slovenske pravljice (1917), Gospoda Fridolina Žolno in njegovo družino (1923), Tokraj in onkraj Sotle in tam Preko (1925), ali za posthumno objavljene Zgodbe skavta Petra (1960) in Butalce (1949)č Kdor je prebral vsaj katero od njegovih pisanj, se zdaj namuzne ob spominu na zanj tako značilno hudomušno poigravanje s snovjo, ki pa mu ne zmanjka ne ostrine ne mehke miline.

  S prepletom obeh si je domislil tudi Zgodb kraljeviča Marka, ki so prvič izšle leta 1923. Sodijo v Franovo pravljično snovanje, ki pa ni v celoti zraslo na njegovem fantazijskem zeljniku. Izhodišče in domišljijsko torišče je namreč našel v fantastičnih ljudskih pesmih o junaku Marku, ki so jih prepevali na Balkanu (čeprav neustrašen, a pošten bojevnik, ki se je boril s tako ali drugače ponazorjenimi močmi teme, tudi drugim ni bil tuj– le pod drugim imenom so ga morda poznali in drugačne strahove je premagoval). Da je od Franovega zapisa minilo več kot osemdeset let, se pozna predvsem v pisateljevem jeziku. V tokratnem natisu smo zato nekatere hrvatizme in arhaizme zamenjali z izrazi, ki bralcu niso tako neznani, Zgodbe pa so tako še malo bližje tudi mlajšemu ušesu. Drobcen poseg ni okrnil pisateljevega tkanja pravljičnega vzdušja in njegove ritmizirane besedne melodike. Navsezadnje je sam Milčinski v Nekaj besedah o smrti (1932) pripomnil: »Ampak naj mi dajo v krsto zgolj najnovejši pravopis. Takrat bo gotovo zopet drugačen, da preveč ne zaostanem za jezikom in bi me bilo sram.«

  Frana Milčinskega nima kaj spraviti v sram. Jezik se res nenehno spreminja, skupaj z ljudmi. A sredi prekucov ostaja nekaj večnih stvari; pravljice so nedvomno med njimi. Tudi pravljice Milčinskega, tudi kraljevič Marko. Kolosalne so! bi vzkliknil Fran. Imenitne! Zakaj ne bi v tem trenutku dali zadnje besede prav njemuč Tri leta pred izidom Zgodb kraljeviča Marka je v Slovenskem narodu objavil podlistek, naslovljen Kraljevič Marko, v katerem je bralcu ponudil svoj simpatično začinjen pogovor z založnikom, ki naj bi Zgodbe izdal. Naj spis osoli tudi tokratno izdajo.

  - iz spremne besede Tina Volarič

  Podrobnosti
  Format (mm) 170 x 115
  Obseg (št. strani) 152
  ISBN /
  Zbirka SANJSKA KNJIGICA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski
  Fran Milčinski

  Fran Milčinski

  Fran Milčinski je bil mladinski sodnik, humorist, satirik, mladinski pisatelj in dramatik. V značilnem satiričnem tonu je pogosto smešil slovensko malomeščanstvo in malomeščansko okolje, posmehoval se je uradništvu, političnim in kulturnim razmeram v katerih je sam rasel. Napisal je veliko umetnih pravljic, v katerih se je lotil prastarega pravljičnega motiva slovenske ljudske pesmi (Pravljice (1911), Tolovaj Mataj in druge slovenske pravljice (1917) ). Med njegova posebej znamenita dela sodijo Ptički brez gnezda ter ciklel pripovedi Butalci.

  Navdih za pisanje je pogosto dobival ob branju del svojih najljubših pisateljev (Dostojevski, Dickens, Twain). Sodi med največje slovenske literarne ustvarjalce. 

   

   

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...